Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικοινωνία Τσίπρα-Γκουτέρες (και) για τους δύο στρατιωτικούς

«Αδιέξοδη και σε βάρος της» θεωρεί ο πρωθυπουργός πιθανή προσπάθεια της Αγκυρας να εκμεταλλευτεί το θέμα. Τι ζήτησε από τον γ.γ. του ΟΗΕ. Η κλιμάκωση των ενεργειών σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο συζητήθηκε στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο. Θα τραβήξει το περιστατικό, προβλέπει ο Ν. Κοτζιάς.

Επικοινωνία Τσίπρα-Γκουτέρες (και) για τους δύο στρατιωτικούς

Η πίεση προς την Τουρκία για τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών είναι κλιμακούμενη. Σ' αυτή τη φάση υπάρχει πολιτική και διπλωματική κινητοποίηση σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και μόνο εάν χρειαστεί, θα υπάρξει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη συζήτηση που έγινε στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

«Η επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο είναι ένα χαρτί που δεν πρέπει να καεί αυτή τη στιγμή», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, με την επισήμανση ότι ουδείς εύχεται να χρειαστεί να το αξιοποιήσει ο κ. Τσίπρας. 

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, «κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Πέραν της κλιμακούμενης διπλωματικής κινητοποίησης, πάντως, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στη διεθνοποίηση του θέματος, αρχής γενομένης (σε επίσημο επίπεδο) από την ενημέρωση που παρέσχε το πρωί ο Πάνος Καμμένος στους ομολόγους του υπουργούς Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ως θετική η παρέμβαση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά: «Εμείς, στην Επιτροπή, ελπίζουμε σε μία ταχεία και θετική εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε, αφού παρέπεμψε στην ενημέρωση από τον κ. Καμμένο.

Σε ερώτηση, μάλιστα, εάν πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, ο κ. Σχοινάς περιορίσθηκε να απαντήσει ότι η Κομισιόν «κάνει όλες τις απαραίτητες διεργασίες που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίησή της». Kατά τις πληροφορίες, το κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησαν και οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με επίκεντρο την τουρκική αντίδραση στις γεωτρήσεις.

Εγινε επίσης μία πρώτη συζήτηση για την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης και για την έξοδο από το μνημόνιο. Εν προκειμένω, υπήρξε προσήλωση στον κυβερνητικό στόχο για καθαρή έξοδο, «σε πείσμα όσων (εντός και εκτός) εμμένουν στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Κοτζιάς: To περιστατικό με τους δύο Έλληνες θα τραβήξει

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΞ έχει ζητήσει και την αποστολή στην Τουρκία τεχνικού για τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο λόγος που ζητήθηκε να μεταβεί εκεί Έλληνας τεχνικός κινητής τηλεφωνίας ανέκυψε από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές έχουν πάρει τα κινητά τους τηλέφωνα και φοβούνται τυχόν αλλοίωση χαρακτηριστικών και δεδομένων. Το ελληνικό Υπουργείο αναμένει την απάντηση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ενημέρωση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, η απάντηση της τουρκικής πλευράς στο αίτημα των αρχών για μεταφορά τους από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη ήταν πως τους έβαλαν εκεί γιατί δεν έχουν πού να μείνουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε σαφές ότι το περιστατικό με τους δύο Έλληνες θα τραβήξει , χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε «4-5 βδομάδες», μεταδίδει το Real.gr

Όπως φέρεται να είπε ο ΥΠΕΞ, η Τουρκία πλέον απομακρύνεται από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και επιθυμεί να εδραιωθεί ως ενεργειακή δύναμη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. «Ως εκ τούτου, εμείς πρέπει να κλείσουμε τα μέτωπα που έχουμε, για να δοθεί το βάρος στα ελληνοτουρκικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ το Πεντάγωνο διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν και τα ευρήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα στίγματα των κινητών τους, για να προσδιορίσει τη θέση των Ελλήνων στρατιωτικών κατά τη σύλληψή τους.

Οργή για τις διαρροές

Δηλώσεις που έγιναν όμως, διαρκούσης της συνεδρίασης, από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος όχι μόνο δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους, αλλά δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για την παραβίαση του απορρήτου της συζήτησης.

«Κάνω τη δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να είμαι σοβαρός και να μη λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Κάποιοι έκαναν δηλώσεις και είπαν πράγματα που δεν είπαν στην επιτροπή», είπε εξερχόμενος της Επιτροπής ο Νίκος Κοτζιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v