Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνικά και «μαφιόζοι» έφεραν κοντά Αλέξη-Σταύρο

Δίωρο τετ α τετ με κατ' αρχήν συμφωνία σε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και ποδόσφαιρο. Στήριξη στην προσπάθεια εξυγίανσης στον χώρο του ποδοσφαίρου ζήτησε ο πρωθυπουργός. Κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, «τα προβλήματα στα εθνικά είναι πολλά, κάποια με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι διέξοδος η συντηρητική άρνηση της ΝΔ».

Εθνικά και «μαφιόζοι» έφεραν κοντά Αλέξη-Σταύρο

Σε μία εξαιρετικά βαριά (και) για την κυβέρνηση ημέρα λόγω των εξελίξεων στον χώρο του ποδοσφαίρου, η αισιόδοξη νότα προήλθε από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μαξίμου.

Το τετ α τετ διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ενώ η σύμπτωση απόψεων δεν περιορίσθηκε μόνο στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων αλλά επεκτάθηκε και στην ποδοσφαιρική «κάθαρση».

«Το είπα και στον πρωθυπουργό, είναι ντροπή να αφήνουμε τον χώρο του ποδοσφαίρου σε μικρές και σε μεγάλες μαφίες. Τα πράγματα επιδεινώνονται, οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήταν αναποτελεσματικές και μάλλον επιδείνωσαν τα πράγματα. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να "κόψουμε" κεφάλια, πρέπει να επιβληθεί ο νόμος, πρέπει να επιβληθούν οι κανονισμοί, η χώρα παραμένει μία πολιτεία που έχει νόμους αλλά που δεν εφαρμόζονται», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξερχόμενος του Μαξίμου.

Επέμεινε μάλιστα στην ύπαρξη «μαφιόζων» που, όπως τόνισε εμφατικά, «δημιουργούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας στο ποδόσφαιρο».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει την απόφασή του να κόψει «αυτό τον γόρδιο δεσμό», αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Ζήτησε πάντως συστράτευση σ' αυτή την προσπάθεια («πρέπει να το αποφασίσουμε»), ώστε να ευοδωθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα, ώστε το θέμα «ποδόσφαιρο» (αυστηροί κανόνες - εφαρμογή - συμφωνία όλων των παραγόντων) να έχει λήξει στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, ώστε η τελική φάση του πρωταθλήματος να διεξαχθεί μέσα στο νέο πλαίσιο.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες με την επιστολή του προς τη FIFA.

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν ακόμη και το ποδοσφαιρικό Grexit, προκειμένου να συμμορφωθούν οι εγχώριοι μεγαλοπαράγοντες, παρά το γεγονός ότι στο πολιτικό κόστος θα προστεθεί και το οικονομικό (συμβόλαια, ρήτρες κ.λπ.).

Την απάντηση σ' αυτή την παράμετρο την έδωσε ο κ. Θεοδωράκης: «Αν δεν μπορούμε να βάλουμε κανόνες στο ποδόσφαιρο, πώς θα βάλουμε στην οικονομία;» φέρεται να είπε, όταν ο πρωθυπουργός τού τόνισε πως είναι διατεθειμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους και με όποιο κόστος.

«Ναι» στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν και στην ουσία της πρότασης Θεοδωράκη για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η οποία άλλωστε έδωσε και την αφορμή για τη συνάντησή τους.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.

Ενημέρωσε, επίσης, τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση, όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Σύμφωνα με κυβερνητική διευκρίνιση, το Συμβούλιο που προτείνει ο κ. Θεοδωράκης είναι διακομματικό όργανο ενώ το Συμβούλιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΞ είναι κυβερνητικό-επιχειρησιακό.

Με ρήτρα μυστικότητας

«Η πρότασή μας δεν είναι γραμμένη… στις πλάκες του Μωυσή, θα την επεξεργαστούμε περισσότερο και οι δύο πλευρές για το καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε συνεργάτης του κ. Θεοδωράκη, σχολιάζοντας τη συνάντηση.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η πρόταση του Ποταμιού αφορά ένα Συμβούλιο το οποίο θα συγκαλεί ο πρωθυπουργός (σ.σ. όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και θα μετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, οι πρώην πρωθυπουργοί (σ.σ. οι εκλεγμένοι, όχι οι υπηρεσιακοί), οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, οι αρχηγοί της ΕΥΠ και του ΓΕΕΘΑ καθώς και στρατιωτικοί επιτελείς και διπλωμάτες.

Σ' αυτό το «όργανο» θα συζητώνται τα μείζονα εθνικά θέματα και το έτερο Συμβούλιο, υπό το ΥΠΕΞ, θα «τρέχει» τις αποφάσεις, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Θα υπάρχει δε, ρήτρα μυστικότητας με «ποινή», ενδεχομένως, τον αποκλεισμό από επόμενη σύσκεψη του προσώπου που διέρρευσε τις συζητήσεις.

Δεν είναι διέξοδος η ΝΔ

Εν αναμονή της τελικής διαμόρφωσης της πρότασης, το στοιχείο που εκτιμούν ως θετικό στο Μαξίμου είναι ο διαχωρισμός που έκανε ο κ. Θεοδωράκης μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών αναζητήσεων.

Μιλώντας και εκ μέρους του υπό σύσταση νέου κόμματος «Κίνημα Αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα:

«Στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής συμφωνήσαμε ότι δεν πάει άλλο, τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι πολλά. Κάποια είναι με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως ξέρετε, μιλάμε για μια κυβέρνηση που είναι διχασμένη στα εξωτερικά θέματα και στα θέματα άμυνας, με ευθύνη του πρωθυπουργού βέβαια και τα πρόσωπα που έχει ορίσει. Και βέβαια, δεν είναι διέξοδος η συντηρητική άρνηση της ΝΔ».

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v