Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό συμβούλιο στη σκιά της τουρκικής πρόκλησης

«Πυρετός» στο Μαξίμου για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών. Ενημέρωση και χάραξη στρατηγικής. Δεν αποκλείεται επικοινωνία Τσίπρα με Ερντογάν-Γιλντιρίμ. «Ευρωτουρκική κρίση, όχι ελληνοτουρκική» τονίζει ο Δ. Τζανακόπουλος.

Κυβερνητικό συμβούλιο στη σκιά της τουρκικής πρόκλησης

Η σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών από τις τουρκικές αρχές θα κυριαρχήσει, μοιραία, στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Η συνεδρίαση είχε αποφασιστεί από την επομένη των «διορθώσεων» στο υπουργικό σχήμα την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθούν τα μείζονα θέματα της τέταρτης αξιολόγησης, των επαφών για την «καθαρότητα» της εξόδου από τα μνημόνια (με την επίμονη κυβερνητική απόρριψη της πιστοληπτικής γραμμής), των αναπτυξιακών κινήσεων και της διερεύνησης των σκανδαλωδών υποθέσεων (Νovartis, μίζες για το Μετρό, ΕΟΠΥΥ).

Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών ωστόσο μετέβαλε, ευλόγως, την ατζέντα. Ενημέρωση θα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ την ίδια ώρα ο Πάνος Καμμένος ενημερώνει στις Βρυξέλλες τους ομολόγους του υπουργούς Άμυνας.

Δηλώσεις και διαρροές αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο τις τελευταίες ώρες, καθώς έγινε φανερό (κυρίως χθες) ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα «σύνηθες συμβάν» από τα δεκάδες που σημειώνονται στον Έβρο και από τις δύο πλευρές.

Η τακτική αυτή έχει γίνει πλήρως αντιληπτή από τους εταίρους, με τον γερμανικό Τύπο να χαρακτηρίζει τους δύο Έλληνες στρατιώτες «ενέχυρο» της Τουρκίας, στην προσπάθειά της να περάσει «μηνύματα» πρωτίστως στην ΕΕ και δευτερευόντως στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτική η κίνηση της Άγκυρας να προχωρήσει χθες στην έκδοση NAVTEX με την οποία δέσμευσε και το Καστελλόριζο (!) για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Έχουμε ευρωτουρκική κρίση, όχι ελληνοτουρκική» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι εάν και όταν κριθεί αναγκαίο, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει προσωπικά με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το κατηγορητήριο

Η αισιόδοξη εκδοχή είναι ότι οι δύο στρατιώτες θα κρατηθούν «για κάποιο χρονικό διάστημα» στις φυλακές της Αδριανούπολης, το εύρος του οποίου θα κρίνεται κάθε φορά από τις δικαστικές αρχές.

Προϋπόθεση γι' αυτή την εκδοχή είναι να παραμείνει το κατηγορητήριο στο επίπεδο της «παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή» και να μη διευρυνθεί με την κατηγορία της «απόπειρας κατασκοπίας». Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χθες ότι ο εισαγγελέας πρότεινε αυτή τη βαρύτατη κατηγορία, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση μόνο για την παράνομη είσοδο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν τέθηκε ούτε τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο στρατιωτών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Επ' αυτού, έμπειρα διπλωματικά στελέχη παρατηρούν ότι ένα τέτοιο αίτημα «δεν θα μπορούσε ποτέ να τεθεί επισήμως», καθώς ανταλλαγή «αιχμαλώτων» γίνεται μόνο σε περίοδο πολέμου. Υπενθυμίζουν δε ότι πολιτικό άσυλο ζήτησαν και στη Γερμανία και στην Ιταλία περίπου 50 κατηγορούμενοι στην Τουρκία για ανάμειξη στο πραξικόπημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v