Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για τον πραγματικό ανασχηματισμό… «ραντεβού τον Σεπτέμβρη»

Γιατί ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε τώρα τις «περιορισμένες αλλαγές». Πρόσωπο-κλειδί ο υπερυπουργός Γ. Δραγασάκης, με την «προσοχή» κυρίως στην εγχώρια αγορά. Τι κρύβει η «αποστολή» του Φ. Κουβέλη στο Πεντάγωνο και η συγκατοίκηση με τον Π. Καμμένο.

Για τον πραγματικό ανασχηματισμό… «ραντεβού τον Σεπτέμβρη»

«Για τον πραγματικό ανασχηματισμό... ραντεβού τον Σεπτέμβρη». Με αυτή τη φράση, κυβερνητικός παράγοντας έδωσε το στίγμα των αλλαγών στο υπουργικό σχήμα που αποφάσισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας: «τίποτα περισσότερο από κάλυψη των κενών που προέκυψαν από τις παραιτήσεις των τελευταίων ημερών και την ασθένεια του Γιάννη Μουζάλα, συν κάποιες αναπόφευκτες "καραμπόλες"».

Ο ίδιος παράγοντας παρέπεμψε στα πρώτα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά την ανακοίνωση των ονομάτων: «Θέλω να σας ανακοινώσω τις περιορισμένες αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος που αποφάσισε ο πρωθυπουργός».

«Σηκώνει μανίκια» ο Γ. Δραγασάκης

Παρ' όλα αυτά, η παράμετρος Δραγασάκη καθιστά τις εν λόγω αποφάσεις όχι και τόσο «περιορισμένες». Παρότι τα παραπολιτικά φώτα έπεσαν πάνω στη συγκατοίκηση του Φώτη Κουβέλη με τον Πάνο Καμμένο, έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν στην ουσιαστική αναβάθμιση του Γιάννη Δραγασάκη: υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όπερ, από τις ασαφείς (εσχάτως) αρμοδιότητες της Ζαλοκώτα, περνά στην κεφαλή του οικονομικού επιτελείου: ως αντιπρόεδρος «προΐσταται» του Ευκλείδη Τσακαλώτου (και φυσικά των αναπληρωτών υπουργών Γιάννη Χουλιαράκη και Αλέξη Χαρίτση), ενώ ως υπουργός Οικονομίας παίρνει πάνω του τις επενδύσεις και, κυρίως, τις σχέσεις με τους εγχώριους παίκτες της αγοράς, διατηρώντας ταυτόχρονα την τραπεζική εποπτεία.

Ήδη αναφέρεται ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο να απευθυνθεί στην «αγορά» για να διασφαλίσει την ενεργό συμμετοχή της στις αναπτυξιακές προσπάθειες, από τις οποίες θα κριθεί εν πολλοίς το κυβερνητικό στοίχημα για την «επόμενη του μνημονίου ημέρα».

Από τα προσεκτικά στελέχη δεν πέρασε απαρατήρητη η επίμονη αναφορά του, το τελευταίο (μεγάλο) διάστημα, στην «καθαρή έξοδο» και, αντίστοιχα, η απόκρουση των εντός κι εκτός σεναρίων για προληπτική γραμμή στήριξης. Η αντιπαράθεση, ως εκ τούτου, με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ήταν περισσότερο εμφανής από ποτέ, συμπλέοντας με τον κ. Τσακαλώτο -κάτι που θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για την παραγωγική και… ειρηνική συνύπαρξη των οικονομικών επιτελών.

Μήνυμα μέσω Φ. Κουβέλη

Στην περίπτωση του Φώτη Κουβέλη, η είδηση δεν είναι η υπουργοποίησή του καθώς μ' αυτή την προοπτική φλερτάρει έτσι κι αλλιώς τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Το… ιντριγκαδόρικο στοιχείο αφορά στη συγκατοίκησή του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας, δεδομένων των αλληλοκατηγοριών που είχαν ανταλλάξει στην προ 2015 εποχή.

Από αυτό ακριβώς το… πολεμικό παρελθόν των δύο ανδρών, οι επιτελείς του Μαξίμου αντλούν το μήνυμα που (όπως λένε) αποστέλλει ο πρωθυπουργός στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο: η αναγκαία αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού απαιτεί προσεγγίσεις και υπερβάσεις, τις οποίες πρέπει όλοι να αναζητήσουμε ενόψει των προκλήσεων που έρχονται.

Αποφεύγοντας (συνειδητά) κάθε αναφορά στις ενδεχόμενες μετεκλογικές συμπράξεις, οι ίδιοι συνεργάτες επικαλούνται τις συνεργασίες που πρέπει να γίνουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 «ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις». Όπερ, «η γεφύρωση των διαφορών είναι το ζητούμενο και όχι η προσκόλληση σ' αυτές»…

Παρεμπιπτόντως, επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν (με νόημα) τη μικρότερη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο σχήμα (σ.σ. μείον δύο μέλη σε σχέση με το 2015) και την «επιτήρηση» του κ. Καμμένου στο Πεντάγωνο από έναν εξωκοινοβουλευτικό παράγοντα της κεντροαριστεράς -τον κ. Κουβέλη.

Αντιθέτως, μικρή σημασία (διευκρινίζεται ότι) έχει η διαρροή που αφορά στην υπογραφή μίας τυχόν συμφωνίας για το Σκοπιανό από τον κ. Κουβέλη, εάν ο κ. Καμμένος κάνει πράξη την προειδοποίησή του περί μη υπογραφής. Κι αυτό διότι το θέμα δεν είναι ποιος θα εκπροσωπήσει το υπουργείο Άμυνας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα ανοίξει την πόρτα εισόδου στην ΠΓΔΜ, αλλά εάν το «όχι» του κ. Καμμένου θα οδηγήσει μέχρι και στην άρση της στήριξής του στην κυβέρνηση.

«Καίει» το μεταναστευτικό

Κατά τα λοιπά, η μετακίνηση του Δημήτρη Βίτσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν αναμενόμενη: αφενός, διότι είχε γίνει σαφής η πρόθεση του Γιάννη Μουζάλα να αποχωρήσει και, αφετέρου, διότι η όξυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.

«Περιθώρια για... εκμάθηση του μεταναστευτικού δεν υπάρχουν», λένε στο Μαξίμου, με την επισήμανση ότι ο κ. Βίτσας γνωρίζει το θέμα καθώς το χειρίσθηκε ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συγκεντρώσει τα πυρά των κομματικών στελεχών, τα οποία στράφηκαν πολλάκις προς τον κ. Μουζάλα το προηγούμενο διάστημα.

Σε καίριες θέσεις

Η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Στρατή στο υπουργείο Πολιτισμού, ως υφυπουργού με αρμοδιότητα τα πολιτιστικά θέματα (σ.σ. ο Γιώργος Βασιλειάδης διατηρεί το αντικείμενο του Αθλητισμού), εκτιμάται ότι προκρίθηκε για να αποκατασταθεί η σχέση του υπουργείου με τον ευαίσθητο χώρο των αρχαιολόγων, μετά τις τριβές που είχαν με την υπουργό Λυδία Κονιόρδου (εξαιτίας και του Ελληνικού).

Ο κ. Στρατής, αρχαιολόγος ο ίδιος, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ διακρίνεται και για τις… τεχνοκρατικές του γνώσεις: από το 2015 συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, συντονίζοντας τα τεχνικά κλιμάκια αρχικά των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, ως σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη και στη συνέχεια της ενέργειας, ως σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 υπήρξε διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Α. Μπαλτά.

Η αναβάθμιση του Νάσου Ηλιόπουλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας από (επιτυχημένος) Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) θεωρείται όχι μόνο «επιβράβευση» αλλά ενίσχυση της προσπάθειας για «άλματα» στον εργασιακό τομέα -από τα οποία επίσης θα κριθεί η κυβέρνηση.

Η ορκωμοσία των νέων μελών θα γίνει σήμερα στις 12:30 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v