Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετεκλογικές συνεργασίες δοκιμάζουν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής

Η παρέμβαση Σαμαρά, τα σχόλια της Πειραιώς και οι γαλάζιες διαφοροποιήσεις. Ποια η στρατηγική της Φώφης Γεννηματά. Διχογνωμία για την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού.

Οι μετεκλογικές συνεργασίες δοκιμάζουν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής

Μολονότι ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών παραμένει άγνωστος, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει στο τέλος της τετραετίας, τα κόμματα έχουν αρχίσει να υφαίνουν τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Και αν, επί το πλείστον, αυτά τα σενάρια έως τώρα αποτελούσαν θέμα συζήτησης κυρίως εντός των κομματικών στεγανών, η δημόσια παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά το περασμένο Σάββατο (με άρθρο του στην Καθημερινή όπου τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής) ήταν η αφορμή για μια σειρά σχολίων -θετικών και αρνητικών- στα δύο κόμματα.

Η Πειραιώς θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα, τονίζοντας μέσω διαρροών ότι οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού «δεν διαφέρουν από τις θέσεις που διατυπώνει εδώ και πολύ καιρό ο πρόεδρος της ΝΔ», προσθέτοντας αυτό που εξαρχής τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι ακόμη και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις.

Ήδη πάντως τα γαλάζια στελέχη άρχισαν να παίρνουν θέση πάνω στην πρόταση Σαμαρά. Υπέρ αυτού τάχθηκαν δύο στενοί του πολιτικοί φίλοι, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι «στα μείζονα θέματα για τη χώρα υπάρχει ταύτιση απόψεων με το Κίνημα Αλλαγής», καθώς και ο Νότης Μηταράκης, που εκτίμησε πως «η συναίνεση για εμάς είναι μια ελεύθερη επιλογή, δεν είναι μια επιλογή ανάγκης».

Αντίθετα, τη δημόσια διαφωνία του με τον κ. Σαμαρά εξέφρασε ο Νικήτας Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού βρίσκονται σε «πλήρη δυσαρμονία τόσο με τη βάση της ΝΔ όσο και με τις δηλώσεις του προέδρου της», ενώ αποστάσεις κράτησε και ο Νίκος Δένδιας: «Ακόμη και από πλευράς τακτικής, δεν θα ξεκινούσα μια συζήτηση με ποιον θα συνεργαστούμε και με ποιον όχι. Νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα τον ισχυρισμό μας περί αυτοδυναμίας στην ελληνική κοινωνία», τόνισε.

Σφοδρή ήταν εξάλλου η αντίδραση και του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της ΝΔ Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος -υπενθυμίζεται- έχει διαγραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ίσες αποστάσεις

Πεποίθηση του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι κοινός εχθρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εκφραστής -όπως λέει- «του κρατισμού και του λαϊκισμού», θέση που βρίσκει σύμφωνο και τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο, την ίδια ώρα που επισήμως το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην τήρηση ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Η εθνική συνεννόηση δεν πρέπει να συγχέεται με τις επιλογές για κυβερνητικές συνεργασίες», αναφέρει η χθεσινή απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, που παράλληλα απορρίπτει κατηγορηματικά τη συμμετοχή «σε “μέτωπα”, που όψιμα οι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για να συγκροτήσουν».

Για ενδεχόμενες κομματικές συνεργασίες ερωτήθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ανέφερε ότι «αυτό το αποφασίζει ο λαός, με τις εκλογές», ενώ επεφύλασσε καλά λόγια για τον κ. Σαμαρά: «Με τον Σαμαρά έχουμε μνήμες μιας πολύ καλής κυβέρνησης, που αν δεν την είχαν ρίξει, η χώρα θα είχε μπει σε πάρα πολύ γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ήταν ένας πολύ καλός πρωθυπουργός. Έχει το απόλυτο δικαίωμα να θυμάται», τόνισε.

Αντίθετη, από την άλλη πλευρά, είναι η θέση των Γιάννη Ραγκούση («είτε στρατηγικός σας αντίπαλος, είτε “εταίρα” σας. Εταίρος δεν γίνεται… όπως έχει αποδειχθεί») και Θανάση Θεοχαρόπουλου («Η ΝΔ είναι ιδεολογικός μας αντίπαλος, όχι προνομιακός εταίρος»).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, που δήλωσε πως «οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου -είτε αναφέρονται ως “κεντροαριστερά” είτε ως “σοσιαλδημοκρατικές”- δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους. Δικαιώνοντας τον αυτοπροσδιορισμό τους, πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις με την αριστερά και να κλείσουν επί της ουσίας το κεφάλαιο της συμπόρευσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v