Διέξοδο στο αδιέξοδο που προκάλεσε η κλωτσιά του Ιβάν Σαββίδη στην καρδάρα του ελληνικού ποδοσφαίρου αναζητεί η κυβέρνηση.
Παρότι επισήμως το θέμα «πήρε τον δρόμο του», με την κυβερνητική απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος και με τη δραστηριοποίηση της FIFA και της ΟΥΕΦΑ, ανεπισήμως αναζητείται «η κίνηση» που θα αλλάξει το κλίμα.
Το... ΠΑΟΚexit, δηλαδή η αποβολή του Δικέφαλου του Βορρά από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, έτυχε θερμής υποδοχής από τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.
«Ο Ιβάν Σαββίδης πρέπει να πάρει ένα παραδειγματικό μάθημα και από εμάς και και από την Ευρώπη», τονίζει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. «Ο κόσμος του ΠΑΟΚ οφείλει να αντιληφθεί πως τη ζημιά στην ομάδα του την έκανε ο ίδιος ο πρόεδρός του, άλλωστε αυτό έδειξε η υποδειγματική στάση των οπαδών στις κερκίδες κατά τη διάρκεια της εισβολής Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο», προσθέτει έτερο στέλεχος.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται «σκεπτικό» σε ένα ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού Grexit. Τυπικά, διότι «τρέχουν» συμβόλαια, ρήτρες κ.λπ., αλλά ουσιαστικά, διότι «τέτοια κίνηση θέλει προετοιμασία και συμμαχίες».
Δεδομένης, πάντως, της απόφασης της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA να φτάσει στην Αθήνα και να δώσει (σήμερα) συνέντευξη Τύπου, αφού θα έχει προηγηθεί συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί».
Παράλληλα συνεδριάζει σήμερα στις 17:00 το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Βερναρδάκης: Ναι στο Grexit
Σ' αυτό το πνεύμα, των σκληρών αποφάσεων, κινήθηκε δημοσίως χθες ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Αφού επισήμανε (“στο Κόκκινο”) ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει γίνει βιτρίνα μέσω της οποίας εκπληρώνονται άλλες δεσμεύσεις», τόνισε: «Βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η FIFA σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, έχει αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγάλου Grexit από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ίσως είναι μία λύση. Σας θυμίζω ότι και στο παρελθόν στο εξωτερικό, όταν τα πράγματα έφτασαν στο "μη περαιτέρω", πήραν πολύ δύσκολες αποφάσεις».
Προς επίρρωση, ο κ. Βερναρδάκης παρέπεμψε στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» με τίτλο «Πώς το Μαξίμου εξέθρεψε το φαινόμενο Ιβάν», επισημαίνοντας ότι η εφημερίδα ανήκει σε γνωστό ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας.
Έσπευσε μάλιστα να φρενάρει κυβερνητικούς βουλευτές που ήταν (ή είναι…) έτοιμοι να στηρίξουν δημοσίως ποδοσφαιρικές ομάδες είτε επειδή τις προτιμούν είτε διότι κατευθύνουν ψήφους στις εκλογικές περιφέρειες.
«Θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ εάν δω βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές μίας αριστερής κυβέρνησης, να αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα, για να εξυπηρετήσουν μια εκλογική τους πελατεία. Εδώ πρέπει να είμαστε κάθετοι», είπε.
Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες δε, που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα «να λέει σε έξαλλη κατάσταση ότι αυτή την ιστορία θα την τελειώσει».
Φίλης-Σκουρλέτης για «πιστολέρο»
Για την ανάγκη εφαρμογής των νόμων… erga omnes έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης, βάλλοντας κι ο ίδιος προσωπικά εναντίον του κ. Σαββίδη: «Δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ π.χ., που μπήκε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ακόμη να καταζητείται. Να μην έχει συλληφθεί αμέσως. Η κοινή γνώμη, φίλαθλη ή μη, δεν ανέχεται πια προέδρους ΠΑΕ και παράγοντες του αθλητισμού σε ρόλο σερίφη, πιστολέρο, αρχηγού οπαδικού στρατού, ιδιοκτήτη ολόκληρων πόλεων της χώρας», τόνισε.
Τον χορό των επικρίσεων άλλωστε είχε ανοίξει ο Πάνος Σκουρλέτης, λίγες ώρες μετά το περιστατικό στην Τούμπα, δηλώνοντας: «Προσβάλλει το ελληνικό ποδόσφαιρο και πρέπει να αποτελέσει αφορμή όχι για μια μεγάλη συζήτηση αλλά για αυστηρά μέτρα. Είναι προκλητική η χθεσινή εικόνα και νομίζω ότι κάνει πρώτα από όλα κακό στην ίδια την ομάδα του κ. Σαββίδη και στον κόσμο του ΠΑΟΚ».