Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Πυρά στην κυβέρνηση, με φόντο την... ανάπτυξη

Τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα στη Βουλή. Οι διαπιστώσεις, τα παραδείγματα και ο διχαστικός λόγος. Σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή και από τη Φώφη Γεννηματά.

Μητσοτάκης: Πυρά στην κυβέρνηση, με φόντο την... ανάπτυξη

«Έχετε εκπονήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη». Με αυτή τη φράση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, με φόντο την οικονομία. Αφορμή, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα εξελιχθεί σε μία εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει μια αποτίμηση των οικονομικών επιλογών του πρωθυπουργού από την αρχή της θητείας του μέχρι τώρα, θέλοντας να αναδείξει ότι αυτές διέπονται από αντιαναπτυξιακή λογική και με την υπερφορολόγηση όλων, αφανίζουν τη μεσαία τάξη.

«Δεν περιμέναμε καμία διαφορετική αναπτυξιακή λογική, καθώς έχουμε δείγματα γραφής εδώ και τρία χρόνια», θα πει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα επιχειρήσει ταυτόχρονα μια λεπτομερή αποδόμηση του σχεδίου που, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «επιτέλους είδαμε μετά από τρία χρόνια». Αυτό, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «διακρίνεται από πλήρη ασάφεια και δεν υπάρχει καν ένας συγκεκριμένος πίνακας με στόχους για τα επόμενα χρόνια». Άλλωστε, υποστηρίζουν στην Πειραιώς, «γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι ότι δεν θα είναι εκείνοι που θα το εφαρμόσουν, αλλά η επόμενη κυβέρνηση. Η ΝΔ πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το εφαρμόσει».

Διχαστικός λόγος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση σε τρία συγκεκριμένα παραδείγματα, μέσω των οποίων θα συγκρίνει τις κυβερνητικές προτάσεις και τις θέσεις της ΝΔ: τα πρωτογενή πλεονάσματα, τον ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο, ενώ πιθανολογείται ότι θα αναφερθεί εκτενώς στην προσπάθεια «επικοινωνιακού αντιπερισπασμού της κυβέρνησης για την αποτυχία της στην οικονομία και στο Σκοπιανό», μέσω της επίθεσης που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Θα επαναλάβει μάλιστα το αίτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα «να υπερβεί τον εαυτό του και να συνειδητοποιήσει ότι ο διχαστικός του λόγος μόνο ζημία προκαλεί στον τόπο».

Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «η όξυνση στην πολιτική ατμόσφαιρα είναι συνειδητή επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, οι πολίτες όμως πια γνωρίζουν καλά...».

Θέση για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης πήρε χθες και η αρμόδια τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, που σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη πρόταση «δεν έχει ίχνος αναπτυξιακής λογικής και προγραμματισμού. Αν χρειάστηκε τρία χρόνια για να το καταρτίσει, το μόνο που πέτυχε είναι να αποδείξει περίτρανα ότι η περίφημη διαβούλευση ήταν απλά άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα». 

Πρόγραμμα... Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά θα θελήσει να κόψει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, επικαλούμενη «τα προνομοθετημένα μέτρα με ταυτόχρονη επιτήρηση και σκληρή εποπτεία από τους εταίρους μας για πολλά χρόνια». Θα εστιάσει δε στην «ανυπαρξία ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου ευρύτερης συναίνεσης» για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας και την αδυναμία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Σχετικά με το «ολιστικό» σχέδιο Ανάπτυξης του ΥΠ. ΟΙΚ., σύμφωνα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «είναι ένα ακόμα... πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, με προβλέψεις για πολυετούς διάρκειας στόχους για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα και προνομοθετημένες τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, στο αφορολόγητο, στις κοινωνικές δαπάνες, στους γενικευμένους πλειστηριασμούς της Α' κατοικίας, με εκχωρημένη την εθνική περιουσία στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο για 99 χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v