«Θα είναι το 2018 έτος εκλογών;», ερωτήθηκε την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. «Το ελπίζω! Όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα, που αντιμετωπίζει όπως έχω πει όχι μόνο οικονομική αλλά και θεσμική κρίση», ήταν η απάντησή του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί πως ήδη η χώρα βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο και έτσι λειτουργεί στο σύνολό του και ο γαλάζιος κομματικός μηχανισμός, ενώ ικανοποίηση επικρατεί και για τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που αποτυπώνουν παγίωση του ευρέως προβαδίσματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε παράλληλο επίπεδο, πάντως, πέραν της οργάνωσης για τις εκλογές, το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται και για την επόμενη μέρα αυτών. Θεωρώντας ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει κυβέρνηση -είτε αυτοδύναμη είτε σε συνεργασία με άλλο κόμμα- ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη επεξεργαστεί περισσότερες από τριάντα νομοθετικές παρεμβάσεις που θα κατατεθούν άμεσα -μετά τις εκλογές- στη Βουλή και θα αποτελέσουν την βάση της νέας διακυβέρνησης.
Κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των συγκεκριμένων προτάσεων έχει η Γραμματεία Προγράμματος, υπό την επίβλεψη του Αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη και του Γραμματέα Γιώργου Στεργίου, και σε συνεργασία με τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος και με ομάδα νομικών και επιστημόνων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς τους επόμενους μήνες. «Θέλουμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι, και να ξεκινήσουμε από τις πρώτες κιόλας μέρες την εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος, αναγνωρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλαρότητα και πειραματισμούς».
Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει μετά τις εκλογές. Το πρώτο νομοσχέδιο σχετίζεται με την οργάνωση της Κυβέρνησης και της Δημόσιας Διοίκησης, με κεντρικούς άξονες τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία.
Το δεύτερο εισάγει ένα πιο απλό και πιο σταθερό φορολογικό σύστημα, με χαμηλότερους συντελεστές και ειδικά κίνητρα για τις παραγωγικές επενδύσεις (μπορεί να είναι ένα σχέδιο νόμου ή περισσότερα, εξαρτάται από τις συνθήκες από το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να γίνουν οι επιθυμητές αλλαγές).
Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, και στον πυρήνα της φιλοσοφίας του βρίσκεται η αντιστροφή του βάρους απόδειξης της συμμόρφωση από τον ιδιώτη στο κράτος, και η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες σήμερα.
Ιδιωτικό χρέος και εξωστρέφεια
Την ίδια ώρα, τέσσερις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που έχει ετοιμάσει η Πειραιώς, σχετίζονται με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Όπως σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, «έχουμε σχεδιάζει θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς και την ενίσχυση της αυτονομίας των δημόσιων σχολείων, ώστε να περιοριστεί η παπαγαλία, έως τη διασφάλιση της αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων και τη ριζική αλλαγή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προκειμένου οι νέοι να μπορούν να βρουν γρήγορα καλά αμειβόμενες δουλειές».
Έξι άλλες παρεμβάσεις αφορούν την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Η ίδρυση ειδικών τμημάτων δικαστηρίων για υποθέσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, η εκκαθάριση των παλαιών υποθέσεων, η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων και η πρότυπη δίκη είναι μερικές από αυτές.
Από τα πρώτα μελήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος, είναι τα άμεσα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προωθεί ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει, εκτός από την ενίσχυση της αστυνόμευσης, παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα για την αυστηρότερη εφαρμογή των νόμων, καθώς και την κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου και την ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας.
Επιπλέον, νομοσχέδια έχουν καταρτιστεί για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τη «δεύτερη ευκαιρία», στη βάση πάντα των προτάσεων που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία τον Οκτώβριο του 2016, όπως η θέσπιση μίας πραγματικά γρήγορης και αποτελεσματικής εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ταυτόχρονα, έτοιμες είναι πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (περισσότερες ώρες λειτουργίας των τελωνείων, ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης κ.α.), καθώς και την πρωτογενή παραγωγή και το περιβάλλον (ίδρυση συνεταιρισμών, αδειοδότηση κτηνοτροφικών μονάδων, αναδιοργάνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ.).
Το συντονισμό του εγχειρήματος αυτού, από πλευράς της Γραμματείας Προγράμματος, έχει αναλάβει ο Γιώργος Βούτσινος, με εμπειρία από το χώρο της δημόσιας διοίκησης και της εκπαίδευσης, σε στενή συνεργασία με τον Καθηγητή στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Στέλιο Πέτσα, Σύμβουλο σε θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Προέδρου της ΝΔ.