Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι συνεργασίες «αγκάθι» στο Κίνημα Αλλαγής

Στην τακτική ίσων αποστάσεων επιμένει η Φώφη Γεννηματά. Ο ρόλος Βενιζέλου και η επίθεση Ραγκούση. Σε ποια γραμμή κινούνται Λοβέρδος, Θεοχαρόπουλος και Πετσάλνικος.

Οι συνεργασίες «αγκάθι» στο Κίνημα Αλλαγής

Με ένα σημαντικό στρατηγικό δίλημμα ξεκινά την πορεία του το νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής: τις μετεκλογικές συνεργασίες και το προς τα πού θα πρέπει να στραφούν οι σχετικές συζητήσεις. Οι απόψεις ποικίλλουν, οι γνώμες διίστανται, επισήμως θέση δεν λαμβάνεται και αναπόφευκτα οι εσωκομματικές κόντρες δίνουν και παίρνουν.

Η Φώφη Γεννηματά, κατά την πάγια τακτική της όπως την εφαρμόζει από την πρώτη στιγμή, θέλει να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, επιδιώκοντας το Κίνημα να χαράξει τη δική του αυτόνομη πορεία και να αποτελέσει μετεκλογικά τον ισχυρό πυλώνα για την πολιτική σταθερότητα του τόπου.

«Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και θα το πετύχουμε», δηλώνει η ίδια, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Παύλο Χρηστίδη να μεταθέτει χρονικά τη συζήτηση για μετά τις εκλογές.

«Προηγείται να φανεί τι θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές», σημειώνει και εκφράζει την απορία του για το ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ζητούν από το Κίνημα Αλλαγής να τοποθετηθεί από τώρα. «Διαμορφώνουμε μία παράταξη η οποία οριοθετείται πολιτικά απέναντι και στην αριστερή και στη δεξιά συντήρηση», σημειώνει.

Από την άλλη, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας να κλίνουν περισσότερο προς την άλλη πλευρά, αυτή του στρατοπέδου της ΝΔ. Ειδικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στη δική του, αυτόνομη πορεία, διατυπώνοντας τις ενστάσεις του από την πολιτική που εφαρμόζει η κ. Γεννηματά. «Δεν μπορείς να διεκδικείς καθοριστικό ρόλο και να προτείνεις αβέβαιες εξελίξεις», σημείωσε σε συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Αυτοί που θέλουν να ανοίξουμε μια στοργική αγκαλιά "συναίνεσης" για τον ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν προφανώς στη συναινετική τους διάθεση και τα δίκτυα του βαθέος κράτους που έχει εγκαταστήσει η κυβέρνηση, με πρώτο στόχο τον έλεγχο της δικαιοσύνης».

Καθαρές σχέσεις

Αντίθετα, προς τα αριστερά στρέφουν το βλέμμα τους οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών μάλιστα ζήτησε χθες από τη Φώφη Γεννηματά ρήξη με την άποψη Βενιζέλου για συνεργασία με ΝΔ και καθαρές σχέσεις με τον λαό. «Η μηχανική της ασάφειας κάνει κακό στα μικρά κόμματα, γιατί ο πολίτης ψάχνει λόγο για να μην τα ψηφίσει», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δεν γίνεται να πούμε στους πολίτες, ελάτε και να ψηφίσετε και μετά θα δείτε τι θα σας προκύψει. Πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Άλλο η προοδευτική παράταξη, άλλο η συντηρητική παράταξη», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επίσης με αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, σχολίασε την αποχή του από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής την Κυριακή: «Η κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής προχωρά με τους παρόντες και χθες (προχθές) δεν ήταν παρών ο κ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση… Θα προχωρήσουμε με όσους είμαστε αποφασισμένοι να μπορέσουμε να δώσουμε μία νέα προοδευτική παράταξη στον τόπο, για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών», τόνισε.

Μία άλλη, διαφορετική άποψη διατυπώνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και στενός πολιτικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλνικος. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε καμία μετεκλογική κυβέρνηση. Δεν είναι υποχρεωτικό σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η χώρα να οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, γιατί εκτός από τη συμμετοχή και τη στήριξη σε κυβέρνηση υπάρχει, ως γνωστόν, και η αρχική ψήφος ανοχής», εξηγεί, ενώ σχολιάζοντας την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για μετεκλογική συνεργασία, δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής «δεν πρέπει να αποτελέσει το δεκανίκι κανενός».

Πώς απαντά η Φώφη Γεννηματά στα παραπάνω; Με ένα αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός πυλώνας και επιταχυντής της προσπάθειάς μας. Όπως όμως και ότι η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ plus. Όσοι αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν αυτά τα δύο βασικά πολιτικά ζητήματα, δεν βοηθούν την προσπάθειά μας, ρίχνουν νερό στον μύλο του μίζερου και τοξικού διπολισμού των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας», τονίζει. Ωστόσο και η ίδια γνωρίζει καλά πως, παρά τις συστάσεις της, η νοοτροπία στα στελέχη του Κινήματος πολύ δύσκολα θα αλλάξει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v