Σε λεπτές ισορροπίες, καλύπτοντας όλες τις εσωκομματικές τάσεις, επιχειρεί να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς ενώ στην οικονομία επιμένει σταθερά στο φιλελεύθερο στίγμα, σε άλλα ζητήματα όπως τα εθνικά θέματα και η ασφάλεια των πολιτών επιλέγει μια πιο δεξιά ρητορική. Στοχεύοντας όχι μόνο στη διατήρηση των δυνάμεων του κόμματός του, αλλά και τη διεύρυνση αυτού με την προσέλκυση αναποφάσιστων πολιτών, ο πρόεδρος της ΝΔ μόνο κατά τη χθεσινή μέρα ξεδίπλωσε τη συγκεκριμένη στρατηγική τόσο μέσω των δημόσιων παρεμβάσεών του όσο και δια της κοινοβουλευτικής οδού.
Συγκεκριμένα, το πρωί περπάτησε στην Ερμού, προκειμένου να ενημερωθεί για τους βανδαλισμούς καταστημάτων και περιουσιών που είχαν προηγηθεί από αναρχικούς και να διαβεβαιώσει ότι «ο νόμος και η τάξη θα επανέλθουν και οι Έλληνες πολίτες -όπου και αν βρίσκονται- θα αισθάνονται και πάλι ασφαλείς».
Αργότερα, στη Βουλή, η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο για την κάνναβη, το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για το συντηρητικό ακροατήριο, ενώ -αναφορικά με το Σκοπιανό- ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έβαλε την ταμπέλα του ακροδεξιού σε όποιον πολίτη δεν ήθελε μία λύση που να περιέχει τον όρο ‘Μακεδονία’».
Την ίδια στιγμή, από τον ίδιο τόπο ο κ. Μητσοτάκης, προτάσσοντας το μεταρρυθμιστικό του προφίλ, χαρακτήριζε ως βασική προτεραιότητα της Ελλάδας την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ επαναλάμβανε την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φόρων και κατά της διεύρυνσης του δημόσιου τομέα, δήλωσε υπέρμαχος μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης και βέβαιος ότι, εφόσον είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, θα αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της.
Μεγάλο στοίχημα
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματός του, που «θα πρέπει να συντίθενται», αλλά κεντρικά, όπως υποστηρίζει, «δεν υπάρχει αμφιβολία για την κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε». Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει να προσπαθήσει να μη θολώσει το στίγμα που στέλνει στους πολίτες, ενόψει της επόμενης μέρας.
Μάλιστα, δεν διστάζει να στηλιτεύσει και προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, ακόμα και αυτήν του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος: «Κάθε λαϊκίστικη κυβέρνηση της αριστεράς ή της δεξιάς κάνει τα ίδια όταν έρθει στην εξουσία: Να ελέγχει τα ΜΜΕ, να διώξει αντιπάλους και να ελέγξει δικαιοσύνη», ανέφερε, συζητώντας με τον Martin Wolf των Financial Times, προχωρώντας μάλιστα ακόμα περισσότερο: «Είναι ζήτημα να υιοθετήσει κανείς μία πραγματική ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Περίπου συνέβη με την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι στον βαθμό που θα ήθελα», είπε.
Η ΝΔ εξακολουθεί να έχει στο στόχαστρο τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και να βάλλει αφενός κατά του πρωθυπουργού και αφετέρου κατά των προσώπων που απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα. «Ο κ. Τσίπρας είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Ο ανασχηματισμός που επιχείρησε χθες απλώς επιβεβαίωσε την αδυναμία του να απομακρύνει από την κυβέρνηση υπουργούς για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε σκάνδαλα», υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, με ξεχωριστή έμφαση να δίνεται στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη.
«Πρόκειται για μια ανίερη πολιτική συναλλαγή του κ. Κουβέλη με τον κ. Τσίπρα, που είχαν σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά και η "επιταγή" έρχεται σήμερα να ξεπληρωθεί», εκτίμησε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, την ίδια ώρα που το σύνολο των γαλάζιων στελεχών χαρακτηρίζει «προφανές ότι ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα εδώ και αρκετό καιρό».