Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγριος πολιτικός καβγάς για τις «κάλπες Novartis»

Τέσσερις κάλπες (μία ανά πρόσωπο) είχαν στηθεί στη «λίστα Λαγκάρντ», δέκα προτείνει τώρα η πλειοψηφία. Η ΝΔ θέλει μία (και) υπό τον φόβο διαρροών. Διάσκεψη των Προέδρων συγκάλεσε ο Ν. Βούτσης.

Αγριος πολιτικός καβγάς για τις «κάλπες Novartis»

Εκρηκτικό θα είναι το επόμενο διήμερο (τουλάχιστον) στην πολιτική ζωή καθώς ανεβαίνει επίπεδο η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. H Βουλή αναμένεται να ανάψει και επισήμως αύριο το πράσινο φως για την παραπομπή στην Προκαταρκτική επιτροπή των δέκα πολιτικών προσώπων (ή ορισμένων εξ αυτών) που εμφανίζονται στη σχετική δικογραφία.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 9 π.μ. αύριο και να ολοκληρωθεί... τις πρώτες πρωινές ώρες μεθαύριο, καθώς στο τέλος της συζήτησης, περί τις 10 μ.μ., θα ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή. Δεδομένου ότι οι 300 θα ψηφίσουν ξεχωριστά για το κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, πρόκειται να τυπωθούν... 3.000 ψηφοδέλτια, δηλαδή δέκα ανά βουλευτή.

Το πώς θα γίνει αυτή η ψηφοφορία παραμένει στο επίκεντρο της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και τη ΝΔ, ενώ μ' αυτό το θέμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συγκάλεσε εκ νέου σήμερα τη Διάσκεψη των Προέδρων:

* Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική, όταν πρόκειται να συσταθεί Προκαταρκτική επιτροπή στήνεται μία κάλπη για κάθε υπό παραπομπή πολιτικό πρόσωπο. Για παράδειγμα, στην αντίστοιχη διαδικασία για τη λίστα Λαγκάρντ, το 2013, είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες (για τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο) ενώ παραπέμφθηκε, τελικά, μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου.

* Η ΝΔ ζητά να στηθεί μία κάλπη και για τους δέκα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν προκύπτει από τη δικογραφία σαφές κατηγορητήριο εναντίον τους.

Στελέχη ωστόσο τόσο της συμπολίτευσης όσο και της (λοιπής) αντιπολίτευσης λένε ότι η Πειραιώς, πέραν της εικόνας των δέκα καλπών, φοβάται και το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί η παραπομπή «κάποιων γαλάζιων» πολιτικών και από δικούς της βουλευτές. Κάτι που, εάν συμβεί, θα αναδείξει το επίπλαστο της αρραγούς εσωκομματικής ενότητας και θα πλήξει τη σχετική προσπάθεια που καταβάλλεται από την Πειραιώς μετά τη διαγραφή του στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου.

Κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε στο Euro2day.gr ότι «η υπόθεση Novartis είναι πολύ σοβαρή για να εκφυλίζεται με καβγάδες για τον αριθμό των καλπών». Ως εκ τούτου, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή η μία κάλπη, υπό την προϋπόθεση ότι τα πέντε πολιτικά πρόσωπα, εκ των δέκα στη δικογραφία, που είναι νυν βουλευτές, δεν θα μετέχουν στην ψηφοφορία. Κι αυτό επειδή ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει σαφώς πως το υπό παραπομπή πρόσωπο δικαιούται να πάρει μέρος στη συζήτηση στην Ολομέλεια και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν μπορεί να ψηφίσει για τον εαυτό του.

Νυν βουλευτές είναι οι Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς. Δεν είναι βουλευτές οι Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Λάδι στη φωτιά έριξε η εφημερίδα «Εστία» την Παρασκευή, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Τέως Νεοδημοκράτης ο τρίτος μάρτυρας;». Στα πολιτικο-δημοσιογραφικά γραφεία ο τίτλος (και το περιεχόμενο του ρεπορτάζ) ήταν θέμα συζήτησης στη διάρκεια του τριημέρου, καθώς πολλές πλευρές σημείωσαν τις «πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί η εφημερίδα με καραμανλικά στελέχη».

Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Στη σημερινή σύσκεψη που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το στενό του επιτελείο, θα οριστικοποιήσει τη στρατηγική ενόψει της αυριανής κοινοβουλευτικής μάχης.  Σίγουρο θεωρείται ότι ο πρόεδρος και οι βουλευτές-ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθούν σε πολύ υψηλούς τόνους, τόσο για την ουσία της υπόθεσης όσο και για τη διαδικασία που έχει αποφασιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, στο γαλάζιο στόχαστρο θα βρεθεί και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την υιοθέτηση της κυβερνητικής πρότασης να στηθούν δέκα κάλπες αντί μίας, όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα έπρεπε να συμβεί. Κομματικές πηγές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση ως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην αυριανή ομιλία του, θα επιχειρήσει να αναδείξει όλα τα -κατά τις ίδιες πηγές- κενά της κυβερνητικής πρότασης και να αποδομήσει τα επιχειρήματα του Μεγάρου Μαξίμου περί του «σκανδάλου μεγαλύτερου ακόμα και από αυτό της Siemens».

Όπως αναφέρει στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί, αφού δεν έχουν προκύψει ουσιαστικά ενοχοποιητικά στοιχεία για κανέναν από τους εμπλεκόμενους».

Διερεύνηση, συνεχίζει ο ίδιος, δεν σημαίνει προαποφασισμένο πόρισμα ενοχής των πάντων και ιδίως των πολιτικών προσώπων. Όπως υποστηρίζουν στη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (τον οποίο χαρακτηρίζουν ως τον «ιθύνοντα νου της σκευωρίας») επιδιώκουν πάση θυσία να αποδοθεί μομφή και να προκληθεί θόρυβος μόνο στο επίπεδο των πολιτικών προσώπων, για λόγους εντυπωσιασμού.

Η ΝΔ -ξεκαθαρίζει η Πειραιώς- θα υπερψηφίσει την πρόταση σύστασης προανακριτικής γιατί «επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης σε βάθος», ωστόσο θα στηλιτεύσει την κυβερνητική πρακτική να εξαντλήσει τη συζήτηση στη Βουλή σε μία μόνο συνεδρίαση. Αποδίδει αυτό στη βούληση του Μαξίμου «να περιορίσει το ξεγύμνωμα των μεθοδεύσεων και των παντελώς αναξιόπιστων μαρτυρικών καταθέσεων ενώπιον της κοινωνίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v