Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αναμείνατε στο ακουστικό σας» με μήνυμα… στη Γαλλία

«Εχουμε χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής» λέει τώρα ο Ζ. Ζάεφ. Πώς εμπλέκονται Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο. Τι μετέφερε για τον Κ. Μητσοτάκη Σλοβάκος ευρωβουλευτής. Τι απαντά η Αθήνα.

«Αναμείνατε στο ακουστικό σας» με μήνυμα… στη Γαλλία

Τα Σκόπια κρατούν ανοικτή την εκκρεμότητα με την Αθήνα διεκδικώντας «κάτι παραπάνω» στη συμφωνία και στέλνοντας μήνυμα στη... Γαλλία να δεχτεί την ΠΓΔΜ στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το κουβάρι του ονοματολογικού παραμένει μπερδεμένο, μόνο που τώρα ο Ζόραν Ζάεφ προσθέτει στη συζήτηση και μία άλλη παράμετρο: την απροθυμία (έως άρνηση) χωρών-μελών της ΕΕ (Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο) να δεχτούν την διεύρυνση της Ένωσης σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων – μεταξύ αυτών και της ΠΓΔΜ.

Εάν αυτή η άρνηση τεθεί επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου και υιοθετηθεί, η κυβέρνηση Ζάεφ θα χάσει το «χαρτί» της ενταξιακής διαδικασίας το οποίο προβάλλει στο εσωτερικό της χώρας για να πείσει περί της αναγκαιότητας συμφωνίας με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με ελληνική πηγή, «θα μείνει στο τραπέζι το δεύτερο χαρτί, της ένταξης στο ΝΑΤΟ» το οποίο προβάλλεται ως «πιο ισχυρό» αφού θα κάνει τη χώρα μέλος της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

«Να γνωρίζουν Γαλλία, Ολλανδία...»

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής όμως η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα της. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ» της γείτονος, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες ότι «θα ήθελε η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λάβει χώρα ακόμα και αύριο». Πρόσθεσε όμως (όπως νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Δημητρόφ) ότι «υπάρχει χρόνος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου και την Σύνοδο των Υπουργών που θα προηγηθεί στις 25-26 Ιουνίου».

Η συνέχεια της δήλωσης Ζάεφ – κατά το ίδιος πρακτορείο – αναδεικνύει το παραπάνω παρασκήνιο: «Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να γνωρίζουν τα κοινοβούλια στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και όλες τις άλλες σημαντικές χώρες και να ενθαρρύνουν την θετική απόφαση που προσδοκά τόσο πολύ η ‘Μακεδονία’. Διότι είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2005, έχουμε λάβει εφτά καθαρές συστάσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων και τελικά (θέλουμε) να λάβουμε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων»…

Η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε κάθε αναφορά στις δηλώσεις και στη νέα καθυστέρηση. Κυβερνητικός αξιωματούχος ωστόσο έσπευσε χθες το βράδυ να μιλήσει για «παιχνίδια» τη στιγμή που όλα έδειχναν επισημοποίηση της συμφωνίας.  «Έχουμε μία καλή συμφωνία στο τραπέζι η οποία, όπως είπε ο Ζόραν Ζάεφ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», ήταν το ανεπίσημο σχόλιο.

«Χαμαιλέων» ο Κ. Μητσοτάκης

Κι ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να μίλησε με διαφορετική γλώσσα στη σύνοδο του ΕΛΚ σε ό,τι αφορά τη στάση του στην επίλυση του ονοματολογικού. Σύμφωνα με Σλοβάκο ευρωβουλευτή, ο αρχηγός της ΝΔ άφησε να εννοηθεί ότι «δεν θα είναι τελείως αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ». Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας, το Μαξίμου εξέδωσε καυστική ανακοίνωση κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για «σύνδρομο χαμαιλεοντισμού».

«Με τη δήλωσή του ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής, Eduard Kukan, σύμφωνα με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα μέλη του ΕΛΚ, ότι "δεν θα είναι εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας» της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε ένα πράγμα για τον Πρόεδρο της ΝΔ. Ότι έγινε συνήθεια του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, να εμφανίζεται ως δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ως μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό.

Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται μόνο για επιπολαιότητα και υποκρισία, ή για μόνιμο σύνδρομο χαμαιλεοντισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v