Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πρέσπες

Σήμερα ή αύριο το απαντητικό τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα. Πλην νέου απροόπτου, συνάντηση «μέχρι το τέλος της εβδομάδας». Δεν αποκλείεται δήλωση του πρωθυπουργού και ενημέρωση Πρ. Παυλόπουλου. Όχι ψηφοφορία στη Βουλή «σ' αυτή τη φάση».

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πρέσπες

Θέμα ωρών είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το απαντητικό τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, που θα τους οδηγήσει στις Πρέσπες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Θέμα ημερών η επικοινωνία μας» είπε ο ίδιος ο κ. Ζάεφ προχθές, ενώ εντός συνόρων δεν εκτιμήθηκαν ως «απαγορευτικά για αποφάσεις» τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν χθες σε 24 πόλεις της χώρας.

Εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή και οι εξελίξεις τρέξουν κατά το αναμενόμενο, τη σχετική ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Παρότι οι επιτελείς του Μαξίμου τηρούν επίμονη σιωπή, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, χωρίς να αποκλείονται διαδοχικές ενημερώσεις στους πολιτικούς αρχηγούς.

Στη συνέχεια:

* Οι δύο πρωθυπουργοί, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα πραγματοποιήσουν την περίφημη συνάντηση στις Πρέσπες για «να δώσουν τα χέρια», παρουσία, ενδεχομένως, και παραγόντων που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

* Ο κ. Ζάεφ θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, προκειμένου να την «περάσει» με απλή πλειοψηφία. Δεδομένη θεωρείται η προσφυγή σε δημοψήφισμα (το φθινόπωρο), καθώς η αντιπολίτευση αντιδρά στο erga omnes και στις συνταγματικές αλλαγές.

* Ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να ενημερώσει την ελληνική Βουλή. Θα έχει γίνει σαφές ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα ψήφισης της συμφωνίας σ' αυτή τη χρονική στιγμή αλλά μετά το δημοψήφισμα και εάν, βεβαίως, αυτό βγει υπέρ του erga omnes και των συνταγματικών αλλαγών.

Ως εκ τούτου, ακόμα και αν η ΠΓΔΜ πάρει το «εισιτήριο» για την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου και το πράσινο φως για το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου, καμία ενταξιακή διαδικασία δεν θα προχωρήσει, εάν δεν κλείσει επισήμως και από τις δύο χώρες το ονοματολογικό.

Αυτή η καθοριστική παράμετρος θα τίθεται ρητά στο κείμενο της διεθνούς συμφωνίας ως ασφαλιστική δικλίδα, προκειμένου να μη δοθεί χώρος στην ΠΓΔΜ για υπαναχώρηση.

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η παραπάνω διαδικασία δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «σαλαμοποίηση», όπως υποστηρίζει η ΝΔ, καθώς δεν θα πρόκειται για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ «κατά τμήματα».

Μαξίμου για... «Κυριάκο Σαμαρά»

Η σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ ξεκίνησε ήδη και καλά κρατεί, εν αναμονή των εξελίξεων. Το Μαξίμου απάντησε με σκληρή γλώσσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υιοθετώντας μάλιστα το λογοπαίγνιο που λάνσαρε ο Γιώργος Παπανδρέου προχθές περί... «Κυριάκου Σαμαρά».

Αφού κατηγόρησε τη ΝΔ για πατροδοκαπηλία, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού συνέχισε: «Το ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό και σαφές: Η ‘ενιαία και συνολική’ λύση που ζητά, θα πρέπει να είναι στη βάση της σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύθηκαν και οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Δηλαδή με χρήση και του όρου ‘Μακεδονία’; Ναι ή όχι; Τελικά, ο πρόεδρος της ΝΔ ποια σύνθετη ονομασία προτιμά; Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v