Στήριξη που δεν αποκλείεται να έχει... μέλλον θα παράσχει ο Αλέξης Τσίπρας στον Γιάννη Μπουτάρη.
Ο πρωθυπουργός μετέβη σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον Γ. Μπουτάρη. Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε στις 10:30 στο δημαρχείο και στο προαύλιο τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, καθώς και οι δύο φρουροί του δημάρχου που ήταν μαζί του κατά την επίθεση που δέχθηκε το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων της γενοτοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Ο κ. Τσίπρας έκανε χειραψία και με τους τέσσερις και συνομίλησε για λίγο μαζί τους.
«Όλα καλά;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και εκείνος σύστησε στον Αλέξη Τσίπρα την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας «η Καλυψώ σωματοφύλακας».
Η κίνηση του κ. Τσίπρα πάντως δεν περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο του δημοκρατικού «σαβουάρ βιβρ». Οι πληροφορίες θέλουν τον ίδιο και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να βλέπουν θετικά και τη στήριξη της υποψηφιότητάς του στις δημοτικές εκλογές του 2019, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης έκανε σαφές ότι θα διεκδικήσει για τρίτη φορά το δημαρχιακό αξίωμα.
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε κόντρα στο τοπικό ρεύμα και στήριξε δικό του υποψήφιο για τη δημαρχία, τον σημερινό βουλευτή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.
Οι συνεργασίες που έκανε (και κυρίως... που δεν έκανε) ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν δεχθεί μεγάλη κριτική στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε, στη συνέχεια, ότι δεν «πάτησαν» σε πραγματική βάση.
«Διότι στο τέλος στραβά αρμενίσαμε»
Είναι ενδεικτική η αναφορά που έκανε ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σάββατο, με θέμα την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου έτους.
Αφού τόνισε ότι πρέπει «να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας», αναφέρθηκε στο παράδειγμα του 2014 με αρνητικό τρόπο.
«Εμείς λοιπόν το ’14, και με ευθύνη ενός μέρους του κόμματός μας που σήμερα δεν είναι μαζί μας, αν και το πλαίσιο μπορεί να ήταν σε γενικές γραμμές πολιτικά ορθό, το πήγανε στο άλλο άκρο. Κι αυτό πρέπει να το διαπιστώσουμε. Και δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι όλα τα κάναμε σωστά αλλά ήταν στραβός ο γιαλός. Διότι στο τέλος στραβά αρμενίσαμε. Πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα. Κι από τις επιλογές μας, κι από τα ορθά μας, αλλά κι από τα λάθη μας».
Σ' αυτό το πνεύμα έδωσε το στίγμα για την επερχόμενη αναμέτρηση: «Δεν πρέπει λοιπόν να επαναλάβουμε το 2019 τα ίδια λάθη. Και πρέπει να δούμε ότι και η ορθότερη γραμμή και το ορθότερο πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο, αν δεν εκπροσωπηθεί κατάλληλα, ιδίως στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από πρόσωπα τα οποία να το υπερασπιστούν με αποτελεσματικότητα στις μάζες, μπορεί να μην έχεις τα αποτελέσματα τα οποία επιδιώκεις».
Οχι σε λογικές «καθαρότητας»
Αλλά και στην πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής τα παραπάνω αποτυπώνονται με ευκρίνεια. «Στόχος μας πρέπει να είναι η εδραίωση της ενισχυμένης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση. Αξιοποιώντας την εμπειρία του 2014 πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που διαμόρφωσαν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ενώ σε άλλο σημείο ορίζεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναζητήσει, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργασίες για τις επόμενες τοπικές εκλογές: «Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις λογικές «καθαρότητας» και «καταγραφής» που οδηγούν σε απομόνωση, χωρίς όμως εκπτώσεις από τις αρχές και τις αξίες μας».