Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βιέννη στέλνει σήματα για την πορεία του Σκοπιανού

Κρίσιμη η σημερινή τριμερής Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς. Ενα βήμα πίσω από Σκόπια στη γλώσσα, που «είναι σλαβική». Η Αθήνα επιμένει: ονομασία erga omnes, με αλλαγή του Συντάγματος. Αισιόδοξος ο Α. Τσίπρας στο Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ. Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από Ν. Κοτζιά αλλά «όχι» από Κ. Μητσοτάκη.

Η Βιέννη στέλνει σήματα για την πορεία του Σκοπιανού

Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Νίκο Κοτζιά για τις εξελίξεις περί το Σκοπιανό κόλλησε, εν μέρει, στους τύπους. Έτσι, ενώ οι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης απάντησαν θετικά στην πρωτοβουλία ενημέρωσης που πήρε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε την υποχρέωση στον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο ίδιος, κατά τις διαρροές από την Πειραιώς, δεν έχει αντίρρηση να ενημερωθεί αλλά μόνο από τον πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες από το ΥΠΕΞ μέχρι χθες το βράδυ ήθελαν τον κ. Κοτζιά να συναντάται διαδοχικά στις αρχές της Μ. Εβδομάδας με τους πολιτικούς αρχηγούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, αφήνοντας για μετά το Πάσχα τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων -δηλαδή με τον κ. Κουμουτσάκο.

Συνάντηση με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο δεν θα γίνει καθώς ο υπουργός επέλεξε να μη στείλει προσκλητήριο σε κόμμα εκτός δημοκρατικού τόξου, βουλευτές του οποίου αποκαλούν «προδότες» και «πουλημένους» τους εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

«Σήματα» από Βιέννη

H υπουργική πρωτοβουλία για ενημέρωση των κομμάτων δείχνει ότι το Σκοπιανό εισέρχεται σε κρίσιμη φάση, παρότι ως νέο χρονικό ορόσημο εμφανίζεται πλέον ο Απρίλιος.

Αναφορά στο θέμα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις πληροφορίες, ενημέρωσε τα στελέχη του κόμματος για το πρόσφατο ταξίδι του κ. Κοτζιά στα Σκόπια και για την πορεία των συζητήσεων, εκφράζοντας αισιοδοξία για την έκβασή τους.

«Σήματα» αναμένεται να στείλει η σημερινή τριμερής της Βιέννης, δηλαδή οι συνομιλίες ανάμεσα στον κ. Κοτζιά και στον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του εκπροσώπου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Η χθεσινή συνέντευξη του κ. Ντιμιτρόφ σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του δείχνει ότι σκληραίνει η διαπραγμάτευση για τα μείζονα του προβλήματος, δηλαδή για την ονομασία και το erga omnes.

«Η γλώσσα μας είναι σλαβική»

Ο ΥΠΕΞ της γείτονος απέρριψε την ενιαία και αμετάφραστη ονομασία (π.χ. Gorna Makedonijia), με το επιχείρημα ότι «δεν είναι αξιοπρεπής συμβιβασμός», διότι «το όνομά μας δεν θα υπάρχει σε ένα ενωμένο όνομα».

Από την άλλη, αναφερόμενος στο θέμα της γλώσσας, τόνισε για πρώτη φορά ότι «η δική μας γλώσσα είναι αναμφίβολα σλαβική», αποφεύγοντας, αυτή τη φορά, να την αποκαλέσει «μακεδονική».

«Ήπια αρνητικός» εμφανίσθηκε στο πρωτεύον, για την Αθήνα, ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματός τους, ισχυριζόμενος ότι μία διεθνής συνθήκη (σ.σ. που θα επικυρώνει τη συμφωνία με την Ελλάδα) θα υπερτερεί του Συντάγματος καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα μπορεί να την ακυρώσει.

Κατά τα λοιπά, και απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο, υποστήριξε με σθένος την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, διότι η χώρα του «δεν έχει άλλες στρατηγικές επιλογές πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Αυτό είναι το μέλλον μας, αυτοί είναι οι γείτονές μας, πρέπει να εργαστούμε (...) να αντικαταστήσουμε τον επιφανειακό εθνικισμό με έναν οραματικό πατριωτισμό. Χρειαζόμαστε αποτελέσματα και όχι μνημεία. Στο παρελθόν θα μείνουμε; Με τους μύθους για το ποιος έχει τις πιο ένδοξες ήττες; Ή θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον;»...

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ επισημαίνουν (με ικανοποίηση) ότι από πλευράς ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ισχύει η προειδοποίηση στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι δεν θα ανοίξει η ενταξιακή διαδικασία στη Συμμαχία (σ.σ. τον Ιούλιο), εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της χώρας με την Ελλάδα. Και διαμηνύουν ότι ο πυρήνας της ελληνικής θέσης παραμένει: ονομασία erga omnes, που προϋποθέτει αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η χώρα να μην έχει άλλο όνομα στις διεθνείς της σχέσεις και το συνταγματικό «Μακεδονία» στο εσωτερικό της.

Αυτή τη θέση θα επαναλάβει ο κ. Κοτζιάς σήμερα στη Βιέννη και από την αντίδραση των Ντιμιτρόφ-Νίμιτς θα φανεί εάν η διαπραγμάτευση έχει μέλλον.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v