Η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια, απόψε και αύριο το πρωί, δεν θα βγάλει απαραιτήτως «λευκό καπνό», αλλά θα δείξει εάν σε ένα μήνα από τώρα θα κλείσει το ονοματολογικό, για να ανοίξει ο δρόμος της γείτονος προς την ΕΕ.
Αυτό το μήνυμα στέλνει τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες, με καλά ενημερωμένες κοινοτικές πηγές να μιλούν για συμφωνία μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οπότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να δώσει (ή όχι…) στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά των Σκοπίων, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα έχουν ένα πρώτο τετ α τετ απόψε, κατά την άφιξή τους στη βουλγαρική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το ζητούμενο είναι να αποδεχθούν τα Σκόπια, επισήμως, το ενιαίο της ονομασίας (erga omnes) και τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους.
Εάν αυτό συμβεί, οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε διεθνή συμφωνία υπό τον ΟΗΕ, που θα προβλέπει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των συμφωνηθέντων ώστε με την ολοκλήρωσή του, η ΠΓΔΜ να πάρει τα εισιτήρια για ΕΕ και ΝΑΤΟ (σ.σ. για το δεύτερο πάντως όλα δείχνουν ότι χάνει το τρένο του Ιουλίου).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος φωτογράφισε χθες μία χρονοβόρα διαδικασία, μιλώντας για «αλλεπάλληλες δεσμεύσεις, δηλαδή δικαιώματα και υποχρεώσεις, που θα εκτείνονται στο μέλλον», διότι, όπως επισήμανε, «δεν είναι δυνατόν να είναι μια λύση η οποία θα ολοκληρωθεί με το πάτημα ενός κουμπιού».
Στην εν λόγω διαδικασία «πατάει» η ΝΔ για να προκαταβάλει την (κατ' αρχήν…) άρνησή της να αποδεχτεί ένα τέτοιο πλαίσιο, με τον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι η αλλαγή του Συντάγματος πρέπει να γίνει πράξη πριν από την κύρωση της οποιασδήποτε συμφωνίας.
Δήλωση που σχολιάσθηκε με δηκτικό τρόπο από διπλωματική πηγή: «Δεν υπάρχει πουθενά στα διεθνή δεδομένα προηγούμενο που πρώτα να εφαρμόσθηκε μία συμφωνία και μετά να κυρώνεται από τις πλευρές που την έχουν υπογράψει».
Δεν μιλάμε για σαλαμοποίηση
Το Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι τα αναγκαία χρονοδιαγράμματα στην εκπλήρωση των… προαπαιτουμένων από πλευράς ΠΓΔΜ δεν σημαίνουν «σαλαμοποίηση» του ζητήματος.
«Η συμφωνία δεν θα χτίζεται τμηματικά, θα είναι ενιαία και θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα καταλήξουμε τελικά στην υιοθέτηση εκ μέρους της ΠΓΔΜ ενός νέου ονόματος που θα ισχύει έναντι όλων», ανέφερε χθες ο κ. Τζανακόπουλος. Και διευκρίνισε: «Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, όλα τα έγγραφα μιας χώρας να αλλάξουν μέσα σε μία εβδομάδα. Προφανώς, θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται και εφόσον δεν τηρούνται, τότε θα έχουμε παραβίαση της συμφωνίας».
Απάντησε δε, με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ερώτηση εάν η Ελλάδα δώσει πράσινο φως στις ενταξιακές διαδικασίες της ΠΓΔΜ, στην περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία.
Θα τα μπλοκάρουμε όλα εάν...
Όπως σημειώσαμε και χθες, διπλωματικοί κύκλοι μιλούν και για μία επιπλέον ασφαλιστική δικλίδα τήρησης της συμφωνίας από πλευράς Σκοπίων: την κύρωση από την ελληνική Βουλή (σ.σ. όπως και από άλλα Κοινοβούλια) της ένταξης της ΠΓΔΜ τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Που σημαίνει ότι «ακόμα και τότε, η Αθήνα θα μπορεί να τα μπλοκάρει όλα, εάν τα Σκόπια αποφύγουν ή δεν καταφέρουν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους».