Τον ορισμό του σύγχρονου και πραγματικού πατριωτισμού έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το «σκοπιανό» και την υπόθεση Novartis.
Μιλώντας από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημόσιου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς».
Φωτογραφίζοντας δε, κατά τους συνεργάτες του, τον Αντώνη Σαμαρά, πρόσθεσε: «Είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».
Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε σε σχετική αναφορά του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, με την επισήμανση ότι δεν προήλθε από τον χώρο της δικής του πολιτικής παράταξης.
«Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας». Λόγια που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «επίκαιρα» μετά και τις τελευταίες εξελίξεις (σ.σ. στην υπόθεση Novartis).
«Eίμαστε καθαρός ουρανός»
Τονίζοντας πολλές φορές ότι «ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής», ο κ. Τσίπρας έφερε στον αντίποδα του παλιού πολιτικού συστήματος τη σημερινή κυβέρνηση.
«Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό. Και αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας είναι η αντίληψή μας για την πολιτική ως προσφοράς και ως ηθικού καθήκοντος. Για αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε. Εξορθολογήσαμε τα δημόσια οικονομικά, πετύχαμε πλεονάσματα που κανείς δεν περίμενε, αλλά ταυτόχρονα μοιράσαμε κιόλας σε όσους το είχαν ανάγκη με απόλυτη δικαιοσύνη. Και για αυτό, επίσης, όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος, τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος, την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά».
Δίνοντας την απάντηση στο «τι πρέπει να κάνουμε για την πατρίδα», ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τα δύο μείζονος σημασίας θέματα, το εθνικό και της διαφθοράς: «Αν με ρωτήσετε τι πρέπει να κάνουμε για την πατρίδα, θα σας απαντήσω με το χέρι στην καρδιά: Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες και τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν. Από πρόσωπα, κυκλώματα, και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το εγώ από το εμείς. Και που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα».