Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αλ. Τσίπρας ανοίγει το μπλοκάκι του ανασχηματισμού

Σήμερα πλην απροόπτου οι ανακοινώσεις, αύριο συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου. Διορθωτικές αλλαγές τώρα, εκλογικός ανασχηματισμός… στην ώρα του. Στο «επενδυτικό» υπουργείο Οικονομίας τα βλέμματα. Στο φουλ η ονοματολογία.

Ο Αλ. Τσίπρας ανοίγει το μπλοκάκι του ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει ονόματα και εναλλακτικές στο «μπλοκάκι του ανασχηματισμού». Το σβήσε-γράψε θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί σήμερα και πλην απροόπτου, οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι το βράδυ.

Το πλάνο του Μαξίμου, σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του πριν αναχωρήσει (χθες) για το Περιφερειακό συνέδριο Πελοποννήσου στην Τρίπολη, ήταν: σήμερα ο «μικρός» ανασχηματισμός και αύριο η ορκωμοσία, με συνεδρίαση αμέσως μετά του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως λένε, ο πρωθυπουργός δεν έχει μεταβάλει την (εδώ και μήνες) απόφαση να επιχειρήσει «διορθωτικές αλλαγές» και όχι ριζικό (πόσο μάλλον, δομικό) ανασχηματισμό. Αυτή την κίνηση, κατά τους ίδιους, θα την κάνει όταν η κυβέρνηση μπει στην τελική ευθεία για τις εθνικές κάλπες, οπότε το νέο σχήμα θα είναι «εκλογικό», προτάσσοντας «πολιτική κατεύθυνση και διλήμματα».

Στην επίσπευση του «μικρού» ανασχηματισμού οδήγησαν οι τελευταίες εξελίξεις, που έφεραν εκτός κυβέρνησης τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και το game over του Γιάννη Μουζάλα, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Στο Οικονομίας τα βλέμματα

Στην ουσία, το πρόβλημα αφορά το «ορφανό», αυτή τη στιγμή, υπουργείο Οικονομίας, το οποίο πρέπει να πληρωθεί άμεσα για δύο λόγους: πρώτον, επειδή η αρμοδιότητά του είναι κυρίως οι επενδύσεις και, δεύτερον, επειδή αυτό το υπουργείο θα παρουσιάσει την άνοιξη το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο κ. Παπαδημητρίου είχε οργώσει τη χώρα τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να επεξεργαστεί το εν λόγω Σχέδιο, ωστόσο ενδοκυβερνητικές «μουρμούρες» τον εμφάνιζαν να μην έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα στο μείζονος σημασίας πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων.

Εάν υπήρχαν πράγματι σχέδια για την αντικατάστασή του (όπως επιμένουν οι «κακές γλώσσες»), ο κ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να έχει ξεκινήσει από το μηδέν την αναζήτηση διαδόχου.

Το όνομα του Αλέξη Χαρίτση ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα για το χαρτοφυλάκιο του Οικονομίας, καθώς πέραν της καλής εικόνας που έχει ο πρωθυπουργός, κερδίζει πόντους από την πολύ καλή σχέση που διατηρεί με τον… συγκάτοικο στο κτίριο της οδού Νίκης, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Για την ίδια θέση ακούγεται έντονα και το όνομα του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος χαίρει εκτίμησης στην επιχειρηματική αγορά και έχει εμπειρία στις επενδύσεις.

Μία τρίτη λύση δεν θεωρείται απίθανη. Για παράδειγμα, έχει ακουστεί (εδώ και μήνες) το όνομα του Νίκου Παππά, με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να περνά (ουσιαστικά ή και τυπικά) στον νυν Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος γνωρίζει «όσο κανείς» το αντικείμενο. Η άλλη εκδοχή είναι ο κ. Παππάς να παραμείνει στη θέση του και να μετακινηθεί σε νευραλγικό (και επικοινωνιακό) πόστο κατά τον εκλογικό ανασχηματισμό.

Η χθεσινή του κίνηση να υπογράψει την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την καθιέρωση barcode σε εφημερίδες και περιοδικά ανησύχησε τους... άσπονδους φίλους του καθώς θεωρήθηκε «κλείσιμο εκκρεμοτήτων στο υπουργείο».

Μετανάστευση vs Άμυνα

Η αντικατάσταση του κ. Μουζάλα δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση. Η παλαιότερη σκέψη για ανάθεση του χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης στον νυν αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα σκοντάφτει στην ανάγκη «ισχυρού διδύμου» στο Πεντάγωνο, μετά και τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Αιγαίο.

Πόσο μάλλον που ο υπουργός Πάνος Καμμένος παραμένει (σταθερά...) στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, ενώ έχει ο ίδιος ανοίξει ενδοκυβερνητικό θέμα λόγω του Σκοπιανού.  Η αναβάθμιση του νυν υφυπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μπαλάφα σε υπουργό θεωρείται «ικανοποιητική λύση».

Στο Εργασίας, το πιθανότερο είναι να μην αντικατασταθεί η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου. Αυτό που ακούγεται έντονα είναι ότι η αρμοδιότητά της («καταπολέμηση της ανεργίας») θα περάσει στην υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δεν θα έχει ιδιαίτερα διαπραγματευτικό φόρτο στην τέταρτη αξιολόγηση.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στο υπουργείο Παιδείας, δηλαδή να μην αντικατασταθεί ο παραιτηθείς προ μηνός υφυπουργός Κώστας Ζουράρις. Θεωρείται πολύ πιθανό πάντως να δοθεί η αρμοδιότητα σε βουλευτή των ΑΝΕΛ, προκειμένου να μη διαταραχθεί η «εκπροσώπηση» του κυβερνητικού εταίρου στο κυβερνητικό σχήμα.

Όσο για την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου; Οι ίδιες «κακές γλώσσες» τη θέλουν εδώ και καιρό να μένει εκτός κυβέρνησης, λόγω των αργών ρυθμών στη λειτουργία του υπουργείου. Εάν οι φήμες επαληθευτούν, θεωρείται κατάλληλος αντικαταστάτης ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος κατέχει τον χώρο του Πολιτισμού, ενώ έχει συμβάλει προσωπικά στην επίλυση ενός χρόνιου και καυτού προβλήματος, αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ).

Η προσωπική ενασχόληση του κου Ξυδάκη με την ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κάνει το όνομά του να ακούγεται έντονα και για την αντικατάσταση του κου Μουζάλα.

Μέχρι αργά τη νύχτα χθες δεν είχε δοθεί στίγμα για το δυναμικό του Μαξίμου, όπου εδρεύουν οι τρεις υπουργοί Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Εν προκειμένω, οι (όποιες) αλλαγές εκτιμάται ότι θα μείνουν για τον εκλογικό ανασχηματισμό.  Το ίδιο ισχύει και για ένταξη στο υπουργικό σχήμα παραγόντων που προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και το πρώην ΠΑΣΟΚ (σ.σ. κατά καιρούς ακούγεται το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Φώτη Κουβέλη) και, αντίστοιχα, για έξοδο νυν υπουργών από τον ίδιο χώρο, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ειδικά για τον τελευταίο, η «στοχοποίησή» του από τη ΝΔ για την υπόθεση Novartis δεν αφήνει περιθώρια «αδειάσματός» του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις για μετακίνηση από το Ναυτιλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v