Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νεκρό σημείο το ονοματολογικό αλλά «όχι οριστικό ναυάγιο»

Η μία πλευρά αποδίδει στην άλλη την χθεσινή εμπλοκή αλλά καμία δεν πατάει… το κουμπί του τέλους. Στριμωγμένη η κυβέρνηση Ζάεφ ανοιγοκλείνει τα συμφωνηθέντα κεφάλαια. Υπάρχουν ακόμη τεχνικά προβλήματα δηλώνει ο Ζάεφ.

Σε νεκρό σημείο το ονοματολογικό αλλά «όχι οριστικό ναυάγιο»

«Εμπλοκή ναι, blame game όχι, τουλάχιστον προς το παρόν». Αυτή την απάντηση δίνει κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ερώτημα εάν η διαπραγμάτευση Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό οδηγείται σε ναυάγιο με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στην άλλη.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζαέφ δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους ότι δεν έχει καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στο τηλέφωνο καθώς υπάρχουν ορισμένα τεχνικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. «Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, σε αυτή τη φάση, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ παραμένει μετέωρη, με την Αθήνα να διαμηνύει: ή θα συμφωνήσουμε μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή τέλος χρόνου λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. 

Κατά την ίδια πηγή, η εμπλοκή οφείλεται «σε οπισθοχώρηση της κυβέρνησης Ζάεφ που δεν αφορά μόνο το erga omnes» ούτε το (φερόμενο ως) πιθανό όνομα SevernaMacedonia.

Διπλωματικός παράγοντας προσθέτει ότι «αιφνιδίως χθες τα Σκόπια ζήτησαν αλλαγές πάνω στα νομικά κείμενα που ετοίμασαν οι ομάδες των δύο υπουργείων Εξωτερικών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εν λόγω αλλαγές αφορούν και το ζήτημα της γλώσσας.

Όπως εξηγεί, οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Δημητρόφ «είχαν συμφωνήσει στις Βρυξέλλες στα κείμενα, σημείο προς σημείο» και για τον λόγο αυτό οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν με απόλυτο τρόπο για ολοκλήρωση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο – «η συμφωνία έγινε», είχαν πει χαρακτηριστικά.

Δεδομένου ότι η κάθε πλευρά «έδωσε και πήρε», μία τυχόν υπαναχώρηση σε ένα σημείο θα προκαλούσε ντόμινο αλλαγών και, στην ουσία, θα οδηγήσει την διαπραγμάτευση στα αρχικά της στάδια.

Για τον λόγο αυτό, η Αθήνα, με διαρροή κυβερνητικού παράγοντα, διεμήνυσε χθες το απόγευμα ότι «η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται, ενώ  πιθανότατα απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Ο κυβερνητικός παράγοντας απέδωσε την εξέλιξη στην εκτίμηση ότι «πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών».

Στριμωγμένος ο Ζάεφ

Πέραν τούτων, έμπειρα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν με νόημα ότι:

* Η κυβέρνηση Ζάεφ πιέζεται σφόδρα τόσο από την αντιπολίτευση του VMRO όσο και από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκε Ιβανόφ να μην αποδεχθεί ενιαία χρήση της ονομασίας (erga omnes) και τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Αυτό όμως ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή και δεν πρόκειται για «νέο στοιχείο» που μπλόκαρε τις συζητήσεις.

Συνυπολογίζεται ωστόσο το σημερινό συλλαλητήριο στα Σκόπια  («εναντίον της προδοτικής συμφωνίας»), καθώς και ο μαραθώνιος δύσκολων ψηφοφοριών που είχε να αντιμετωπίσει χθες στο Κοινοβούλιο ο κ.Ζάεφ λόγω του κυβερνητικού ανασχηματισμού που επιχείρησε.

* Τα Σκόπια, «συνηθισμένα σε παλαιότερες τακτικές», θέλησαν να αποσπάσουν «κάτι παραπάνω» στο παρά ένα της επισημοποίησης της συμφωνίας. «Παρερμήνευσαν ίσως τη σιωπή της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες η οποία όμως οφειλόταν στην παροχή χρόνου προς την γειτονική ηγεσία για να διαχειριστεί το εσωτερικό της πρόβλημα», τονίζει έμπειρος επί του θέματος παράγοντας.

Ως εκ τούτου, το Μαξίμου έκρινε επιβεβλημμένο χθες να ασκήσει pressing και να προχωρήσει στην παραπάνω, λίαν αυστηρή, διαρροή.

* Η ευρωατλαντική πίεση που ασκείται στην ΠΓΔΜ για συμφωνία με την Ελλάδα προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για ΕΕ και ΝΑΤΟ εντείνεται όσο πλησιάζουμε στις κρίσιμες ημερομηνίες 28 Ιουνίου και 12 Ιουλίου, αντίστοιχα.

Το ίδιο ισχυρή θεωρείται και η «υπόγεια» πίεση προς αντιπολίτευση-Ιβάνοφ από πολέμιους της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας (σ.σ. Τουρκία και όχι μόνο). Το προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά, παραμένει προς απάντηση.

«Η Αθήνα πάτησε φρένο» αλλά…

Όπως είναι προφανές, τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ επιρρίπτουν ευθύνη για την εμπλοκή στην ελληνική πλευρά που «πάτησε φρένο». Τονίζουν ωστόσο ότι παραμένει ασαφές «αν πρόκειται για σοβαρό βήμα οπισθοδρόμησης στις διαπραγματεύσεις ή για τακτικό ελιγμό από την πλευρά της Αθήνας».

Κύκλοι πάντως της κυβέρνησης Ζάεφ σημειώνουν ότι «δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες» με την επισήμανση: «Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v