Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την ατζέντα «έξοδος από το μνημόνιο» επαναφέρει η κυβέρνηση

Μέσω Πολιτικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα: παρά τα «ατυχήματα», η προσοχή παραμένει στην έξοδο από το μνημόνιο και στην «επόμενη ημέρα». Δραγασάκης-Τσακαλώτος αναλαμβάνουν την προετοιμασία. Το Μαξίμου διαψεύδει τα περί σκλήρυνσης του ΔΝΤ.

Την ατζέντα «έξοδος από το μνημόνιο» επαναφέρει η κυβέρνηση

Η άποψη των κυβερνητικών επιτελών ότι όλα τα προβλήματα που «σκάνε» το τελευταίο διάστημα (με αποκορύφωμα τους δύο Έλληνες στρατιώτες και το ελληνικό ποδόσφαιρο) αποτελούν «κερασάκια στην τούρτα της εξόδου από τα μνημόνια», αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, παρότι δεν έλειψαν οι αναφορές στα δύο παραπάνω ζητήματα, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, στην «καθαρότητα» του μνημονιακού τερματισμού και στο ελληνικής ιδιοκτησίας αναπτυξιακό σχέδιο (growth strategy) που θα εγκριθεί για την «επόμενη ημέρα».

Ο σχεδιασμός δεν ολοκληρώθηκε, φυσικά, στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ έγινε γνωστό πως τα αρμόδια όργανα του κόμματος (με πρώτο το Πολιτικό Συμβούλιο) θα συγκληθούν αρκετές φορές «και ανά φάση», προκειμένου το κομματικό δυναμικό (βουλευτές, στελέχη, μέλη) να ενημερώνονται διεξοδικά για την πορεία των υπό «κλείσιμο» θεμάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα δεδομένα, αφού προηγηθεί η ιεράρχησή τους: ποια ζητήματα (και προαπαιτούμενα) είναι απλώς τεχνικής φύσης και ποια, πολιτικής σημασίας, θα δυσκολέψουν ή θα διευκολύνουν την κυβέρνηση «στο μνημονιακό φίνις».

Διάψευση για ΔΝΤ και «ρήτρα»

Είναι ενδεικτική η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου να διαψεύσει τις πληροφορίες που έρχονται από ευρωπαϊκές πηγές ότι το ΔΝΤ πιέζει να επισπευσθεί (το 2019) η μείωση του αφορολόγητου και να συμπέσει με τις περικοπές σε μεγάλο αριθμό συντάξεων.

«Το σύνολο του αντιπολιτευτικού Τύπου αναπαράγει μια υποτιθέμενη είδηση, την οποία ήδη χθες το ΔΝΤ έσπευσε να διαψεύσει. Τι είπε το ΔΝΤ; Ότι η συζήτηση που θα αφορά τις προβλέψεις για το 2019 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα», απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας: «Αυτό το οποίο αναμένουμε να συμβεί είναι ότι, προς το τέλος της άνοιξης, θα ανοίξει το ζήτημα της δημοσιονομικής πρόβλεψης για το 2019».

Αφού επανέλαβε την κατηγορηματική απόρριψη, από πλευράς κυβέρνησης, της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης («την οποία φαίνεται ότι δεν επιθυμούν ούτε οι θεσμοί που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη συμφωνία Αθήνας-θεσμών τον Ιούνιο του 2017.

«Στη συμφωνία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, κατά την οποία ψηφίστηκαν και τα μέτρα για το 2019 και το 2020, υπάρχει μια ρήτρα: ότι την άνοιξη του 2018 και πριν τη λήξη του τρίτου ελληνικού προγράμματος, θα υπάρξει μία πρόβλεψη, εκ μέρους όλων των θεσμών, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019. Στη βάση αυτής της πρόβλεψης, θα γίνει και η όποια δημοσιονομική συζήτηση για το επόμενο έτος. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι με βάση τα προηγούμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα, δηλαδή το γεγονός ότι είχαμε υπεραπόδοση και το 2016 και το 2017, και μάλιστα πολύ μεγάλη, αλλά και το γεγονός ότι το ΔΝΤ είχε αλλάξει τις προβλέψεις του για το 2018 προς το θετικότερο, δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό θέμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες στην πορεία εξόδου από το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει αυτής της συμφωνίας, εάν η πρόβλεψη είναι για 3,5% και πάνω πρωτογενές πλεόνασμα, θα ισχύσουν κανονικά τα μέτρα και τα αντίμετρα που ελήφθησαν για τη διετία 2019-2020. Εάν η πρόβλεψη είναι χαμηλότερη, τότε τα αντίμετρα θα μείνουν στο συρτάρι και, ανάλογα με το μέγεθος της ψαλίδας, θα ληφθούν είτε ταυτόχρονα τα μέτρα είτε σταδιακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v