«Τον Τούρκο πρωθυπουργό ή τον Τούρκο πρόεδρο θα τον καλέσω στο τηλέφωνο όταν κρίνω εγώ σε συνεννόηση με την ηγεσία του στρατεύματος». Αυτή την κοφτή απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον αρχηγό της ΝΔ, όταν εκείνος του άσκησε κριτική, από το βήμα της Βουλής, επειδή δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα με την τουρκική ηγεσία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση θεωρούσε βέβαιο ότι η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική, θα αναφερόταν στο θέμα των δύο στρατιωτών κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. «Περιμέναμε και τη συνήθη κριτική, αλλά δεν πιστεύαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα φερόταν τόσο επιπόλαια, προκειμένου να οξύνει την κριτική», έλεγαν.
Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικές πηγές, μετά το τέλος του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου που συγκλήθηκε για τις εξελίξεις τη Δευτέρα, ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός δεν θα βιαστεί «να κάψει» το χαρτί της επικοινωνίας του με τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Προς επίρρωση, ο κ. Τσίπρας είπε χθες στη Βουλή (στο πλαίσιο της απάντησής του στον κ. Μητσοτάκη) ότι η επικοινωνία θα γίνει με γνώμονα να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα. «Δεν θα αναδείξω εγώ ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα ζήτημα, που μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες», πρόσθεσε.
«Ενοχλήθηκε και η ΝΔ με τη διεθνοποίηση;»
Η επίθεση της ΝΔ προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού στο θέμα των δύο στρατιωτών συνεχίσθηκε και μετά το τέλος της συνεδρίασης της Βουλής. Κι αυτό διότι πηγές της ΝΔ διέρρευσαν ότι ο κ. Τσίπρας δεν διέψευσε τη δήλωση Ερντογάν ότι (ο πρωθυπουργός) του είχε υποσχεθεί να «δώσει» στην Τουρκία τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016 και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι αντιφάσκει, διότι από τη μια προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε μεθοριακό επεισόδιο και από την άλλη, το αναβάθμισε στέλνοντας τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στο ΝΑΤΟ.
«Η κυβέρνηση επέλεξε να διεθνοποιήσει το θέμα των δύο στρατιωτών. Γι' αυτό ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τους ομολόγους του και, αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός το έθεσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες», είναι η απάντηση κυβερνητικών στελεχών. Παρατηρούν «με έκπληξη και απορία» δε, ότι ενώ η επιλογή της διεθνοποίησης ενόχλησε την Άγκυρα (σ.σ. όπως έδειξε η αντίδραση Γιλντιρίμ), σχολιάζεται τώρα αρνητικά και από τη ΝΔ, «στο όνομα της μικροπολιτικής κριτικής».
«Ανεπάρκεια» του κ. Μητσοτάκη
Για την κίνηση της Πειραιώς να κάνει την παραπάνω διαρροή μετά το τέλος της συνεδρίασης της Βουλής, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν: «Η Νέα Δημοκρατία για ακόμη μία φορά, μετά από μία συνεδρίαση στη Βουλή, βρίσκεται σε τόσο δυσάρεστη θέση, που αναγκάζεται να προβεί σε εκ των υστέρων διαρροές, πράγμα που φανερώνει την ανεπάρκεια του αρχηγού της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Δυστυχώς όμως η ανεπάρκεια αυτή, όταν αφορά τη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, δεν συνιστά πρόβλημα μόνο για τη ΝΔ αλλά και για τη χώρα».
Θετικός για Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας
Στην πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας απάντησε στον κ. Μητσοτάκη πως ό,τι έχει να πει το λέει μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν. «Του είπα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε.
Εμφανίσθηκε θετικός στην πρόταση για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη φράση «να τη συζητήσουμε».