Βράδυ της περασμένης Πέμπτης, λίγο πριν την ψηφοφορία της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε έναν από τους διαδρόμους της Βουλής, Κυριάκος Μητσοτάκης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βρέθηκαν τυχαία ενώπιος ενωπίω. «Έτσι που πάτε, δεν βλέπω να φτάνετε στο συνέδριο. Θέλετε ενισχύσεις;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΝΔ τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, με εμφανή διάθεση αστεϊσμού. Στην απορία μάλιστα του κ. Κωνσταντινόπουλου αν θα παραστεί στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που αρχίζει τις εργασίες του την προσεχή Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης αποκρίθηκε ότι ακόμα δεν είχε λάβει καν πρόσκληση γι’ αυτό.
Τελικά, η πρόσκληση έφτασε στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς και ο επικεφαλής της, αμέσως μετά την προσγείωσή του στην Αθήνα από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, θα μεταβεί απευθείας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να απευθύνει χαιρετισμό.
Συνεχίζοντας το πολιτικό φλερτ με τη Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής για πιθανή μετεκλογική συνεργασία, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να τείνει εκ νέου χείρα φιλίας, θεωρώντας τον νεοσύστατο φορέα ως τον πιθανότερο εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο την επομένη των εκλογών.
«Το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους μας είναι μεγάλο. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούν και η Φώφη και ο Σταύρος», είπε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ, εκφράζοντας παράλληλα την πίστη του ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Αντίστοιχο άνοιγμα είχε κάνει και λίγους μήνες νωρίτερα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να το επαναλάβει και σε τρεις μέρες από σήμερα.
Αντιπαραθέσεις
Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερη προσοχή η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κίνημα, τις προτεραιότητες αλλά και τις αντιπαραθέσεις που δεν εκλείπουν μεταξύ των συνιστωσών. Πολλές είναι οι παράμετροι που ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συνυπολογίσει στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα δύο κόμματα έχουν σε μεγάλο βαθμό κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων, αφού απευθύνονται εν πολλοίς στο ίδιο ακροατήριο.
Ταυτόχρονα, όμως, σε καμία περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει ένα αδύναμο Κίνημα, με την προοπτική πιθανής συμπόρευσής τους αλλά και σχηματισμού μιας ισχυρής συγκυβέρνησης. Και μπορεί να «γλυκοκοιτάζει» στελέχη, προερχόμενα κυρίως από το Ποτάμι (ήδη προχώρησε στη μεταγραφή της Κατερίνας Μάρκου), όμως με προβληματισμό παρακολουθεί τις κινήσεις του επικεφαλής αυτού, Σταύρου Θεοδωράκη, τον οποίο βλέπουν το τελευταίο διάστημα να έχει έρθει πιο κοντά με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να παίρνει αποστάσεις από τη ΝΔ σε βασικά ζητήματα, όπως το Σκοπιανό και αυτό της Νοβάρτις.
Και δεν είναι μόνο ο κ. Θεοδωράκης, καθώς τον δικό τους ρόλο στη νέα προσπάθεια στον χώρο της Κεντροαριστεράς, παρά τα ουκ ολίγα προβλήματα και εμπόδια, έχουν -ανάμεσα στους άλλους- και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρκετά κοινά σημεία.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη Βοστόνη, σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου θα μιλήσει στο Center for Strategic and International Studies (CSIS), μία από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης της Αμερικής, και θα συναντήσει πολλούς σημαντικούς αξιωματούχους. Ανάμεσά τους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Μάλπας, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ και οι γερουσιαστές Ραντ Πολ και Μάικ Λι.