Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθήνα προς Σκόπια: Λύση που να αντέχει, όχι «σάπια»

«Η Ελλάδα θέλει λύση αλλά μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτή» το μήνυμα Τσίπρα. Ο Κοτζιάς απέρριψε το σημείωμα Δημητρόφ και έθεσε την κόκκινη γραμμή του erga omnes. Νέο ραντεβού των δύο ΥΠΕΞ την Παρασκευή παρουσία του Μ. Νίμιτς.

Αθήνα προς Σκόπια: Λύση που να αντέχει, όχι «σάπια»

O Aλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες και ο Νίκος Κοτζιάς από τα Σκόπια αποκάλυψαν τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης:

* Η ονομασία θα είναι ενιαία, αμετάφραστη, erga omnes και θα συνοδευτεί από αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

* Η Ελλάδα θέλει μεν λύση στο πρόβλημα αλλά μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτή, κάτι που δεν ισχύει για τη γείτονα, αφού από την επίλυση του προβλήματος εξαρτάται η ένταξή της στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ-ΕΕ).

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών, απέρριψε το σημείωμα που απέστειλε στην Αθήνα ο Νίκολα Δημητρόφ τις προηγούμενες ημέρες. Παρότι το περιεχόμενό του δεν δημοσιοποιήθηκε, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κινήθηκε στην κατεύθυνση της διπλής ονομασίας (άλλη για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και άλλη στο εσωτερικό) χωρίς, ως εκ τούτου, να γίνεται αποδεκτή η ανάγκη αλλαγών στο Σύνταγμα.

«Προσγειωθήκαμε στα Σκόπια με ελάχιστες ελπίδες να συνεχισθεί η προσπάθεια και απογειωθήκαμε συγκρατημένα αισιόδοξοι», αναφέρει χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.

Το μπρα ντε φερ Κοτζιά-Δημητρόφ συνεχίσθηκε ακόμα και μπροστά στις κάμερες, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους χθες το πρωί.

«Υπάρχουν δυσκολίες, είναι δύσκολο να το προφέρεις, ίσως χαθεί και σαν όνομα», απάντησε, για παράδειγμα, ο κ. Δημητρόφ στην ερώτηση για την αμετάφραστη σύνθεση ονομασία Gorna Makedonijia.

«Γνωρίζω πολλές σύνθετες αμετάφραστες ονομασίες κι άλλων χωρών», απάντησε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να αντέχει στον χρόνο και να μην είναι «σάπια».

«Εμείς μπορούμε και χωρίς λύση»...

Λίγες ώρες αργότερα, από τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας κωδικοποιούσε τις ελληνικές θέσεις απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ:

* «Έχουμε όλη την καλή διάθεση , την ιστορική βούληση να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μας πιέζει κανείς να το λύσουμε. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση. Νομίζω ότι δεν ισχύει το ίδιο για την άλλη πλευρά».

* «Εύχομαι σε δύο μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija (…) Δεν προκρίνω το Gorna Makedonija , μπορεί να συμφωνήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση κάτι άλλο».

* «Η λύση, με δυο λόγια, να είναι μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, να χρησιμοποιείται και στους διεθνείς οργανισμούς και στις σχέσεις με τις άλλες χώρες και στο εσωτερικό της γείτονος. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στον ΟΗΕ και στις σχέσεις με τις άλλες χώρες και άλλη ονομασία στο Σύνταγμα. Και να έρχεστε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λύση και ενώ εγώ θα αναφέρομαι στην τάδε ονομασία, εσείς να μου λέτε ότι είμαι από την Republica Macedonia. Αυτό δεν θα είναι λύση, αυτό θα διαιωνίζει τη διαφορά μας».

Αθήνα και Σκόπια θα αποτιμήσουν τα νέα δεδομένα και η συνέχεια θα δοθεί στη Βιέννη, την Παρασκευή, όπου Κοτζιάς-Δημητρόφ θα συναντηθούν εκ νέου παρουσία του εκπροσώπου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v