Αποφασισμένος να συνεχίσει τη δική του, αυτόνομη πορεία, να αμφισβητεί συχνά τις επιλογές της Φώφης Γεννηματά και να επιμένει πως πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξακολουθεί να προκαλεί «πονοκεφάλους» στη Χαριλάου Τρικούπη. Εμφανιζόμενος να μιλά υπερκομματικά και στο όνομα «της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε ευκαιρία, αποτυπώνει τη μεγάλη απόστασή του από τη Φώφη Γεννηματά, με την οποία επί της ουσίας είναι σαν «δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα» και με τις διαφορές τους να είναι πολλές και σημαντικές.
Μέχρι και για «σύγχυση στρατηγικής» της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε σε χθεσινή του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε το παράπονό του γιατί δεν ερωτήθηκε ειδικά για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, υπό την νομική του ιδιότητα. «Αν δεν ρωτά (η Φώφη Γεννηματά) εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα μας, στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την κοινοβουλευτική ομάδα;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως ο κ. Βενιζέλος, με τις τοποθετήσεις του, βρίσκεται πιο κοντά στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, Αντώνη Σαμαρά (αναζητώντας αμφότεροι δικαίωση των κυβερνητικών πεπραγμένων τους) ή ακόμα και τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά στην κ. Γεννηματά, με την οποία απλά… συνυπάρχουν. Και αυτό χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για «μεταγραφή» σε άλλες πολιτικές… πολιτείες ή για τη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού, όπως κατά καιρούς φημολογείται.
Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά επίσης δείχνει αποφασισμένη να κινηθεί χωρίς να περιλαμβάνει στην… πρώτη γραμμή των συμβούλων της τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ με το χθεσινό σχόλιό της, μέσω διαρροών, στις κατηγορίες που της είχε απευθύνει αυτός, εκδηλώνεται η πρόθεσή της -όπου κρίνει σωστό- να απαντά άμεσα. Έτσι, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, μετά τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου, τόνιζαν ότι οι προτάσεις για την αναθεώρηση περιελήφθησαν στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου, στη διάρκεια του οποίου μάλιστα είχε συσταθεί Επιτροπή, όπου οποιοσδήποτε μπορούσε να καταθέσει τις απόψεις ή τις αντιρρήσεις του.
Ιδρυτικό συνέδριο
Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πρόσφατο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, απουσίαζε κατά την πρώτη μέρα, όταν και μίλησαν οι Φώφη Γεννηματά, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης, διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή όσον αφορά την ψηφοφορία για τη σύσταση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτιζόμενος με τη θέση της ΝΔ.
Έμπειρο κομματικό στέλεχος, πάντως, σχολιάζοντας την τεταμένη σχέση ανάμεσα στη νυν και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εξέφραζε την εκτίμησή του πως «αν υπήρχε μια στοιχειώδης επικοινωνία μεταξύ τους, ίσως ένας άλλος χειρισμός εκ μέρους της προέδρου, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει εδώ. Πολλές παρεξηγήσεις θα είχαν λυθεί εν τη γενέσει τους και δεν θα υπερίσχυαν τελικά τα πείσματα και οι εγωισμοί, που τελικά χαλάνε τη συνολική εικόνα».
Την ίδια στιγμή, η Φώφη Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο, όπως αυτό προέκυψε με την πρότασή της για τη μίνι συνταγματική αναθεώρηση. Και μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αντέδρασε αρνητικά, όπως έπραξε μέσω κύκλων του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σωστές οι προτάσεις της αλλά δεν επαρκούν), δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, στην απαντητική επιστολή του προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, έκανε βήματα προς αυτήν και την προσκάλεσε να συζητήσουν τις προτάσεις της, όμως η ανταπόκριση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή: «Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες κι όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές πρακτικές, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε. Το τι είναι προοδευτικό και τι όχι διατυπώνεται με τις θέσεις μας στη Βουλή», ανέφεραν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές, επιμένοντας στις διακριτές αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ.