Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή

Συνάντηση Ν. Κοτζιά με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο. Το Σκοπιανό στο τετ α τετ με τον υφΥΠΕΞ Γ. Μίτσελ. Σκόπια: Το erga omnes ισχύει μόνο για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν». Αθήνα: Ίλιντεν τέλος, χωρίς erga omnes δεν υπάρχει συμφωνία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή

H Ουάσιγκτον αναγνωρίζει στην Ελλάδα «ηγετικό ρόλο στην περιοχή» και «ενημερώνεται» για την πορεία του Σκοπιανού, η κυβέρνηση Ζάεφ απειλεί ότι η αποδοχή του erga omnes ισχύει μόνο για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν» και ο Νίκος Κοτζιάς σπεύδει, από αμερικανικού εδάφους, να βγάλει από το τραπέζι μία από τις ονομασίες που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς, το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Παρότι η υπόθεση του ονοματολογικού μοιάζει να ξαναγίνεται κουβάρι, η κυβέρνηση αποφεύγει να γράψει τίτλους τέλους, εκτιμώντας ότι παίζονται οι τελευταίες παρτίδες πόκερ. Μετά την απόρριψη της εκδοχής του «Ιλιντεν» από τον Αλέξη Τσίπρα και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε, αμέσως μετά, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πέιν, υπήρξε ένα «ερωτηματικό» για το εάν η αμερικανική πίεση στράφηκε στην Αθήνα. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Πέιν «έχει πάρει πάνω του» τη λύση στο σχεδόν 30ετές Σκοπιανό και ήταν εκείνος που άνοιξε τη συζήτηση τον Οκτώβριο, όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο.

Το θετικό σημείο μετά την απόρριψη του «Ιλιντεν» ήταν ότι ο κ. Πέιν είπε στον κ. Τσίπρα (κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους το βράδυ του Σαββάτου) πως στηρίζει τις (πέντε) προτάσεις του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μ. Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης. Αυτό θεωρήθηκε καλό σημάδι, καθώς η εκδοχή του «Ίλιντεν» δεν προτάθηκε από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, αλλά από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Οι πέντε προτάσεις είναι: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].

Επειδή όμως στις προτάσεις Νίμιτς περιλαμβάνεται και η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο κ. Κοτζιάς έσπευσε χθες από την Ουάσιγκτον να διευκρινίσει ότι η Αθήνα απορρίπτει την πέμπτη (δηλαδή την εν λόγω) πρόταση. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μάλιστα ότι δεν συζήτησε μεν το ονοματολογικό με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αλλά με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ και, μάλιστα, «και χθες και προχθές».

Νέα τριμερής την Πέμπτη

Τι θα γίνει πλέον, δεδομένου ότι τα Σκόπια (σ.σ. ο κ. Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ) εμμένουν στη «Μακεδονία του Ίλιντεν», διευκρινίζοντας ότι μόνο γι' αυτή την ονομασία θα αποδεχθούν ενιαία χρήση (erga omnes); Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη περιορίζονται να επισημαίνουν ότι «τα τελευταία μέτρα για την κάλυψη της απόστασης είναι και τα πιο δύσκολα», ενώ δεν αποκλείουν συμβιβασμό, εντέλει, σε ένα από τα υπόλοιπα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο κ. Νίμιτς, με επικρατέστερο πλέον το Nova Macedonia.

Σε κάθε περίπτωση, Μαξίμου και ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζουν και διαμηνύουν: «Χωρίς erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα, συμφωνία δεν υπάρχει».

Καθοριστική, ως εκ τούτου, θα είναι η τριμερής Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στήριξη Πομπέο στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Μετά το τετ α τετ που είχε χθες στην Ουάσιγκτον με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να εδραιώσουν τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας. Ο κ. Πομπέο συνεχάρη την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών αντιμετώπισης των προκλήσεων στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επίσης πρόσφερε τη συνεχιζόμενη στήριξή του στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ του 2018. Οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά και για άλλα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος (με έμφαση στα ενεργειακά) και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες, για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Σκεπτικισμός» για την Τουρκία

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, «ο κ. Πομπέο άκουσε με προσοχή την ανάλυση του Έλληνα υπουργού, ο οποίος διαπίστωσε ότι η αμερικανική πλευρά διακατέχεται από έναν σκεπτικισμό για την πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της γειτονικής χώρας.

«Είναι και εκείνοι σκεπτικοί (για την Τουρκία)», είπε και πρόσθεσε: «Ρωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, αλλά όπως ξέρετε, η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v