Αλλιώς τα υπολόγιζε τα πράγματα η Φώφη Γεννηματά πριν από λίγες μέρες, όταν, με μια επιθετική τακτική, ζητούσε για πρώτη φορά «εκλογές εδώ και τώρα».
Οι περισσότεροι από τους «συνοδοιπόρους» της στο Κίνημα Αλλαγής δεν έδειξαν να πείθονται (ή δεν… θέλησαν να πειστούν) από το συγκεκριμένο αφήγημα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν την ακολούθησαν στους ίδιους τόνους.
Ήταν μία ακόμα επιβεβαίωση των αρκετών διαφορών που υπάρχουν εντός του Κινήματος μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, τα οποία -προσώρας τουλάχιστον- καταδεικνύουν πως η εν λόγω συμπόρευση αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες. Κάποιοι μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και μιλούν για δομικά προβλήματα, δύσκολα επιλύσιμα, με αβέβαιο το μέλλον του εγχειρήματος.
Η μεγάλη συζήτηση που έχει προκύψει στο Κίνημα σχετίζεται με την επόμενη μέρα και το πού θα πρέπει να στραφούν για συνεργασίες, με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιάννη Ραγκούση να έχουν ήδη «κλείσει το μάτι»: ο μεν πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός «αντισυριζαϊκού» μετώπου, ο δε πρώην υπουργός προς τα αριστερά, συμμετέχοντας μάλιστα και σε σχετικές εκδηλώσεις.
Από την άλλη, και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι σχέσεις της κ. Γεννηματά δεν είναι και οι καλύτερες, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή άτυπη μεταξύ τους δημόσια κόντρα, ενώ τον δικό του αυτόνομο ρόλο διεκδικεί και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχίζει να λαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και σε γνώση της κ. Γεννηματά.
Η ίδια δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει περαιτέρω εσωκομματικές… παραφωνίες. «Έως εδώ. Δεν θα επιτρέψω να αλλοιώσουν την εικόνα του Κινήματος και να θολώσουν το πολιτικό μας στίγμα», με συνεργάτες της να μην αποκλείουν ακόμα και διαγραφές, εφόσον συνεχιστεί αυτό το κλίμα.
«Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, με τη δήλωσή της (protothema.gr), απευθυνόταν σε όλους. Χτυπάει στην ουσία το… καμπανάκι προς πάσα κατεύθυνση. Κάποια πράγματα έπρεπε να μπουν στη θέση τους», έλεγε στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά, η οποία βλέπει οργανωμένο σχέδιο εναντίον του Κινήματος Αλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ο λαός της παράταξης, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «μίλησε πριν από λίγους μήνες. Το ότι η Φώφη Γεννηματά έχει επιλέξει να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους προς όφελος της ενότητας δεν πρέπει να θεωρηθεί μειονέκτημα».
«Δικό του θέμα»
Ειδικά για το θέμα των εκλογών, από το περιβάλλον της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημειώνεται ότι το πρωινό της προηγούμενης Τετάρτης επικοινώνησε και ενημέρωσε όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για το αίτημά της περί άμεσων εκλογών και τους έθεσε υπόψη την επιστολή που θα κατέθετε λίγες ώρες αργότερα προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. «Αν κάποιος δεν τη διάβασε ή δεν κατάλαβε τι διάβασε και διαφοροποιείται, είναι δικό του θέμα», σημειώνουν.
«Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν», είναι η απάντηση της Σεβαστουπόλεως, απευθυνόμενη «σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση από την πολιτική στη μικροπολιτική». Επί της ουσίας, στο Ποτάμι αισθάνονται ως ένα βαθμό περιθωριοποιημένοι από το ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται ερήμην τους.
Μόλις χθες, εξάλλου, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης είχε διαφοροποιηθεί από την πρόεδρο του Κινήματος για το θέμα των καλπών, επιτείνοντας τη σύγχυση. «Οι εκλογές δεν βοηθούν τώρα. Η κα Γεννηματά εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής, είναι η πρόεδρος, αλλά πρέπει να βρούμε έναν κοινό βηματισμό και για αυτό πρέπει να είναι πιο προσεκτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Να πέσουν οι τόνοι ζήτησε η ΔΗΜΑΡ, σε άτυπη ενημέρωσή της. «Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με δημόσιες αντιπαραθέσεις», τονίζεται στη σχετική αναφορά.
Άγνωστο είναι πάντως αν αυτή θα εισακουστεί από τους ενδιαφερόμενους ή θα συνεχιστεί η πολυγλωσσία και η εσωστρέφεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…