Υψηλές θερμοκρασίες θα δείξει όχι μόνο... ο Κέλσιος αλλά και η πολιτική επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα, καθώς κλιμακώνονται οι παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο.
Από αύριο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, με τα τελευταία προαπαιτούμενα και το μεσοπρόθεσμο, τα οποία πρέπει να ψηφιστούν μέχρι την επόμενη Τρίτη-Τετάρτη. Η συζήτηση-ψήφιση θα γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος, αντί του κατεπείγοντος (τρεις συνεδριάσεις στην επιτροπή της Βουλής και τρεις στην Ολομέλεια).
Το πρώτο crash test θα επιχειρηθεί αύριο στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τους οποίους θα ενημερώσουν για τα επίμαχα σημεία του πολυνομοσχεδίου και του μεσοπρόθεσμου… έξι υπουργοί: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Ανδρέας Ξανθός, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Χουλιαράκης, Νάσος Ηλιόπουλος.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, καθώς όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν αντιληφθεί πλήρως την ανάγκη να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση, ενώ δεν έχουν εγερθεί αντιρρήσεις για τα προς ψήφιση προαπαιτούμενα.
Η αγωνία όλων άλλωστε είναι επικεντρωμένη στο μπρα ντε φερ που παίζεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Βερολίνου-ΔΝΤ για το χρέος και Κομισιόν-ΕΚΤ για την «καθαρότητα» της εξόδου από το μνημόνιο, καθώς η δεύτερη φέρεται να επαναφέρει το σενάριο της πιστοληπτικής γραμμής, επικαλούμενη την ιταλική κρίση.
Οχι σε πιστοληπτική γραμμή, διότι…
Το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει στην άρνηση να δεχτεί πιστοληπτική γραμμή, προβάλλοντας στους θεσμούς τα επιχειρήματα της Αθήνας:
* Πρώτον, ότι εξαιτίας των τυχόν αναταράξεων στην ευρωζώνη, το Eurogroup αποφάσισε τον περσινό Ιούνιο το «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer), ώστε η έξοδος της χώρας στις αγορές να είναι «προστατευμένη».
* Δεύτερον, ότι κρίσεις στην ευρωζώνη ξεσπούν συνεχώς, όπως το Βrexit και το προσφυγικό πρόπερσι ή η ιταλική κρίση φέτος. Όπερ, «δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι σε οποιοδήποτε πεδίο ή χώρα… να μπαίνει σε μνημόνιο η Ελλάδα».
Κυβερνητικός αξιωματούχος παραπέμπει στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο στο πρακτορείο Reuters. Ότι δηλαδή, η ευρωζώνη θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας. Συνεπώς, κατά τον αξιωματούχο, ένα τέτοιο «αξιόπιστο» σχέδιο θα ενισχύσει την έξοδο της χώρας στις αγορές και θα αντιμετωπίσει τις αυξομειώσεις των επιτοκίων λόγω των ιταλικών εξελίξεων.
«Το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής έχει κλείσει εδώ και δυο μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Δύο… νέοι ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup
Ουδείς υποτιμά άλλωστε (το αντίθετο...) την ιδιαιτερότητα που θα έχει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου: πέραν όλων των άλλων, θα προσέλθουν σ' αυτό... δύο νέα μέλη, οι νέοι ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας και της Ισπανίας, των οποίων η πολιτική προέλευση δεν έχει καμία σχέση με των προκατόχων τους.
Τα πρώτα μηνύματα που έχουν φτάσει στην Αθήνα είναι ότι, έστω και από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, οι δύο νέοι υπουργοί Οικονομικών δεν θα στηρίξουν νέα προγράμματα λιτότητας. Από τον Ισπανό δε, η κυβέρνηση περιμένει στήριξη στον χαρακτήρα της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο και στο χρέος.
«Είχαμε βρει μέχρι και... το αρκτικόλεξο της ονομασίας»
Όσο για το ονοματολογικό, η Αθήνα εμμένει στη θέση: δεν διαπραγματευόμαστε από την αρχή με τα Σκόπια, χωρίς erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα, δεν υπάρχει λύση.
Θεωρητικά, η κυβέρνηση Ζάεφ πρέπει να δώσει απάντηση στην Αθήνα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για τη Σύνοδο Κορυφής (28 Ιουνίου), που θα συζητήσει τη Διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια -και το εισιτήριο στην ΠΓΔΜ.
Το «δεν διαπραγματευόμαστε από την αρχή» αφορά στην υπαναχώρηση Ζάεφ σε σημεία που είχαν συμφωνηθεί από τους Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ (π.χ. γλώσσα), η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μαξίμου την προηγούμενη Παρασκευή.
Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, η συμφωνία ανάμεσα στους δύο ΥΠΕΞ περιελάμβανε ακόμα και... το αρκτικόλεξο της νέας ονομασίας (σ.σ. το αντίστοιχο του σημερινού FYROM), ενώ ο προσδιορισμός της γλώσσας ως «μακεδονική-σλαβική» είχε γίνει αποδεκτός από τον κ. Ντιμιτρόφ εδώ και καιρό.