Τσίπρας: Δεν είναι το τέλος του κόσμου η μη συμμετοχή του ΔΝΤ

«Εχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα και το χειρότερο θα είναι να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας», το μήνυμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα παράταση του μνημονίου. Σε επιτροπεία Σαμαρά-Βενιζέλου ο Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Δεν είναι το τέλος του κόσμου η μη συμμετοχή του ΔΝΤ

Σε τέσσερις μήνες, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει έναν από τους πιο βασικούς στόχους: την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά από πολλές προσπάθειες και επίπονες διαπραγματεύσεις, περνώντας από 40 κύματα και έχοντας απέναντί μας όχι μόνο μέρος των πιστωτών, που πολλές φορές ήταν καχύποπτοι και εχθρικοί, αλλά και το σύνολο του εγχώριου κατεστημένου, πετυχαίνουμε εκεί που τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέτυχαν».

Όπως είπε, ανοίγει μετά από οκτώ χρόνια η πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος και αυτό το πετυχαίνουμε με τις λιγότερο δυνατές απώλειες για την κοινωνία. «Αυτό δεν είναι μικρό και δεν ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αν όλα πάνε κατ’ ευχήν -γιατί ξέρετε ότι δεν τελειώσαμε ακόμα, έχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα της διαδρομής και το χειρότερο, που θα έχουμε να κάνουμε είναι να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας στο τέλος- και στον βαθμό που πετύχουμε τους στόχους, θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική τομή».

Δεν θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, θα υπάρχουν ακόμα πληγές στο κοινωνικό σώμα και θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να εξοφλούμε το χρέος που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν, τόνισε. «Είναι όμως διαφορετικό να έχεις στόχους και έναν έλεγχο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με την τρόικα».

Θύμισε ότι δεν ήταν λίγοι όσοι ζητούσαν συνέχιση της επιτροπείας και αυτού του καταναγκασμού. «Δεν μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο αλλά για ένα παρόμοιο του μνημονίου μηχανισμό καταναγκασμού με διαφορετικό "αμπαλάζ", αυτό της προληπτικής πιστωτικής γραμμής», δήλωσε, «γιατί, όπως έλεγαν, το πολιτικό σύστημα δεν είναι ώριμο και πρέπει να έχουμε ξένους τεχνοκράτες γιατί εμείς δεν μπορούμε».

Υποστήριξε ότι απόψεις όπως αυτές είναι μια σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού και τόνισε: «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε συνέχεια του μνημονίου, ούτε παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος ή μη καθαρή έξοδος. Αυτό που υπάρχει είναι η σαφής ολοκλήρωση του προγράμματος και με αυτή την έννοια, η καθαρή έξοδος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μεμιάς θα περάσουμε σε ημέρες αφθονίας και σπατάλης ή ότι δεν παραμένουν σοβαρές πληγές».

Κάναμε καλά που δεν εγκαταλείψαμε το καράβι και παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιο το σκαρί στη φουρτούνα, με δύσκολες αποφάσεις και συμβιβασμούς, αλλά καταφέραμε το μείζον, είπε στους βουλευτές του. «Πετυχαίνουμε και την ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη όσων μας έχουν ανάγκη».

Το αναπτυξιακό σχέδιο

Δεν θέλουμε μια κοινωνία «χαμηλών προσδοκιών», αυτό είναι αντίπαλος της Αριστεράς, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης εκπονείται για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Το σχέδιο έχει γραφεί λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2015, «αλλά έχει και ένα εμφανές στίγμα των δικών μας ιεραρχήσεων και στόχων». Μίλησε για οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας αλλά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, με καινοτομία και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αλλά και την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε, όμως, την ίδια στιγμή προβλέπει επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Προβλέπει την οικοδόμηση για πρώτη φορά ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους.

Η τελική διαπραγμάτευση

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, έχοντας «ρεαλιστικό ορίζοντα το Eurogroup στις 21 Ιουνίου ή αυτό που ακολουθεί, στις αρχές Ιουλίου». Σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι γνωστά τα μέτωπα: ολοκλήρωση προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και συμφωνία για τη μεταπρογραμματική παρακολούθηση της οικονομίας.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ένα από τα κύρια μέτωπα είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα. Η θέση μας είναι πάνω από σαφής: έχουμε πει ότι συζητούμε με το ΔΝΤ για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, το κλίμα των συζητήσεων έχει βελτιωθεί, «ωστόσο δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα. Η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει από μόνη τις αναγκαίες τεχνικές και πολιτικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Μήνυμα στην Τουρκία για τους δύο στρατιωτικούς

Βλέπουμε μια νευρικότητα από την πλευρά των γειτόνων, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις εξελίξεις στη Συρία και στις έντονες πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της. «Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενώ με αυξημένο κύρος έχει αξιοποιήσει τη θέση της χώρας σε διεθνούς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσει ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών», τόνισε αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ αλλά και του διεθνούς παράγοντα, ειδικά για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι γείτονες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την ειρήνη και τη σταθερότητα, επιθυμεί την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και διαλόγου και αποτελεί τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής πορείας. Η Τουρκία δείχνει να κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της και να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή της στόχευση. «Δεν θα είναι καλή εξέλιξη, ούτε για την Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την περιοχή».

Το σκέλος των δηλώσεων Ερντογάν για την ανάγκη ειρήνης είναι καλοδεχούμενο αλλά θα πρέπει αυτές οι δηλώσεις να έχουν αντανάκλαση στην πράξη. «Συμψηφισμοί και καλέσματα για ανταλλαγή των δύο στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν», ξεκαθάρισε.

Όπως τόνισε, Ελλάδα και ΕΕ περιμένουν τη συντομότερη επιστροφή των δύο στρατιωτικών, όπως προβλέπουν οι κανόνες δικαίου, καθώς «απορρίπτουμε απαράδεκτους συμψηφισμούς».

Σε επιτροπεία και καθοδήγηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα περίμενε κανείς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα έψαχνε συνθήκες αποσταθεροποίησης, ακόμα και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς για τους λόγους που υιοθετεί ανεύθυνη και υπονομευτική πολιτική για τη χώρα».

«Η εξήγηση είναι προφανής και σκιαγραφείται στον φανατικό ρόλο κάποιων προσώπων του παλαιού πολιτικού συστήματος, που έχουν αναλάβει την επιτροπεία και την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στις πολιτικές αναλύσεις Σαμαρά και Βενιζέλου. «Αυτοί εξακολουθούν να κινούν τα νήματα αυτής της επιχείρησης παλινόρθωσης», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι αυτό που ζητούν είναι η δημιουργία ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. «Εχουν καταφέρει να συγκροτήσουν ένα μέτωπο, αλλά είναι μάταιο μέτωπο. Αποτελείται απ’ ό,τι πιο σάπιο και διεφθαρμένο έχει να επιδείξει η χώρα».

Όπως είπε, σε αυτό το μέτωπο ανήκουν εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες, οι γερασμένες δυνάμεις της παλαιάς Ελλάδας.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή, είπε ότι η στρατηγική καθορίζεται από τον φόβο ότι αυτή η κυβέρνηση θα τα καταφέρει παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια διάφορων δικτύων εξουσίας και θα πετύχει ισχυρά πλήγματα κατά της διαφθοράς και της διασύνδεσης κράτους και ελίτ. Ειδική αναφορά έκανε στα σκάνδαλα της Novartis, στο ΚΕΛΠΝΟ αλλά και στο Noor 1.

Το παλιό σύστημα και οι οικονομικοί του προστάτες κατάλαβαν ότι «παίζουμε σοβαρά και δεν "ντιλάρουμε", όπως έκαναν οι προηγούμενοι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v