Περισσότερο για να ακούσουν παρά για να διατυπώσουν τις -έτσι κι αλλιώς- γνωστές ήδη θέσεις τους για το Σκοπιανό, θα προσέλθουν στις συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει τετ α τετ με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και αύριο θα δει κατ' ιδίαν την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ραντεβού με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα», ενώ δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο διάστημα στα εθνικά μας θέματα, ενώ, ανεξαρτήτως της θέσης του κάθε κόμματος, στηλιτεύουν τη «διγλωσσία» και γενικότερα τη στάση των κυβερνητικών εταίρων.
Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης-πακέτου στο ζήτημα, με σύνθετη ονομασία για όλες της χρήσεις και με εγγυήσεις για την αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού ή παραχάραξης της Ιστορίας, αναμένεται να επαναλάβει στον κ. Κοτζιά η Φώφη Γεννηματά. Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση, με δύο αντίθετες γραμμές στο εσωτερικό της, αντί να ζητήσει από την πρώτη στιγμή την εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση εθνικής στάσης, επέλεξε τον διχασμό, με σκοπό να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ίδια, είναι τελικά να επιτρέψει στο γειτονικό κρατίδιο να διολισθήσει για μια ακόμη φορά σε αδιάλλακτες θέσεις.
Ο σύμμαχος της κ. Γεννηματά στο Κίνημα Αλλαγής, Σταύρος Θεοδωράκης, αναμένεται να επισημάνει στον Νίκο Κοτζιά την αναγκαιότητα να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τη συγκυρία και να βρεθεί λύση στην ονομασία της πΓΔΜ. Όπως τόνισε και την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση βιβλίου, πάγια θέση του κόμματός του είναι ότι «δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Θέλουμε μία πατριωτική λύση που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η λύση της σύνθετης ονομασίας, παράλληλα με δεσμεύσεις, με διεθνείς συμφωνίες, ώστε να μην υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές τόσο στο Σύνταγμα όσο και στα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας». Πάντως, και το Ποτάμι διατυπώνει τις ενστάσεις του για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, με τις «δυόμισι» γραμμές: «Η μία γραμμή των διακηρύξεων του πρωθυπουργού, η άλλη γραμμή του υπουργού Αμύνης και μια διαφορετική "απόχρωση’’ του υπουργού Εξωτερικών στην υπεράσπιση της πρωθυπουργικής γραμμής».
«Ανήθικες αξιώσεις»
Η Ένωση Κεντρώων, σε ανακοίνωσή της για την αυριανή συνάντηση Λεβέντη - Κοτζιά, εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή «δεν αποβλέπει στο να αλλάξει άποψη ο κ. Λεβέντης, αλλά στο να αλλάξει η στάση του κ. Τσίπρα, ώστε το κρατίδιο των Σκοπίων να δεχθεί άλλου είδους ανταλλάγματα, εγκαταλείποντας τις τρελές και ανήθικες αξιώσεις του, για χρήση του όρου Μακεδονία». Και στην Ένωση Κεντρώων εκφράζεται η απορία «για ποιο λόγο δεν έχουν έρθει να συζητήσουν όλα τα κόμματα και να χαράξουμε μια εθνική γραμμή ως πολιτικό σύστημα».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θεωρεί ότι το κυριότερο είναι «η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας, καθώς και του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας». Μόνο έτσι, εκτιμά ο Περισσός, «μπορεί να ακυρωθεί όλη εκείνη η βάση που στηρίζει την ανιστόρητη θεωρία περί "Μακεδονικού έθνους" και να διασφαλισθεί ο αποκλειστικά γεωγραφικός προσδιορισμός, αν καταληχθεί ότι στο όνομα της γειτονικής χώρας θα περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία" ή παράγωγό του».
Στη διγλωσσία της κυβέρνησης εστιάζει η ΝΔ, που -όπως προαναφέρθηκε- θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών (που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά) από τον Γιώργο Κουμουτσάκο. «Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η κυβέρνηση. Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την "ενημέρωση" από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος, μια κυβέρνηση σκορποχώρι, να αναζητά συνενόχους στην αντιπολίτευση για τη διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πειραιώς, την ίδια ώρα που η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά πως δύσκολα θα έρθει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Βουλή.