Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Διμερές παραμένει το θέμα των δύο στρατιωτικών

Η επιστολή παραίτησης Αδ. Γεωργιάδη «από μόνη της κατεδαφίζει το αφήγημα ΝΔ, Σαμαρά και Βενιζέλου περί σκευωρίας», υποστηρίζει.

Τζανακόπουλος: Διμερές παραμένει το θέμα των δύο στρατιωτικών

Στην επιστολή παραίτησης που έχει καταθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν έγινε αποδεκτή, στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη», όμως πρόσθεσε ότι «από μόνη της κατεδαφίζει το αφήγημα ΝΔ, Σαμαρά και Βενιζέλου περί "σκευωρίας". Οι πιέσεις που ασκούνται και από στελέχη του συντηρητικού χώρου συντείνουν προς αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για όσα έχουν αποκαλυφθεί και όσα πιθανόν να αποκαλυφθούν.

Όπως είπε ο κος Τζανακόπουλος, «η στάση αυτή αποδεικνύει απολύτως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς "πιθανός σύμμαχος της Novartis", όπως η ίδια η εταιρεία τον χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο του 2017, αλλά βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψής του. Είναι πολύ πιθανό η υπόθεση Novartis να αποδειχθεί θρυαλλίδα τόσο για τον ίδιο όσο και για την ακροδεξιά ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει στο εσωτερικό της ΝΔ».

Για το σενάριο αποχώρησης της ΝΔ από την Προκαταρκτική δήλωσε πως θα το σχολιάσει «αν γίνει». Εκτίμησε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι επιδιώκει συγκάλυψη. Η Επιτροπή θα καλέσει τους 10 εμπλεκόμενους να καταθέσουν και θα απαντήσει στα νομικά ζητήματα που έχουν τεθεί σε σχέση με την αρμοδιότητά της ή της Δικαιοσύνης.

Η οικονομία

Όπως είπε, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Μια σειρά από μεγέθη το επιβεβαιώνουν, είπε και ανέφερε τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, τον PMI αλλά και την απασχόληση.

Εργαζόμαστε εντατικά για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και το αναπτυξιακό σχέδιο, ενώ συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή περίοδο, τα οποία θα τεθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι δύο στρατιωτικοί

Για το θέμα και τα επόμενα βήματα θα συζητήσουν Τσίπρας-Καμμένος, δήλωσε, ενώ σημείωσε ότι ο Ελληνας πρέσβης δεν έχει επιβεβαιώσει ότι οι δύο στρατιωτικοί θα μεταβούν στο δικαστήριο. Όπως είπε, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, δεν έχει γίνει καμία μεταγωγή των στρατιωτικών. Αντίθετα συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα και αναμένουμε να δούμε το κατηγορητήριο.

Θεωρούμε το θέμα κατ’ αρχάς διμερές, ωστόσο η πορεία θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας, σημείωσε και αρνήθηκε να πει κάτι για τις παρεμβάσεις Μέρκελ και Πάιατ. Δεν προδίκασε τη στάση που θα κρατήσει η χώρα ενόψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. «Δεν αποκλείεται να αλλάξουμε τακτική αλλά προσώρας θεωρούμε το θέμα διμερές», τόνισε ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε την παρέμβαση κανενός καθώς εξακολουθεί να θεωρεί το θέμα διμερές».

Για ενδεχόμενο τηλεφώνημα του Αλ. Τσίπρα στον Ερντογάν είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα».

Τα Σκόπια

Εχει ήδη δοθεί το σχέδιο συμφωνίας και περιμένουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των γειτόνων. Περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία και άρα ανάγκη αλλαγής Συντάγματος. Την Πέμπτη το θέμα θα συζητήσει ο Ν. Κοτζιάς στα Σκόπια, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ με τον Μ. Νίμιτς στη Βιέννη στις 30 Μαρτίου.

Συμπλήρωσε πως υπάρχει και μια συζήτηση που αφορά τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και κατά πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τμήματα του Συντάγματος περιέχουν τέτοιες βλέψεις. Επ’ αυτών περιμένουμε τις παρατηρήσεις των γειτόνων μας.

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άλλη πλευρά, αν θα γίνουν βήματα προόδου. Πρέπει να περιμένουμε την τελική συμφωνία για να ακούσουμε τη θέση των πολιτικών δυνάμεων, σημείωσε. Αν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον τρόπο που θα κατατεθεί η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου

Οι σχέσεις των δύο είναι άριστες, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, είπε ότι είναι λογικό να υπάρχει ζωτικός διάλογος και διαφωνίες καθώς προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Εκτίμησε ότι επί αυτού δεν έχουν να συζητήσουν πολλά Τσίπρας - Καμμένος, απλά «να χαιρετίσουν τους ευσεβείς πόθους μερίδας του Τύπου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρήκε τον νέο λόγο για τον οποίο θα προκηρυχθούν εκλογές καθώς το αφήγημα για κατάρρευση της οικονομίας, όπως ομολόγησε και ο Κ. Μητσοτάκης στο Κατάρ, βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης».

O Γ. Στουρνάρας

Σχολιάζοντας τις διαφοροποιήσεις του Γ. Στουρνάρα, αρκέστηκε να πει ότι οι αρμοδιότητες του κεντρικού τραπεζίτη ορίζονται από το καταστατικό της. Στα ζητήματα γενικής πολιτικής, όπως οι όροι εξόδου από το πρόγραμμα, έχουν δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους αλλά όχι να προχωρούν σε παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πολιτικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v