Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στροφή στην οικονομία και «γάντι» σε υπουργούς

Τι σήμαινε η φράση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο «όποιοι έχουν αντιρρήσεις να τις δηλώσουν τώρα». Το στοίχημα των 80 ημερών και το μήνυμα «τελειωμένη υπόθεση τα περί προληπτικής γραμμής στήριξης».

Τσίπρας: Στροφή στην οικονομία και «γάντι» σε υπουργούς

Στροφή στην οικονομία και στον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια «σάλπισε» ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε χθες.

Χωρίς να παραβλέψει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και της συμφωνίας στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός επέμεινε στα στοιχήματα των επόμενων 80 ημερών από τα οποία θα κριθεί ο κεντρικός στόχος.

Δηλαδή, έγκαιρο κλείσιμο της τέταρτης (και τελευταίας) αξιολόγησης, συμφωνία για το χρέος, καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, «δικό μας» αναπτυξιακό σχέδιο που θα είναι αξιόπιστο στις αγορές, στους εταίρους και στην κοινωνία.

Παράλληλα, με μία αυστηρότητα που σπανίως επιδεικνύει σε on camera κυβερνητικές διαδικασίες (προ)κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης είτε να εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση είτε «να δηλώσουν τώρα τις αντιρρήσεις τους».

Κατά τις πληροφορίες, οι αποδέκτες της πρωθυπουργικής «πρόκλησης» δεν ήταν τόσο υπουργοί που κινούνται σε σχετικά αργούς ρυθμούς για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης όσο εκείνοι που σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν αμφιβολίες για την «καθαρότητα» της εξόδου.

Παρότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει υιοθετήσει τη θέση του Γιάννη Στουρνάρα για προληπτική γραμμή στήριξης, οι ενδοκυβερνητικοί ψίθυροι θέλουν κάποιους παράγοντες στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο να «φλερτάρουν» με πιο ασφαλείς οδούς εξόδου, κομίζοντας ανάλογες θέσεις των πιο συντηρητικών εκ των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους «απέναντι» από την κυβέρνηση αλλά και σε εντός της κυβέρνησης, με τις δύο πιο χαρακτηριστικές αποστροφές της χθεσινής του ομιλίας:

* Στους «απέναντι» από την κυβέρνηση: «Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, μπορεί και ακόμα να προσπαθούν, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες ακόμα και σήμερα για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα και αυτό συμβαίνει τόσο για πολιτικούς όσο και για τεχνικούς λόγους. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου. Μιας εξόδου, δηλαδή, που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, που δεν θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο. Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι όσων θα ήθελαν, ενδεχομένως, να ανακόψουν την πορεία της εξόδου».

* Στους εντός της κυβέρνησης: «Βούλησή μου είναι να μη δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια. Όποιος έχει αντιρρήσεις επ’ αυτού, θα ήθελα να τις εκφράσει τώρα. Διότι εδώ δεν κρίνεται το ατομικό έργο κάθε υπουργού, αλλά το συλλογικό μας στοίχημα. Και εκεί πρέπει να είμαστε όλοι και όλες πάρα πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας».

«Ακούω διάφορα για διπλές εκλογές...»

Αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο απέρριψε σενάρια διπλών εκλογών (ευρωεκλογών-εθνικών) τον Μάιο του 2019: «Τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019, γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2019».

Σημειώνεται ότι την εκδοχή για διπλές εκλογές τον μεθεπόμενο Μάιο παρουσίασε μόλις προχθές ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ, αντιθέτως, απέκλεισε κάλπες εντός του 2018.

Γιατί κυβερνάμε με τους ΑΝΕΛ

Το έτερο μήνυμα που θέλησε να στείλει από το «βήμα» του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας αφορά στην κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Τονίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα έχουν ιδεολογικές διαφορές, υπενθύμισε ότι η σύμπραξη έγινε στη βάση μίας συμφωνίας που περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές, υπεράσπιση των αδυνάμων και «κάθαρση» από τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή του παλιού πολιτικού προσωπικού.

Με την επισήμανση αυτή θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του δικού του κόμματος για τη στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό και για την (τουλάχιστον υπερβολική…) γλώσσα που χρησιμοποιεί για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών, με αποκορύφωμα τις προχθεσινές αναφορές του περί «τρελού Ερντογάν».

Το Μαξίμου πάντως διέψευσε (και σε απαξιωτικό τόνο) χθεσινό δημοσίευμα που ήθελε τους Τσίπρα-Καμμένο να... τσακώνονται τηλεφωνικώς με αφορμή τις εν λόγω αναφορές του δεύτερου. «Ευφάνταστο δημοσίευμα που επικαλείται πληροφορίες για δήθεν τηλεφωνήματα μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έκφραση δυσαρέσκειας και διάφορα άλλα περίεργα, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», ήταν η διαρροή κυβερνητικών πηγών.

Δραγασάκης: Κυβερνητική συνοχή, η απάντηση στον αντίπαλο

Μετά την εισήγηση Τσίπρα, τον λόγο πήραν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιάννης Δραγασάκης, ενημερώνοντας για την πορεία της οικονομίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι πρέπει «να συζητήσουμε πρώτα τα δύσκολα θέματα σε αυτή τη διαπραγμάτευση και να μην τα αφήσουμε τελευταία», ενώ ανέδειξε την κυβερνητική συνοχή ως απάντηση στην προσπάθεια «του αντίπαλου» να κατασκευάζει συνεχώς αντιθέσεις, ελλείψει άλλων επιχειρημάτων.

«Η έμπρακτη υπεράσπιση της κυβέρνησης και η από κοινού επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας είναι η καλύτερη απάντηση», κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v