Η είδηση της χθεσινής παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, ήταν η διαφωνία του με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μολονότι μέχρι τώρα η εικόνα που υπήρχε για τη ΝΔ ήταν διαφορετική. «Ουδέποτε έχω ζητήσει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε. Και να σταματήσετε να ψεύδεστε σε αυτή την αίθουσα. Ουδέποτε εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή στη συγκυρία τη σημερινή. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με λογικά επιτόκια», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος παράλληλα επιχείρησε να αποδομήσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.
Πολλοί ήταν αυτοί που ξαφνιάστηκαν για τη διαφοροποίηση του κ. Μητσοτάκη από τις θέσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, του Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.
Βούληση του προέδρου της ΝΔ είναι να αποκρούσει τις κυβερνητικές κατηγορίες ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και να μην ταυτιστεί με τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων. Αντίθετα, με προσεκτική διατύπωση και υπό το βλέμμα των εταίρων μας, θέλει να χαράξει την δική του αυτόνομη πορεία, έστω κι αν η πορεία αυτή «επιτάσσει» αποστάσεις από το «δίχτυ ασφαλείας», όπως χαρακτηρίζουν στην Πειραιώς την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Και ο ίδιος άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει επανειλημμένα τον προβληματισμό του, κάνοντας λόγο για «δύσκολες συνθήκες για μετά το πρόγραμμα. Οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών σε αυτές τις συνθήκες θα μπορεί να μετατραπεί σε πνευμονία την Ελλάδα», είναι η χαρακτηριστική του φράση.
Πολιτικό φλερτ
Και αν η συγκεκριμένη παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη τον κρατά σε απόσταση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μία άλλη χθεσινή του αποστροφή δείχνει ότι το πολιτικό φλερτ με την νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, καλά κρατεί.
«Εκλογές, λοιπόν, εκλογές. Δεν θα διαφωνήσουμε κυρία Γεννηματά, αν θα γίνουν σε έναν δύο ή τρεις μήνες. Εμείς εξάλλου τις ζητάμε δύο χρόνια τις εκλογές», είπε, διαπιστώνοντας ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών, ευρισκόμενες σε κοινό αγώνα ενάντια στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η κ. Γεννηματά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δείξει πως ανταποκρίνεται στο προσκλητήριο Μητσοτάκη, στον οποίο εξαπέλυσε χθες νέα σφοδρή επίθεση, στο πλαίσιο της τακτικής των ίων αποστάσεων που θέλει να κρατήσει σε σχέση με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. «Με προβληματίζει και η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης ενώ εδώ και δύο χρόνια ζητά εκλογές τώρα παρακολουθεί αμήχανα την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται την προοπτική της χώρας και δίνει ραντεβού το φθινόπωρο… Στην πραγματικότητα αφήνετε εν λευκώ τον κ. Τσίπρα να καθορίσει τις εξελίξεις. Έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που έχουν αποδείξει ότι έχουν πλήρη αδυναμία διαπραγμάτευσης», τόνισε στην ομιλία της η κ. Γεννηματά, εγκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι περιμένει να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ «σαν ώριμο φρούτο».
Μεγάλο μέρος εξάλλου της τοποθέτησης του προέδρου της ΝΔ κατέλαβε το ζήτημα της βίας και της ασφάλειας των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις απειλές που δέχθηκε από τον Ρουβίκωνα και γενικότερα τη δράση της ομάδας των αντιεξουσιαστών. «Πώς είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη πολιτεία να γίνονται ανεκτές τέτοιου είδους αναρτήσεις και πράξεις; Τι κάνετε γι’ αυτό; Έχετε συλλάβει κάποιον; Δείχνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί, όμως. Πρέπει να διαλέξετε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.