Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνω-κάτω τα κόμματα από το νομοσχέδιο για την υιοθεσία

Διχάζει το περιβόητο άρθρο 8 για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ποιοι βουλευτές αποστασιοποιούνται από τις θέσεις των κομμάτων τους. Τα επιχειρήματα, οι διαφωνίες και οι κατηγορίες. Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή.

Άνω-κάτω τα κόμματα από το νομοσχέδιο για την υιοθεσία

Αυτό που παρατηρείται στα κόμματα, με αφορμή το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για την υιοθεσία, που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι παιδιών, μάλλον δεν έχει προηγούμενο. Οι περισσότερες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες εμφανίζονται διχασμένες, η κομματική γραμμή -όπως όλα δείχνουν- δεν θα τηρηθεί... ευλαβικά όπως άλλες φορές και η ψήφος κατά συνείδηση θα αντικαταστήσει την κομματική πειθαρχία, η οποία ίσχυε σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Η ψηφοφορία -ονομαστική κατόπιν αιτήματος της Χρυσής Αυγής- είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί αργά το μεσημέρι, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που θα αποφασιστεί οριστικά σήμερα το πρωί. 

Η γενική εικόνα που υπάρχει είναι ότι το νομοσχέδιο στο σύνολό του εκτιμάται ως θετικό από την πλειοψηφία των κομμάτων, ωστόσο το σημείο τριβής, η αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια, «ανακατεύει την τράπουλα». Εκτός απροόπτου, το συγκεκριμένο άρθρο θα υπερψηφιστεί με τις ψήφους των περισσότερων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καθώς και κάποιων της ΝΔ, αλλά και ανεξάρτητων.

Από την άλλη, έξι μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (αρχικά ήταν περισσότερα) εξέφρασαν τη διαφωνία τους και αναμένεται, αν δεν αλλάξει κάτι σήμερα, είτε να καταψηφίσουν είτε να απέχουν από την ψηφοφορία. Πρόκειται για τους Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος έθεσε θέμα απόσυρσης της διάταξης, τη Γεωργία Γεννιά, τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, τον Γιάννη Καραγιάννη, τον Γιώργο Ντζιμάνη και τον Θεόδωρο Παραστατίδη.

«Μεγάλος θόρυβος»

Αντίθετος με την αρνητική γραμμή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που διαφοροποιούνται και πάλι από τον μεγαλύτερο κυβερνητικό τους εταίρο, ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Αιτία, όπως είπε, οι «πολλές ασφαλιστικές δικλίδες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και ο αδικαιολόγητα μεγάλος θόρυβος για ένα άρθρο που αφορά μόλις το 3 τοις χιλίοις». Την ίδια ώρα, τελείως αντίθετη ήταν η τοποθέτηση ενός άλλου βουλευτή των ΑΝΕΛ, του Κώστα Κατσίκη, που παραλλήλισε την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη ΝΔ, μολονότι η επίσημη θέση είναι «όχι» στο άρθρο 8, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μην υπάρξει κομματική πειθαρχία και κατ' επέκταση να υπερψηφίσουν βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αντίστοιχο «πονοκέφαλο» έχει να αντιμετωπίσει και η Φώφη Γεννηματά, βλέποντας και στο κόμμα της τις απόψεις να ποικίλλουν. Επισήμως, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τελικά λέει το «ναι», όπως είχε προτείνει πριν από μέρες και «ενάντια στο ρεύμα» ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αντίθετα, στο «όχι» στρέφονται αρκετοί βουλευτές όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος («δεν πρόκειται να κάνω τα... ρεπό του Καμμένου», δήλωσε), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, στους οποίους, χωρίς να κατονομάσει, επιτέθηκε ο εταίρος τους στο Κίνημα Αλλαγής Σταύρος Θεοδωράκης. Ανάμεσα στα άλλα, τους εγκάλεσε ότι φοβούμενοι «τους Μητροπολίτες και τα καφενεία» δεν παίρνουν θέση και το αναγάγουν σε «δήθεν μεγάλη πολιτική σύγκρουση».

Τη στήριξή του στη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Κατά της συγκεκριμένης διάταξης έχουν ταχθεί η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, ενώ στο ΚΚΕ υπάρχει προβληματισμός και επιφύλαξη για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v