Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τρίπτυχο τέλος μνημονίου – «σκοπιανό» - νέος ανασχηματισμός

Η «καθαρότητα» της εξόδου από το μνημόνιο, η συμφωνία στο ονοματολογικό και η τυχόν αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση θα κρίνουν τις εξελίξεις. Με Φ. Κουβέλη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ; Για «αέρα ανανέωσης στα πολιτικά πράγματα» μίλησε ήδη ο Αλ. Τσίπρας από τους Δελφούς.

Το τρίπτυχο τέλος μνημονίου – «σκοπιανό» - νέος ανασχηματισμός

O ανασχηματισμός έμεινε στο συρτάρι του Αλέξη Τσίπρα. Δομικός και ριζικός δεν αναμενόταν έτσι κι αλλιώς. Αλλά δεν ήταν ούτε «μερικώς διορθωτικός» όπως έλεγαν πολλοί μέχρι το παρά πέντε των ανακοινώσεων.

Όπως είδαμε, ο πρωθυπουργός περιορίσθηκε να καλύψει τα κενά που άφησαν τρεις παραιτήσεις (Παπαδημητρίου, Αντωνοπούλου, Ζουράρι) και μία υπερκόπωση (Μουζάλα) στρέφοντας τους προβολείς στην υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να «κάψει» το χαρτί του μεγάλου ανασχηματισμού που θα σηματοδοτήσει την τελική εφόρμηση προς την εκλογική αναμέτρηση του 2019. Εκείνο, λένε, θα είναι το σχήμα που θα δώσει διακύβευμα και μήνυμα, που θα αποτυπώσει στη σύνθεσή του το αποτέλεσμα μίας σκληρής τριετούς μάχης «μέσα κι έξω», αλλά και το προσκλητήριο σε μία νέα προσπάθεια συμπόρευσης του «υγιούς προοδευτικού χώρου».

Από τους προσεκτικούς δεν πέρασε απαρατήρητη μία φράση του κ.Τσίπρα προς το τέλος της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το βράδυ της Παρασκευής: «Για να πετύχουμε την δίκαιη ανάπτυξη απαιτείται μία νέα αντίληψη διακυβέρνησης και ένας αέρας ανανέωσης στα πολιτικά πράγματα, που θα ξαναδίνει νόημα στην αξία της δημοκρατικής συμμετοχής και θα εμπνέει την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς».

Με τη δήλωσή του στη σαββατιάτικη «Εφημερίδα των Συντακτών» δε, προσθέτει άλλη μία παράμετρο με αφορμή τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα και τη διερεύνησή τους: «Με το σκοτάδι τελειώσαμε. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναστενάζει σε βαλίτσες, τσάντες και σκοτεινούς λογαριασμούς. Η κυβέρνηση, κι εγώ προσωπικά, θα επιμείνουμε ώς το τέλος. Φως παντού, φως σε όλα!

Ετσι που οι ένοχοι να δώσουν λόγο των πράξεών τους, οι αθώοι να απαλλαγούν από κάθε σκιά υποψίας και να αποκατασταθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε κείνους που επιλέγει να κυβερνούν τη χώρα».

«Κλειδί» η αποχώρηση του Π. Καμμένου

Στο ερώτημα «πότε θα γίνει ο ‘εκλογικός’ ανασχηματισμός;», οι επιτελείς του Μαξίμου απαντούν «το πολύ μέχρι τον Σεπτέμβριο». Η προφανής προϋπόθεση είναι η ομαλή-καθαρή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο, δηλαδή με όρους που να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μιλήσει για νέα μεταμνημονιακή εποχή (αποφυγή πιστοληπτικής γραμμής) και με κέρδη που να πείσουν τους πολίτες για τη νέα κατάσταση (αύξηση κατώτατου, μείωση φορολογίας κ.λπ.).

Υπάρχει ωστόσο ένα στάδιο από το οποίο θα κριθούν πολλά: το λεγόμενο «σκοπιανό». Εάν επιτευχθεί συμφωνία για την ονομασία και αυτή φτάσει στη Βουλή προς έγκριση, τότε θεωρείται περίπου βέβαιη η έμπρακτη αντίδραση του Πάνου Καμμένου.

Δηλαδή, η αποχώρηση του ιδίου και των υπολοίπων στελεχών των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα. Εάν αυτή η αποχώρηση δεν συνοδευτεί από την άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τότε ο δρόμος προς τις εκλογές δεν θα συντομεύσει – κάτι που θεωρείται και η πλέον πιθανή εκδοχή.

Σ' αυτή την περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει, είτε να προχωρήσει νωρίτερα (αρχές καλοκαιριού) στον «μεγάλο εκλογικό ανασχηματισμό», είτε να τον αφήσει για τις αρχές Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας προσωρινά τα κενά που θα προκύψουν από τις αποχωρήσεις των Πάνου Καμμένου, Τέρενς Κουίκ, Νίκου Μαυραγάνη, Βασίλη Κόκκαλη, Μαρίας Κόλλια και Έλενας Κουντουρά.

Κατά τις πληροφορίες, αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Ζουράρις δεν αντικαταστάθηκε από στέλεχος των ΑΝΕΛ στο υπουργείο Παιδείας.

Τα ηνία στον Φ. Κουβέλη

Κυρίως όμως, αυτό είναι το βασικό σκεπτικό που οδήγησε τον Φώτη Κουβέλη στο Πεντάγωνο ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας – δίπλα στον κ. Καμμένο και όχι «υπό» αυτόν, καθώς οι αναπληρωτές υπουργοί αναφέρονται απευθείας στον πρωθυπουργό, ενώ οι υφυπουργοί στον υπουργό.

Με άλλα λόγια, ο κ. Κουβέλης θα είναι σε θέση σε 2-3 μήνες να παραλάβει να ηνία από τον κ. Καμμένο και να εκπροσωπήσει τη χώρα τον Ιούλιο (μαζί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών) στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα ανοίξει την πόρτα στην ένταξη της ΠΓΔΜ – εάν βεβαίως έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Εξέλιξη που θα βγάλει στο προσκήνιο τις αναζητήσεις και συζητήσεις για ανακατατάξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Εάν φυσήξει «ο αέρας ανανέωσης στα πολιτικά πράγματα» που ευχήθηκε ο κ. Τσίπρας από τους Δελφούς, θα φανεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v