Την κρισιμότητα του φετινού Ιουνίου, που θα καθορίσει την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σόφια. Κι αυτό διότι πλέον επιβεβαιώνεται η προ μηνών εκτίμηση ότι οι δύο μείζονος σημασίας διαπραγματεύσεις, για το Σκοπιανό και για την έξοδο από το μνημόνιο, θα εξελίσσονται παράλληλα μέχρι την τελευταία στιγμή, για να κλείσουν, τυπικά, μέσα στον Ιούνιο.
Όπως σημειώσαμε και χθες, δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα αλλά και η πρόθεση να ενημερωθούν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Οπως ανακοίνωσε επισήμως το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί αύριο, Σάββατο, στις 09:30 πμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Οι ολονύκτιες συζητήσεις του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έφεραν αποτέλεσμα και οδήγησαν στο επίσημο, ωριαίο τετ α τετ των δύο ανδρών χθες το πρωί.
Αυτό λένε οι πληροφορίες, παρά την (επίμονη) επισήμανση του κ. Τσίπρα ότι διανύθηκε μεν μεγάλο μέρος της διαδρομής αλλά όχι όλη η διαδρομή. Και μόνο η σχεδόν προαναγγελία της νέας συνάντησης που θα έχει με τον κ. Ζάεφ στις Πρέσπες, στις αρχές Ιουνίου, δείχνει ότι οι ελπίδες για επίλυση δεν θεωρούνται φρούδες.
Κατά τις ίδιες πηγές, τα βασικά ζητήματα «μπήκαν στο αυλάκι», δηλαδή η ενιαία χρήση της ονομασίας (erga omnes) και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος, ωστόσο η «λεπτομέρεια» που θα καθορίσει την επισημοποίηση της λύσης είναι η φόρμουλα εφαρμογής της και τα χρονοδιαγράμματα.
Δηλαδή, με δεδομένο ότι τα Σκόπια δεν προλαβαίνουν, πράγματι, να αλλάξουν το Σύνταγμά τους στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο των 20-30 ημερών, οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε διεθνή συμφωνία υπό τον ΟΗΕ. Αυτή θα ορίσει το πλαίσιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, καθιστώντας σαφές ότι οι ενταξιακές διαδικασίες θα διακοπούν, εάν δεν υπάρξει, τελικά, αλλαγή του Συντάγματος που θα επικυρώνει την ενιαία ονομασία.
«Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα χθες, διαψεύδοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ερμηνείες περί «σαλαμοποίησης» του ονοματολογικού.
Το βλέμμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή
H «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο των Σκοπίων, ενώ έγινε εμφανής η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ισορροπήσει ανάμεσα στην ελληνική θέση «εμείς δεν βιαζόμαστε, ούτε υποχωρούμε από το erga omnes» και στη μη επιθετική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Ζάεφ, που έχει να διαχειριστεί μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα.
Η φράση του πρωθυπουργού «θέλουμε λύση που να αντέχει στον χρόνο και να υιοθετηθεί από τους λαούς μας» (σ.σ. τα ίδια λόγια χρησιμοποίησε πριν από λίγες ημέρες και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς) παραπέμπει τόσο στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ζάεφ να λύσει το εσωτερικό θέμα, ακόμα και με δημοψήφισμα, όσο και στη θέληση του Μαξίμου να εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία.
Ως εκ τούτου, δεν πέρασαν απαρατήρητα τα «εύσημα» που απένειμε ο κ. Τσίπρας στον αρχηγό της ΝΔ επειδή στήριξε την εθνική θέση στη σύνοδο του ΕΛΚ στη Σόφια. Με την κίνηση αυτή πάντως ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «προκαταλάβει» τη διατήρηση αυτής της στάσης, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρή αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ.
«Ακόμα και το ΔΝΤ...»
Στο μέτωπο της έτερης διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος για συμφωνία στην ελάφρυνση του χρέους. Των δηλώσεών του είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, με τις πληροφορίες να μιλούν για «θετικά μηνύματα».
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέση στην κόντρα ΔΝΤ-Βερολίνου και, αντ' αυτού, προτίμησε να σχολιάσει με σκωπτικό τρόπο τη στάση του Ταμείου, μετά τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας.
«Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία της Ευρώπης. Παρακολουθώ ότι ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να καρπωθεί μέρος αυτής της επιτυχίας, έστω και την τελευταία στιγμή. Ας είναι», είπε χαρακτηριστικά.