Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερατλαντικές διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

Συναντήσεις του Ν. Κοτζιά με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο και τον ΓΓ του ΟΗΕ. Νέα τριμερής με Ντιμιτρόφ-Νίμιτς την Πέμπτη. Έμμεση στήριξη της Ουάσιγκτον στην ελληνική απόρριψη του «Ιλιντεν».

Υπερατλαντικές διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα αναζητηθεί, ξανά, λύση για το ονοματολογικό, μετά την επίσημη απόρριψη από την ελληνική κυβέρνηση της πρότασης των Σκοπίων για «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Θετική, προς το παρόν, θεωρείται η αναφορά που έκανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, ότι στηρίζει τις προτάσεις του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μ. Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης. Κι αυτό επειδή στις πέντε προτάσεις Νίμιτς δεν περιλαμβάνεται η εκδοχή του «Ιλιντεν», αφού έπεσε στο τραπέζι από τον Ζόραν Ζάεφ, οπότε η συζήτηση αναμένεται να επιστρέψει στην αρχική της βάση.

Στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις ΗΠΑ προστέθηκε, για την Πέμπτη και την Παρασκευή, συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, θα συζητήσει τις εξελίξεις ως προς το Κυπριακό και, κυρίως, ως προς το Σκοπιανό, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όλων αυτών θα προηγηθεί το σημερινό τετ α τετ του κ. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στην ατζέντα δεν υπάρχει το ονοματολογικό, ωστόσο η αναφορά σε «συζητήσεις και για ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δεν το αποκλείει.

Την ερχόμενη Τρίτη, και αφού θα υπάρχει «κλίμα» από την τριμερή στη Ν. Υόρκη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Για πρώτη φορά «ναι» στο erga omnes, αλλά…

Μετά την απόρριψη της «Μακεδονίας του Ίλιντεν» από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ (η οποία επιμένει να αρνείται αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας «Μακεδονία»), η διαπραγμάτευση μοιάζει να έχει επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια την προηγούμενη Πέμπτη. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση Ζάεφ αποδέχθηκε μεν για πρώτη φορά… στα χρονικά τον ελληνικό όρο περί «ενιαίας χρήσης της ονομασίας» (erga omnes), ωστόσο τη συνήρτησε με την πρόταση για το «Ιλιντεν».

Από τις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών θα φανεί εάν τα Σκόπια έριξαν την εν λόγω πρόταση ως take it or leave it, ή εάν θα συνεχίσουν τη συζήτηση σε ένα από τα πέντε ονόματα Νίμιτς -με πρώτο το Nova Macedonia.

Εκδοχή που άφησε ο κ. Τσίπρας να θεωρηθεί ως προκρινόμενη από την Αθήνα, καθώς, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του το Σάββατο, τόνισε: «Ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς».

Με την επισήμανση ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v