Την ανάγκη άμεσης σύστασης ενός οργάνου σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, που θα χαράσσει μακροχρόνια στρατηγική για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας και θα εισηγείται πολιτικές για τη διαχείριση κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων, υπογραμμίζει η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόκειται για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, μία πρόταση την οποία είχε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη από το 10ο Συνέδριό της τον Απρίλιο του 2016, συζητήθηκε και επικυρώθηκε και κατά το 11ο προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ και πιο πρόσφατα, ο κ. Μητσοτάκης την επανέλαβε, με αφορμή τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ύστερα από τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και τις καθημερινές παραβιάσεις.
Ειδικά σήμερα, σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, με καθημερινές εξελίξεις τόσο στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας όσο και στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των Σκοπίων, η ΝΔ δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία έχει επεξεργαστεί και ολοκληρώσει ειδική ομάδα εργασίας στην Πειραιώς.
Με βάση το εν λόγω σχέδιο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό και θα είναι επιφορτισμένο με τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών από το εγχώριο και το διεθνές περιβάλλον, με την παροχή πληροφόρησης προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και με την υποστήριξη της λήψης σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων. Επιπλέον, με τον εντοπισμό κινδύνων και απειλών για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, τη διαμόρφωση σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, καθώς και τον συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών.
Κατάρτιση και εμπειρία
Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το όργανο αυτό, σύμφωνα με τη γαλάζια πρόταση, είναι να στελεχωθεί από πρόσωπα με αδιαμφισβήτητη κατάρτιση και εμπειρία σε σχετικά θέματα, καθώς και με το αντίστοιχο κύρος για τα καθήκοντα που πρόκειται να αναλάβουν.
Από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν τις διαφορές που έχει η δική τους πρόταση από αυτή του Σταύρου Θεοδωράκη, την οποία θεωρεί ως βάση συζήτησης και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προέκυψε από πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση. Το όργανο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, λένε στη ΝΔ, έχει στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής διακομματικής συναίνεσης γύρω από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, για αυτό και προβλέπει συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιμένει πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα ολιγομελές όργανο, και όχι «μία νέα γραφειοκρατία ή ένα ακόμα όργανο διαβούλευσης». Αν και η συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, η ΝΔ επισημαίνει πως το όργανο αυτό θα πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις.
Για την προετοιμασία του σχεδίου εργάστηκε μια ομάδα από πρόσωπα με κατάρτιση και εμπειρία σε θέματα άσκησης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, την οποία συντονίζει ο γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου. Βασικά στελέχη της είναι ο πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Σαββαΐδης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής, ο πρώην υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος ε.α. Γεώργιος Δριτσάκος και ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος ε.α., Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος.