Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κλεψύδρα του ονοματολογικού αδειάζει

(upd) Το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα προαναγγέλλουν σκοπιανά ΜΜΕ και ο Νίκος Κοτζιάς. Σκληρό μπρα ντε φερ μέχρι το «παρά ένα». Αλλαγές στην ουσία του erga omnes ζητούν τα Σκόπια δια του Ντιμιτρόφ. Η Αθήνα αρνείται αλλαγές και... επαναδιαπραγμάτευση.

Η κλεψύδρα του ονοματολογικού αδειάζει

Η κλεψύδρα αδειάζει και οι πιθανότητες να κλείσει το ονοματολογικό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου μειώνονται. Μέχρι αργά το βράδυ χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν είχε απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα εάν θα συναντηθούν για να «σφραγίσουν» τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν πριν από δύο εβδομάδες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ωστόσο σήμερα η κινητικότητα συνεχίζεται με τον υπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για συζητήσεις και ενημέρωση, ενώ σκοπιανά μέσα μεταδίδουν ότι σήμερα θα γίνει το τηλεφώνημα του Ζ. Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα. Ο δε Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, εκτίμησε ότι το τηλεφώνημα «θα γίνει».

Όλες οι πληροφορίες μιλούν για σκλήρυνση της στάσης Ντιμιτρόφ (σ.σ. ο οποίος έχει πολιτικές ρίζες στο αντιπολιτευτικό εθνικιστικό VMRO), εμφανίζοντας «μόνο» τον κ. Ζάεφ στον ρόλο του συναινετικού που επιθυμεί διακαώς λύση, προκειμένου η χώρα του να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, τα Σκόπια προσπαθούν εδώ και δέκα ημέρες να αποσπάσουν θετικές (για την ΠΓΔΜ) αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας που αφορά στην ουσία του erga omnes. Μεταξύ άλλων, ζητούν μεγάλο χρονικό εύρος στη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματός τους (περίπου… δύο χρόνια), χωρίς να μετατεθούν οι ενταξιακές διαδικασίες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουν δηλαδή η Αθήνα να πει «ναι» στις Συνόδους της 28ης Ιουνίου (για ΕΕ) και 12ης Ιουλίου (για ΝΑΤΟ), αποδεχόμενη διετή αναμονή των συνταγματικών αλλαγών. Ως «αντάλλαγμα» εμφανίζονται θετικοί να αλλάξουν άλλα σημεία της συμφωνίας, υπέρ των αρχικών ελληνικών προτάσεων, κάτι που, συν τοις άλλοις, σημαίνει επανέναρξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων.

«Απορρίπτεται»

Μαξίμου και ΥΠΕΞ απορρίπτουν τόσο τις εν λόγω «διορθώσεις» όσο και την επαναδιαπραγμάτευση, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «ο χρόνος πιέζει την ΠΓΔΜ και όχι την Ελλάδα». Εάν πρόκειται για σκληρό μπρα ντε φερ ή αρχή του blame game θα φανεί τις επόμενες ώρες. Κυβερνητικός παράγοντας πάντως τονίζει ότι ακόμα κι αν πάμε σε ναυάγιο και αρχίσει η αναζήτηση ευθυνών, τα επιχειρήματα είναι υπέρ της Αθήνας αφού τα Σκόπια άλλαξαν στάση επί συμφωνημένου κειμένου».

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει επίσης:

* Δεν πρόκειται να υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες αλλά «στο όλον».

* Εάν η προσπάθεια ναυαγήσει τώρα, το deadline του εγχειρήματος είναι το φθινόπωρο καθώς, όπως έχει πει από την πρώτη στιγμή ο κ. Κοτζιάς, το 2019 είναι εκλογική χρονιά και δεν θα μετατεθεί σ' αυτήν ένα τόσο μείζον θέμα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα Σκόπια θα χάσουν την ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ και το εισιτήριο εισόδου στο ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου. Κι αυτό διότι, προσώρας τουλάχιστον, ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ παραμένει σταθερός στη θέση «όχι ένταξη της ΠΓΔΜ, χωρίς επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα».

Θέλουν ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά...

Σε μία προσπάθεια να διαψεύσουν τις φήμες ότι ακολουθούν διαφορετικές στρατηγικές, τα γραφεία των Ζάεφ-Ντιμιτρόφ εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «βρίσκονται στην ίδια και μόνο γραμμή». Προσθέτουν ωστόσο: «Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, του ΝΑΤΟ και της προσχώρησης στην ΕΕ, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας μας».

Από ελληνικής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίσθηκε αισιόδοξος (στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”) για συμφωνία, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για παιχνίδια. «Αν κάποιοι στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θέλουν να υπονομεύσουν την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, δεν είναι κάτι που μπορώ να γνωρίζω. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι τελικώς ο κ. Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα και θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Γνωρίζει και ο ίδιος όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση για ένα μέλλον αλληλεγγύης και συνεργασίας στα Βαλκάνια», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v