Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απάντηση Τσίπρα σε όσους «φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες»

Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού για να στείλει μήνυμα «εκτός κι εντός». Στην Άγκυρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο Τζέφρι Πάιατ. Το ενεργειακό στο επίκεντρο λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απάντηση Τσίπρα σε όσους «φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες»

Μήνυμα-απάντηση στην Άγκυρα και στους εγχώριους αμφισβητίες της κυβερνητικής θέσης για τα ελληνοτουρκικά έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού στο υπουργείο Ναυτιλίας: «Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», είπε, απευθυνόμενος, όπως πρόσθεσε, «σε όσους φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες».

Η επισήμανση περί των «εγχώριων αμφισβητιών» γίνεται από κυβερνητικά στελέχη εξαιτίας της κατηγορίας που απηύθυνε χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ότι ο πρωθυπουργός, κατά την προχθεσινή συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεν του επισήμανε «τα αυτονόητα», δηλαδή «ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά». Θέση που επανέλαβε σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν χθες ότι η ΝΔ, ακόμα και την ώρα μίας νέας κρίσης στα ελληνοτουρκικά, προτίμησε να αντιπολιτευθεί με λάθος τρόπο: «Εάν ο πρωθυπουργός παρατηρούσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, θα σήμαινε ότι ‘τα αυτονόητα’ τα θεωρεί ‘ζητούμενα’», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζοντας ότι τα περί γκρίζων ζωνών και μη ελληνικότητας των Ιμίων προέκυψαν το 1996, με το τότε θερμό επεισόδιο επί κυβέρνησης Σημίτη, με τη ΝΔ να επιχειρεί «22 χρόνια μετά να φορτώσει κι αυτό το θέμα στη σημερινή κυβέρνηση, επικρίνοντας τους χειρισμούς της».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, δια στόματος του πρωθυπουργού της, «δόθηκε τη στιγμή που έπρεπε, από τον χώρο που έπρεπε», εννοώντας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού στο υπουργείο Ναυτιλίας, απ' όπου αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς το προχθεσινό «σοβαρό επεισόδιο» στα Ίμια.

Η ενεργειακή ατζέντα και οι επαφές στην Άγκυρα

Ως προς την επισήμανση «τη στιγμή που έπρεπε», οι κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν όχι τόσο στην αποκλιμάκωση της έντασης (που συνεχίζεται από χθες) όσο στις σημερινές κρίσιμες επαφές στην Άγκυρα.

Κι αυτό διότι στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και περίπου δέκα Αμερικανοί πρέσβεις των γύρω χωρών, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Οι συζητήσεις θα αφορούν στην (άκρως φιλόδοξη) ενεργειακή ατζέντα των ΗΠΑ στην περιοχή και δη, σε μία στιγμή που οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ «έδειξαν» εντυπωσιακή ποσότητα οκτώ τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου.

Αυτές ακριβώς οι γεωτρήσεις φέρεται να έχουν εξαγριώσει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε (και θα εξακολουθεί να κάνει) σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να μείνει η χώρα του εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ήττες του στην Αφρίν συνέβαλαν, κατά τις εκτιμήσεις, στην κορύφωση της επιθετικότητας και προκλητικότητας που επιδεικνύει τα τελευταία 24ωρα, με στόχευση… τις ΗΠΑ. Κι αυτό διότι το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε τη Δευτέρα (σ.σ. λίγες ώρες πριν από το νέο επεισόδιο στα Ίμια) οικονομική βοήθεια 550 εκατ. δολάρια στην αντίπαλη της Τουρκίας στρατιωτική συμμαχία στην περιοχή, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι μαχητές.

Σ' αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, και με εμφανή τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, έφτασε στην Άγκυρα ο κ. Τίλερσον και οι Αμερικανοί πρέσβεις.

Επισημαίνεται με νόημα άλλωστε ότι ο κ. Τίλερσον υπήρξε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil, που πρωταγωνιστεί στις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v