Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: «Φροντιστήρια» στελεχών στα θέματα οικονομίας

Τι συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών. Το δίχτυ ασφαλείας, το κόστος δανεισμού και η έξοδος από το πρόγραμμα. Στο Μόναχο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΝΔ: «Φροντιστήρια» στελεχών στα θέματα οικονομίας

Στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού και ομοιόμορφης αντιπολιτευτικής ρητορικής από το σύνολο των γαλάζιων στελεχών, συμφώνησαν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι τομεάρχες της ΝΔ, κατά τη σύσκεψη που είχαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Οικονομία και Σκοπιανό κυριάρχησαν στη συζήτηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους «σκιώδεις υπουργούς» να εξηγούν τη γραμμή του κόμματος και να απαντούν σε απορίες και ερωτήματα.

«Ήταν ένα χρήσιμο… φροντιστήριο για όλους μας», έλεγε χαριτολογώντας μετά τη συνεδρίαση κάποιος από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της επικείμενης εξόδου από το πρόγραμμα, των νέων μέτρων που έρχονται στη Βουλή μέσω του πολυνομοσχεδίου, της θέσης της ΝΔ για την επόμενη μέρα και του τρόπου με τον οποίο αυτή θα επικοινωνηθεί στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα εργαλεία που συμβάλλουν στο αναγκαίο για τη χώρα δίχτυ ασφαλείας, όπως την πιστοληπτική γραμμή και το cash buffer. Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους, επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση των 27 δισ., τα οποία είναι αδιάθετα κεφάλαια από τα 86 δισ. του προγράμματος, θέση την οποία προκρίνει -όπως είπε- και η ΝΔ.

Στέλεχος του κόμματος, εξάλλου, εξηγούσε πως αν γίνουν άμεσα εθνικές εκλογές και η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση (εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις), δεν θα χρειαζόταν πιστοληπτική γραμμή «γιατί η νέα κυβέρνηση θα είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και τα θετικά μηνύματα προς τις αγορές κάτι παραπάνω από εμφανή».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «θέλει την καθαρή έξοδο και τη χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο. Αν είχαμε μπει στο QE, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, το κόστος του δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο, όπως και αν είχαν γίνει περισσότερες αποκρατικοποιήσεις. Η χώρα είναι σήμερα ευάλωτη και τα spreads ευμετάβλητα γι’ αυτό τον λόγο», ανέφερε. Κληθείς δε από τους συναδέλφους του να συγκρίνει την ελληνική περίπτωση σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών που έχουν βγει από τα Μνημόνια, απαρίθμησε πέντε σχετικές διαπιστώσεις: «Σε καμία χώρα δεν είχαν επιβληθεί επιπλέον μέτρα λιτότητας, καμία δεν είχε την υποχρέωση να έχει για πέντε επιπλέον χρόνια συγκεκριμένα πλεονάσματα, καμία δεν υποχρεώθηκε να συγκροτήσει Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας για 99 χρόνια, σε καμία η ρύθμιση του χρέους δεν μετατέθηκε για μετά το τέλος του προγράμματος και, τέλος, σε καμία δεν επεβλήθη ενισχυμένη εποπτεία».

Νέα μέτρα

Όπως εξήγησε, είναι άλλη εποπτεία αυτή στη χώρα μας και άλλη αυτή που επιβλήθηκε σε άλλες χώρες, με τέσσερις αξιολογήσεις και ενδεχόμενη επιβολή νέων μέτρων. Γι’ αυτό, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, η καθαρή έξοδος «είναι η νέα βρώμικη αυταπάτη της κυβέρνησης», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτρέπει τα γαλάζια στελέχη να προσπαθούν με πειστικά επιχειρήματα να μεταδώσουν το συγκεκριμένο μήνυμα στους πολίτες.

Μεταξύ των συγκεκριμένων επιχειρημάτων θα είναι, όπως υπογραμμίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, και το ότι το Δημόσιο Χρέος έφτασε τα €344 δισ., δηλαδή στο 194% του ΑΕΠ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα €240 δισ. περίπου ως ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, αντιληπτό είναι, κατά το γαλάζιο στρατόπεδο, το μέγεθος του προβλήματος.

Σχετικά με την παρουσία ή όχι του ΔΝΤ, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως αυτό «μετέχει ως τεχνικός σύμβουλος και δεν υπάρχει ένδειξη αποχώρησής του».

Καλύτερη εικόνα πάντως για το συγκεκριμένο ζήτημα θα έχει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Μόναχο για να συμμετάσχει στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP Group Study Days). Μεταξύ άλλων, θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου A. Tαγιάνι και τον Προέδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, M. Βέμπερ. Επίσης, θα συμμετάσχει σε συζητήσεις με εισηγητές τον Πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Ντολ και τον κ. Ταγιάνι, καθώς και στη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις των επόμενων ετών, με εισηγήτρια την A. Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v