Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι το σπάσιμο της Β’ Αθηνών

Το μεσημέρι η διακομματική συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Χαμηλές οι προσδοκίες για συναίνεση. Ποια κόμματα αποδέχθηκαν την πρόσκληση Σκουρλέτη και ποια όχι.

Στο τραπέζι το σπάσιμο της Β’ Αθηνών

Χωρίς υψηλές προσδοκίες και με τα περιθώρια συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων να είναι ελάχιστα, πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών η διακομματική συνάντηση με πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρλέτη και αντικείμενο την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β’ Αθηνών και η Αττικής (πρώην υπόλοιπο). Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το παρών θα δώσουν μόνο τρία κόμματα, η ΝΔ με τον Μάκη Βορίδη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την Εύη Χριστοφιλοπούλου και το Ποτάμι με τον Γιώργο Αμυρά. Αρνήθηκαν να παραστούν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ δεν προσκλήθηκε η Χρυσή Αυγή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφιταλαντεύτηκε εάν θα στείλει εκπρόσωπό της στη συνάντηση και τελικά αποφασίστηκε να πάει ο αρμόδιος τομεάρχης, ο οποίος θα επαναλάβει την πάγια θέση του κόμματος: ότι συμφωνεί με το σπάσιμο των περιφερειών, ωστόσο αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

«Η κυβέρνηση οφείλει να δεχθεί το αυτονόητο», λένε στην Πειραιώς, που θεωρούν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το θέμα ως «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», άνευ ουσίας. Ειδικά για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, η εκτίμηση που υπάρχει εκ μέρους της Πειραιώς είναι πως η κυβέρνηση «φοβάται την ψήφο τους», υπενθυμίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει θέσει στον δημόσιο διάλογο εδώ και δύο χρόνια, ενώ καλεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «να ξεφύγει επιτέλους από τις ιδεοληψίες της και να υλοποιήσει αυτή την πρόταση». Αναφορικά με την επιστολική ψήφο που μπήκε στον δημόσιο διάλογο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ΝΔ κάνει λόγο για «δύσκολη και χρονοβόρα» σκέψη, τόσο στην προετοιμασία όσο και στην εφαρμογή της.

Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει το παρών στη συνάντηση καταθέτοντας ένα «πλήρες», όπως το χαρακτηρίζουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα, που συνοπτικά θα περιλαμβάνει: Μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα, κατάτμηση της Β' Αθηνών, ψήφο στους Έλληνες εξωτερικού και έλεγχο στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Επιδίωξή τους, μια συνολική συζήτηση για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση πάντως να διαμηνύει πως το σύστημα της απλής αναλογικής δεν πρόκειται να «νοθευτεί».  

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο Γιώργος Αμυράς εκ μέρους του Ποταμιού, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά πως και στο εκλογικό σύστημα χρειάζεται ένα κύμα μεταρρυθμίσεων, «που θα εξασφαλίζει τη δίκαιη εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων, παράλληλα με ισχυρές κυβερνήσεις. Νέες ρυθμίσεις που θα υποβοηθούν την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και την αξιοκρατία».

«Κατά των μικρότερων»

Από την άλλη, αρνητικό εμφανίζεται το ΚΚΕ στην πρόταση Σκουρλέτη, καθώς, σύμφωνα με τον Περισσό, «πρόκειται για πρόταση που στρέφεται κυρίως κατά των μικρότερων κομμάτων». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «δεν θεωρούμε ότι υφίσταται λόγος για την παρουσία εκπροσώπου μας σε μια τέτοια συνάντηση. Ως γνωστόν, τα μικρότερα κόμματα εκλέγουν τις περισσότερες έδρες τους στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, συνεπώς μια πιθανή κατάτμησή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγονται βουλευτές τυχαία σε διάφορες περιοχές, με βάση τις «καραμπόλες» του εκλογικού νόμου, αλλοιώνοντας επί της ουσίας την αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου».

«Όχι» και από την Ένωση Κεντρώων, «διότι η κατάτμηση είναι προς το συμφέρον των μεγάλων κομμάτων». Όπως είπε ο Βασίλης Λεβέντης, «κόμματα που λαμβάνουν κάτω του 10% στις εκλογές δεν παίρνουν έδρα στην πρώτη κατανομή, οι δε έδρες κερδίζονται από τα μικρά κόμματα τυχαία, με καραμπόλες μεταξύ των περιφερειών, με ενδεχόμενο ο ίδιος ο αρχηγός κόμματος να μην εκλεγεί βουλευτής και να έχουμε το φαινόμενο Κατσίκη, όπου δεν εξελέγη βουλευτής ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v