Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Αθήνα ανέβασε τους τόνους με τον «σουλτάνο» Ερντογάν

Σκληρή απάντηση του Μαξίμου για τον συμψηφισμό της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων με το πολιτικό άσυλο που ζήτησαν οι οκτώ Τούρκοι. «Το παρατράβηξε», το πρώτο σχόλιο της Αθήνας. Αναμένεται παρέμβαση (και) Πούτιν.

Γιατί η Αθήνα ανέβασε τους τόνους με τον «σουλτάνο» Ερντογάν

Το άτυπο τελεσίγραφο που είχε θέσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιώτες πριν από το Πάσχα βρίσκεται στον αέρα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ρίχνει τις μάσκες και το Μαξίμου να τον αποκαλεί, επισήμως, «σουλτάνο».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε δημοσίως χθες αυτό που όλοι φοβήθηκαν από την πρώτη στιγμή, αλλά ουδείς ενέταξε στην επίσημη διπλωματική γλώσσα: ότι συσχετίζει τους δύο Έλληνες στρατιώτες με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για ανάμιξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα το 2016 και ζήτησαν από τη χώρα μας πολιτικό άσυλο. Και όχι μόνο: ο «σουλτάνος» υποστήριξε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα (τον Δεκέμβριο) ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι «σε 10-15 ημέρες θα κανονίσει να λήξει το θέμα με τους ‘οκτώ’» αλλά δεν το έπραξε.

Η κατακλείδα της χθεσινής του δήλωσης; Ότι εφόσον η Ελλάδα παραπέμπει στην ελληνική Δικαιοσύνη για τους «8», έτσι και για τους «2» θα αποφασίσει η τουρκική Δικαιοσύνη. Ο Ερντογάν μάλιστα διαμαρτύρεται επειδή «ξεσηκώθηκε όλη η Δύση» για τη σύλληψη και κράτηση των «2» αλλά δεν έκανε το ίδιο για τους «8».

Σημειώνεται ότι μεθαύριο, Τετάρτη, αναμένεται να αντιδράσει... και η Ανατολή, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον κ. Τσίπρα, κατά την πρόσφατη επικοινωνία τους, ότι θα θέσει το θέμα των δύο στρατιωτών στον Τούρκο πρόεδρο.

«Το παρατράβηξε»

Οι δηλώσεις και τα επιχείρηματα του Ταγίπ Ερντογάν έσπασαν το νήμα της ήπιας στάσης που κράτησε η Αθήνα από την πρώτη στιγμή της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτών. Κυρίως, ήρθαν τη στιγμή που οι δύο συμπλήρωσαν ένα μήνα κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, με άγνωστο, ακόμη, το κατηγορητήριο, αφού ο Τούρκος εισαγγελέας κάνει χρήση του δικαιώματος να αποδώσει κατηγορίες εντός τριμήνου.

«Το παρατράβηξε» ήταν το αρχικό, ανεπίσημο σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου, προϊδεάζοντας για την απάντηση της κυβέρνησης.  Η οποία ήλθε, τελικά, από το Γραφείο του πρωθυπουργού και ήταν εξόχως σκληρή.

* Διαψεύδεται ο ισχυρισμός Ερντογάν ότι ο κ. Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει πως θα διευθετήσει το θέμα με τους «8».

* Κατηγορείται ευθέως ο Τούρκος πρόεδρος ότι «επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δύο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις».

* Αποκαλείται επισήμως σουλτάνος: «Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι σουλτάνο, ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».

Για τους δύο Έλληνες στρατιώτες, ο πρωθυπουργός ζητά από τον Ερντογάν «να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να περάσουν ορισμένα μέτρα στο τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις».

Επισημαίνεται ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και σ' αυτό το πλαίσιο, αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δύο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δύο γειτονικών χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v