Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «Ιλιντεν» των Σκοπίων άναψε φωτιές στην Αθήνα

(upd2) «Δεν περπατάει» η πρόταση του Ζ. Ζάεφ στον Α. Τσίπρα. Δεν αποδέχεται την πρόταση η αντιπολίτευση. Πρώτα αποδοχή του erga omnes και των συνταγματικών αλλαγών και μετά το όνομα, το μήνυμα του πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς.

Το «Ιλιντεν» των Σκοπίων άναψε φωτιές στην Αθήνα

Το κλίμα αισιοδοξίας για άμεση λύση στο «σκοπιανό» που εξέπεμψαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ μετά την προχθεσινή συνάντησή τους στη Σόφια, ήρθε να βαρύνει η πληροφορία για το έκτο όνομα που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων. Το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» («Republika Ilindenska Makedonija»), το οποίο πρότεινε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Την αποκάλυψη έκαναν μέσα ενημέρωσης της γείτονος, με το Μαξίμου να επιβεβαιώνει (ατύπως) ότι η εν λόγω ονομασία προτάθηκε από τον κ. Ζάεφ και ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε απάντηση».

Η ΝΔ εξέδωσε το απόγευμα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’». Η αξιωματική αντιπολίτευση διαφώνησε κάθετα με τη συγκεκριμένη ονομασία.

Το πρωί του Σαββάτου και μετά το ραντεβού με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου «επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις», κάτι που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή. Ως προς το ονοματολογικό διεμήνυσε πως «θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Αναφορικά με την χρήση του όρου «Ίλιντεν» πάντως πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάθετα αντίθετη εμφανίστηκε η Φ. Γεννηματά, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αρνητικός ήταν και ο Δ. Κουτσούμπας.

Δεν θα περπατήσει...

Αργά το βράδυ πάντως, κυβερνητικά στελέχη διεμήνυαν πως η πρόταση «δεν θα περπατήσει», καθώς συναντά ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό και των δύο χωρών, κυρίως της Ελλάδας. Κι αυτό διότι το «Ilinden» (σ.σ. στα ελληνικά σημαίνει η Ημέρα του Προφήτη Ηλία) παραπέμπει στην εξέγερση των σλαβόφωνων το 1903 κατά του οθωμανικού ζυγού και αποτελεί Εθνική Εορτή στην ΠΓΔΜ, καθώς θεωρείται ημέρα αφύπνισης του «μακεδονικού έθνους». Αυτός είναι και ο λόγος που το «Ilinden» δεν χαροποιεί το ισχυρό αλβανόφωνο τμήμα της ΠΓΔΜ, ακριβώς επειδή τονίζει την σλαβική εθνική ταυτότητα.

Σε κάθε περίπτωση τις εξελίξεις συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ έπεται ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών (ήδη συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) καθώς όπως είπε ο η κυβέρνηση σε κρίσιμα θέματα πρέπει να επιδιώκεται συνεννόηση και συναίνεση.

Ξανά στο Nova;

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, η ταραχή που προκάλεσε το εν λόγω όνομα εντός συνόρων θα συμβάλλει ώστε να χαλαρώσουν οι αντιδράσεις στο έτερο όνομα που θεωρείται επικρατέστερο, το «Nova Macedonia». Όσο για την ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Gorna» («Άνω») προσέκρουσε στην άρνηση… της Βουλγαρίας, στην οποία βρίσκεται το μικρό τμήμα «της Μακεδονίας του Πιρίν».

Με αυτά τα νέα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς – πλην του κ. Μητσοτάκη τον οποίον ενημέρωσε χθες.

Σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο ο Ν. Κοτζιάς

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (ο οποίος φέρεται ότι ήταν γνώστης της πρότασης Ζάεφ) ετοιμάζεται για κύκλο επαφών εκτός συνόρων, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ. Παρότι η ατζέντα των συζητήσεων δεν έχει γίνει γνωστή, θεωρείται βέβαιο ότι θα ενημερώσει τους υψηλόβαθμους συνομιλητές του (και) για την πορεία των διαπραγματεύσεων περί το ονοματολογικό, καθώς εταίροι και σύμμαχοι επιθυμούν σφόδρα την επίλυση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα:

* Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον νέο αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάϊκ Πομπέο (σ.σ. είναι ο δεύτερος ΥΠΕΞ κράτους - μέλους της ΕΕ, ο οποίος προσκαλείται στις ΗΠΑ, μετά τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον).

* Την Τρίτη, με τον νέο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

* Την Τετάρτη με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

* Την επόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ), στις Βρυξέλλες.

* Την ίδια ημέρα θα μεταβεί στη Γερμανία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο (πρώην ΥΠΕΞ), Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Ο τελευταίος αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγο τη μετάβασή του στην Ουκρανία, προκειμένου να συναντήσει τον Ν. Κοτζιά.

* Την επόμενη Τρίτη θα συναντηθεί με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάϊκο Μάας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v