Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Σωστές οι προτάσεις Γεννηματά, αλλά δεν αρκούν

Πώς σχολιάζει η Πειραιώς τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι κατάλληλες για ευρύτερες συναινέσεις», το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νέα διαφοροποίηση Βενιζέλου από τη γραμμή του κόμματός του.

ΝΔ: Σωστές οι προτάσεις Γεννηματά, αλλά δεν αρκούν

Η Φώφη Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε για μία ακόμη φορά και η ΝΔ παρακολουθεί με προσοχή αλλά χωρίς να αποφασίζει να συμπορευτεί με το Κίνημα Αλλαγής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό, μετά την αποστολή εκ μέρους της κ. Γεννηματά επιστολής προς τους πολιτικούς αρχηγούς με συγκεκριμένες προτάσεις της για μια «μίνι» αναθεώρηση του συντάγματος. Είχε προηγηθεί  την προηγούμενη εβδομάδα σχετική τοποθέτηση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου (προέδρου της Επιτροπής για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής) στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής», οι οποίες δεν απέχουν πολύ από τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των προηγούμενων ηγεσιών της ΝΔ. Μεταξύ αυτών, αναθεώρηση στον τρόπο επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις παραγραφές των υπουργών και τις ασυλίες βουλευτών, καθώς και στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών.

Το πρώτο σχόλιο της Πειραιώς τότε μιλούσε για «ενδιαφέρουσες προτάσεις», ωστόσο μετά και τη χθεσινή πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ πιο φειδωλοί στις τοποθετήσεις τους για το θέμα. «Η ΝΔ έχει σαφέστατη και ήδη γνωστή άποψη. Η χώρα χρειάζεται έναν νέο, ολοκληρωμένο καταστατικό χάρτη, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών. Θετικές οι προτάσεις της κ. Γεννηματά, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια πιο διευρυμένη, τολμηρή αναθεώρηση του συντάγματος. Γι’ αυτό άλλωστε η ΝΔ, σε ανύποπτο χρόνο (Μάρτιος 2016), έχει καταθέσει τους άξονες των προτάσεών της που αφορούν πολλές περισσότερες αλλαγές», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, που κρατούν τις «αναγκαίες αποστάσεις» και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φανεί ότι αποτελούν «ουρά» της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Από την άλλη, επ’ ουδενί δεν επιθυμούν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την κ. Γεννηματά, την οποία θεωρούν ως εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο, στην επόμενη μέρα των εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι και στο ζήτημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί πάνω σε λεπτές ισορροπίες.  

Ευρύτερες συναινέσεις

Και ο ίδιος άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τον πρόσφατο χαιρετισμό του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, προανήγγειλε την αλλαγή του Συντάγματος αλλά και νέο εκλογικό νόμο στην αρχή της επόμενης κυβερνητικής θητείας, με το κόμμα του πρώτη δύναμη.  

«Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι κατάλληλες για ευρύτερες συναινέσεις, που είναι αναγκαίες για τη συνταγματική αναθεώρηση», τόνισε χθες συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, αναφερόμενος κυρίως στα σοβαρά ανοιχτά εθνικά μέτωπα και στη Novartis.

Με τη θέση της ΝΔ περισσότερο δείχνει να συμπίπτει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος για μία ακόμη φορά παίρνει αποστάσεις από τη Φώφη Γεννηματά και την επίσημη γραμμή του κόμματός του, τοποθετώντας ως βασικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον κατάλληλο για αναθεώρηση, όταν το κύριο πρόβλημα είναι ο εκβιασμός των θεσμών, η έκπτωση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, η καταρράκωση της διάκρισης των εξουσιών, η προσβολή της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», τονίζει σε άρθρο του στα ΝΕΑ. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, δεν αντιλαμβάνεται «με ποιο τρόπο θα κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (απαιτούνται βεβαίως πενήντα βουλευτές) και θα επιδιωχθεί ένα minimum θεσμικής συναίνεσης μακράς πνοής με την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κατηγορείται -και ορθά- από το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για βαριά και συστηματική προσβολή των θεσμών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v