Στην κορυφή της ατζέντας του αντιπολιτευτικού του λόγου επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αίτημα για εκλογές.
«Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πραγματικά ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένα κύκλος για την χώρα, ας κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο», τόνισε χαρακτηριστικά, κατά την ομιλία του στους τομεάρχες της ΝΔ, αμφισβητώντας για μία ακόμα τα περί «καθαρής εξόδου» που επικαλείται η κυβέρνηση.
Πεποίθηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες, ωστόσο, όπως είπε –σύμφωνα με πληροφορίες- στα γαλάζια στελέχη, «όσο εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν εκλογικό αιφνιδιασμό». Και σε μια τέτοια περίπτωση, αφενός το κόμμα του θα πρέπει να είναι καθ’ όλα έτοιμο (εξ’ ου και οι σχετικές προτροπές προς τους τομεάρχες) και αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φανεί ότι «σύρεται» από τον πρωθυπουργό.
«Εμείς πρέπει να ορίζουμε την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου, ακόμα και στο θέμα του χρόνου των εκλογών», έχει διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης στους στενούς του συνεργάτες και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νέο «πέταγμα του γαντιού» στον κ. Τσίπρα να «τολμήσει να κριθούν οι δυο τους και τα προγράμματα των κομμάτων τους» άμεσα από τους πολίτες.
Ταυτόχρονα, επειδή θεωρεί βέβαιο ότι, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει κυβέρνηση –είτε αυτοδύναμη είτε σε συνεργασία με άλλο κόμμα- διατυπώνει την ανησυχία του μήπως εκείνη τη στιγμή παραλάβει «καμένη γη».
«Θεωρούμε αρνητική εξέλιξη κάθε μέρα που περνά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», σημειώνει και ζητά «ο κύκλος των ψεμάτων, των λαθών, της ανεπάρκειας, της παραπλανητικής δημαγωγίας να κλείσει το γρηγορότερο για την χώρα μας».
Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, θέτει στον δημόσιο διάλογο τα διλήμματα της επόμενης μέρας, ενόψει και των επικείμενων εκλογών. Οι Έλληνες, επισημαίνει, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους: «Της προοδευτικής, αναγεννητικής πορείας ή της τυφλής οπισθοδρόμησης. Της υπευθυνότητας, του ρεαλισμού, της σοβαρότητας, της ασφάλειας ή του αμοραλιστικού τυχοδιωκτισμού, του ερασιτεχνισμού και της ανικανότητας. Της αλήθειας και της πράξης ή της δημαγωγίας και της απραξίας. Το δίλημμα, με απλά λόγια, είναι αν αξίζουμε αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια ή αν αξίζουμε καλύτερα», υποστήριξε ενώπιων των γαλάζιων τομεαρχών.
«Σε μεγάλη δυσκολία»
Στη ΝΔ πάντως επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Μεγάλο μέρος της συζήτησης πήραν τα σενάρια των εκλογών και κυρίως για το αν έχει δυνατότητες ο πρωθυπουργός για προεκλογικές εξαγγελίες με χρήματα από το «μαξιλάρι» της υπεραπόδοσης ή της παροχής του μερίσματος πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο.
Έτσι, στην ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου αν η κυβέρνηση μπορεί να δώσει νωρίτερα κοινωνικό μέρισμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι «βρίσκονται ούτως ή άλλως σε μεγάλη δυσκολία επίτευξης στόχων, γιατί φέτος πρέπει να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα και δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί το 4% που οφειλόταν στην υπερφορολόγηση. Μην ξεχνάμε ότι το πλεόνασμα αυτό δίνεται με βάση τις επιδόσεις της χώρας το τρέχον έτος, άρα είναι και αντικειμενικά δύσκολο να το δώσουν νωρίτερα».
Για το ίδιο θέμα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, εκτίμησε ότι «δεν είναι εύκολο να το κάνουν οι κυβερνώντες, γιατί θα βρουν απέναντί τους τους Ευρωπαίους. Εξάλλου υπάρχει πάντοτε και η απειλή της περικοπής του ΕΣΠΑ», σημείωσε.
Σε άλλη ερώτηση, του Μάκη Βορίδη, για το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου πέραν του Αυγούστου, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ δεν το απέκλεισε, αλλά -όπως είπε- «δεν το θεωρώ το πιθανότερο σενάριο, δεδομένου ότι κανείς δεν την επιθυμεί. Ούτε η κυβέρνηση ούτε οι Ευρωπαίοι, πόσο μάλλον όταν αυτή θα χρειαστεί και την έγκριση των κοινοβουλίων των εταίρων».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν «πάρα πολύ κρίσιμους τους πρώτους δώδεκα μήνες» της δικής τους διακυβέρνησης (εάν κερδίσουν τις εκλογές), γιατί σε αυτό τον χρόνο -όπως λένε- μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων έναντι της χώρας. Χαρακτηρίζουν δε απολύτως εφικτή την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους για τις μειώσεις των φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την άμεση ολοκλήρωση δύο κεντρικών ιδιωτικοποιήσεων, π.χ. του ΔΕΣΦΑ και του Ελληνικού.