Ως τη δύναμη με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να εμβαθύνει τη στρατιωτική της συνεργασία στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός άξονα δυνάμεων με «στρατηγικό βάθος», βλέπει η ΝΔ το Ισραήλ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε ευκαιρία, φροντίζει να το δείχνει.
Σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για να παραστεί στο Global Forum, όπου θα τιμηθεί η προσφορά του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Ισραήλ.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα της Μέσης Ανατολής, καθώς δέκα ημέρες αφότου είχε εκλεγεί ως ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου τον Απρίλιο του 1990, προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελληνική Δημοκρατία. Η Ελλάδα ήταν τότε το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είχε αναγνωρίσει το συγκεκριμένο κράτος και ένα μήνα αργότερα ακολούθησε η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με φόντο την κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (κοινός «εχθρός» η Τουρκία) και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί πως της σημερινής επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ προηγήθηκαν αλλεπάλληλα ταξίδια γαλάζιων βουλευτών στο Ισραήλ το τελευταίο τετράμηνο και συγκεκριμένα του Άδωνι Γεωργιάδη, του Βασίλη Κικίλια, του Γιώργου Κουμουτσάκου και του Κώστα Καραγκούνη, οι οποίοι είχαν επαφές με κυβερνητικούς και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, προετοιμάζοντας προφανώς και τη σημερινή επίσκεψη.
Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται τη συγκεκριμένη χώρα από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πήγε για πρώτη φορά εκεί τον Ιούλιο του 2016. Επίσης, τον Μάρτιο του 2017, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου, είχε αναφερθεί με θερμά λόγια για τις σχέσεις των δύο λαών αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.
Αμοιβαία βούληση
Αλλά και τον φετινό Ιανουάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Reuven Rivlin, συμφωνώντας στην περαιτέρω προσήλωση στον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους σε όλα τα επίπεδα. Επιπρόσθετα, ως απόδειξη της σημασίας που δίνει στις σχέσεις με το Ισραήλ, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε δημόσια δήλωση ακόμα και με αφορμή την εβδομηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, στις 19 Απριλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω με τη συνεργασία τους στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, στον τουρισμό και στον ενεργειακό τομέα. Ιδιαίτερα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις δίνει έμφαση στη στρατηγική του Ισραήλ όσον αφορά τη στήριξη των καινοτομικών επιχειρήσεων και στο πρόγραμμα Τζέρεμι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση των start ups το 2011.
Στο πλαίσιο των καλών σχέσεων, εξάλλου, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει «το μίασμα του αντισημιτισμού». Μόνο τυχαία δεν ήταν η διαγραφή του δημάρχου Άργους Δημήτρη Καμπόσου από τη ΝΔ την περασμένη εβδομάδα, επειδή είχε αφήσει αντισημιτικά υπονοούμενα, με αφορμή τον Γιάννη Μπουτάρη.
Σε ανάρτησή του στο Twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν θα ανεχτεί «μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας». Μήνυμα, εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης συγκυρίας, τόσο προς το εσωτερικό όσο -κυρίως- προς τη χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου...