Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις σε διπλό μέτωπο από τη Νέα Δημοκρατία

Τα πέντε σημεία - «αγκάθια» του πολυνομοσχεδίου και η μάχη της Βουλής. Η κριτική για τα μέτρα, τα πλεονάσματα και την αναιμική ανάπτυξη. «Λευκός καπνός, χωρίς γαλάζια έγκριση» το σενάριο που φαίνεται για το Σκοπιανό.

Κινήσεις σε διπλό μέτωπο από τη Νέα Δημοκρατία

Πολιτικό «καύσωνα», ανάλογο με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, βλέπουν στη ΝΔ για την εβδομάδα που ξεκινά, με δύο θέματα, το πολυνομοσχέδιο με τα απαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και το Σκοπιανό να κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Είναι και τα δύο ζητήματα στα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνει την τακτική της, καθώς, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη της, οι εξελίξεις τους θα είναι καθοριστικές για τη συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό, το βλέμμα της Πειραιώς είναι στραμμένο αφενός στο ογκώδες σχέδιο νόμου που ισοδυναμεί -όπως λένε- με το τέταρτο μνημόνιο, ενώ σε αναμονή βρίσκονται και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με φόντο την αναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Ζάεφ ή το ενδεχόμενο τετ α τετ των δύο στις Πρέσπες.

Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ επιδίδεται σε εντατική μελέτη. Η πρώτη αποτίμηση, ως αναμενόταν βάσει και των τελευταίων δημόσιων τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του, είναι άκρως αρνητική, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ετοιμάζεται για μια νέα σφοδρή μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με ορίζοντα την προσεχή Πέμπτη, όταν και θα γίνει η σχετική ψηφοφορία από την Ολομέλεια.

Πέντε είναι τα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία δίνει έμφαση η ΝΔ και θα εστιάσει την κριτική της:

1. Το πολυνομοσχέδιο, καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελεί και επισήμως «ταφόπλακα» στα περί καθαρής εξόδου που επικαλείται η κυβέρνηση. Στην ουσία, αναφέρουν κομματικές πηγές, περιγράφεται το 4ο μνημόνιο με νέα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ. Σημειώνουν ιδιαιτέρως τις περικοπές στις συντάξεις που είναι κατά 389 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερες σε σχέση με το περσινό μεσοπρόθεσμο. «Κάθε κυβερνητική υπογραφή και νέα μέτρα», τονίζει χαρακτηριστικά συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαλώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι επιβάλλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας και μετά το 2018, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό λογαριασμό στα 14,5 δισ. ευρώ.

2. Τα πλεονάσματα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ υψηλά, υποστηρίζει η ΝΔ, και επί της ουσίας «στραγγαλίζουν» την οικονομία. Θυμίζουν όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το πρόσφατο παρελθόν ως αντιπολίτευση, ότι οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι ήταν «αιματοβαμμένοι και σκοτώνουν την κοινωνία», «πνίγουν την οικονομία» και «δεν βγαίνουν». Σήμερα, αντιθέτως, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση αγνοώντας την αρνητική επίδραση που αυτά έχουν στην πραγματική οικονομία, προβλέπει ότι η επίτευξή τους όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά θα καταφέρει να δημιουργηθεί και δημοσιονομικός χώρος για αντίμετρα.

3. Σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, η ανάπτυξη παραμένει «ανεμική», καθηλωμένη στο 2%, πολύ χαμηλό ποσοστό. «Για μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της τα τελευταία χρόνια, θα έπρεπε η οικονομία της να τρέχει με 4%», αναφέρουν.

4. Το δημόσιο χρέος, λέει η ίδια πηγή, «αντί να κουρευτεί μεγαλώνει. Ο κ. Τσίπρας είχε ως… σημαία του ότι θα διέγραφε το χρέος, μετά ότι θα το κούρευε και τώρα τι λέει;», διερωτάται και παρατηρεί ότι το 2016 το χρέος ήταν 315 δισ., ενώ για το 2018 προβλέπεται στα 335 δισ., δηλαδή, αύξηση κατά 20 δισ. ευρώ.

5. Η δημόσια περιουσία μπαίνει σε… ενέχυρο, καταγγέλλουν στη ΝΔ, παρομοιάζοντας το θέμα σαν να βάζει κάποιος υποθήκη το σπίτι του χωρίς να πάρει το δάνειο.

Αλυτρωτικά στοιχεία

Στο Σκοπιανό, η ΝΔ εκτιμά ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι προ των πυλών, ωστόσο δεν αναμένεται η ίδια να συναινέσει. Με σημαία τα αλυτρωτικά στοιχεία του Συντάγματος της γείτονος χώρας και την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, την οποία επικαλούνται οι Σκοπιανοί, η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να δώσει το «πράσινο φως», βγαίνοντας από τη δυσκολία που θα είχε εσωκομματικά εφόσον δεχόταν να υπερψηφίσει στη Βουλή (εάν χρειαστεί). Παράλληλα, επιμένει να μιλά για διγλωσσία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και κατά συνέπεια για έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης του πρωθυπουργού, ενώ επιτίθεται στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τον οποίο εγκαλεί πως «συνεχίζει να αποδυναμώνει τα πάγια διπλωματικά επιχειρήματα της Ελλάδας».

Αντί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τον υπουργό, «επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, διαστρεβλώνοντας πλήρως όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν σε σχέση με την δήθεν "Μακεδονική γλώσσα"».

Στο θέμα παρενέβη χθες και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «η ΝΔ ποτέ δεν έχει δεχθεί τον όρο “Μακεδονία”. Την αποτυχία του ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να την ρίξει στη ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχουν δώσει το όνομα “Μακεδονία”», επεσήμανε και τόνισε ότι πάγια θέση της ΝΔ αποτελεί η συμφωνία «πακέτο», χωρίς αλυτρωτισμούς και «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Μπακογιάννη, η οποία, σε συνέντευξή της, υπογράμμισε πως «η Ν.∆. δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη δηµοσιοποίηση των εγγράφων, µε την οποία απειλεί ο κ. Κοτζιάς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v