Το χθεσινό συλλαλητήριο όχι απλά δεν «φόβισε» την κυβέρνηση αλλά της έδωσε... ανάσα, ώστε να εντείνει τις προσπάθειες για κοινά αποδεκτή λύση με την ΠΓΔΜ, που θα περάσει από τη Βουλή «με μεγάλη πλειοψηφία».
Αυτή είναι η θέση του κυβερνητικού επιτελείου και, προσωπικά, του Αλέξη Τσίπρα, η οποία διατυπώθηκε επισήμως πριν καλά καλά αποχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας οι τελευταίοι συγκεντρωμένοι.
Όσον αφορά στη «μεγάλη πλειοψηφία», συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκρούουν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να «φέρει» η κυβέρνηση συμφωνία στη Βουλή που να πρέπει να την «περάσει» με 151+ βουλευτές (σ.σ. για μικρότερο αριθμό, παρότι το επιτρέπει το Σύνταγμα, δεν γίνεται λόγος ούτε καν ως υπόθεση εργασίας...).
«Η συμφωνία θα είναι τέτοια που θα μπορεί να ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΔΗΣΥ και ίσως από ΚΚΕ και από βουλευτές της ΝΔ. Αλλιώς δεν θα έλθει στη Βουλή, διότι απλώς δεν θα την έχει δεχτεί η κυβέρνηση», τονίζουν. Σημειώνουν μάλιστα ότι, σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να αποκλείεται μεταστροφή και από τον Πάνο Καμμένο, ανεξαρτήτως των διαρροών που τυχόν θα έχουν οι ΑΝΕΛ.
Επομένως, η προσοχή Μαξίμου και ΥΠΕΞ είναι επικεντρωμένη στη διαπραγμάτευση και στη συγγραφή του Σχεδίου Συμφωνίας που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στα μέσα του μήνα στην κυβέρνηση Ζάεφ.
Πέραν των γνωστών όρων (σύνθετη ονομασία erga omnes, με αλλαγή του Συντάγματος και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών), η Αθήνα απορρίπτει την εκδοχή της «σαλαμοποίησης» (σ.σ. λύση με δόσεις), που εξακολουθεί να προκρίνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Παρά την οργισμένη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά την Παρασκευή, ο κ. Νίμιτς επανήλθε και χθες στη θέση του για «σαλαμοποίηση», γεγονός που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, προκαλεί ερωτήματα.
Διάβημα στην Κομισιόν για τον Γ. Χαν
Ομοίως και για τη στάση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία». Πέρα από την επίσημη αντίδραση του ΥΠΕΞ («Καλούμε τον επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της Ε.Ε.»), πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς θα κάνει διάβημα στην Κομισιόν για τη στάση του μέλους της.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χαν φέρεται να ισχυρίστηκε ότι η λέξη «Μακεδονία» του αποδόθηκε, χωρίς ωστόσο να ευσταθεί, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε μιλήσει και… για θέμα «τσάμικου».
«Ποιος... σεισμός;»
Ως προς το χθεσινό συλλαλητήριο: τόσο το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού (με επίσημη ανακοίνωση) όσο και ο Νίκος Κοτζιάς (μέσω social media) και ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέσθηκαν όχι όσους πήγαν στο συλλαλητήριο αλλά όσους δεν πήγαν.
Δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς ναι μεν οι συγκεντρωθέντες ήταν «πολλές χιλιάδες όπως αναμενόταν», αλλά το αποτέλεσμα δεν οδήγησε στον «σεισμό» που είχαν προαναγγείλει (και ποντάρει) οι ακραίοι της ΝΔ.
Πρωτίστως, στον «αντικυβερνητικό σεισμό», δεδομένου ότι στελέχη της ΝΔ είχαν δώσει αυτό τον χαρακτήρα στο συλλαλητήριο, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει «λαϊκή έκρηξη» εφ' όλης της ύλης, με κεντρικό αίτημα «Τσίπρα, φύγε».
Η ανακοίνωση του Μαξίμου μάλιστα πετάει το μπαλάκι στην Πειραιώς, σημειώνοντας ότι «τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι», με την κατάληξη: «ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους».
Επ' αυτού, κυβερνητικά στελέχη εντόπισαν «αμηχανία» στη δήλωση-διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανέδειξαν την «αρχηγική» εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στο συλλαλητήριο.
«Ναι, είναι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την εσωτερική κινητοποίηση της ΝΔ. Ένας κύριος Σαμαράς, ο οποίος πρέπει να σας πω ότι ως πρωθυπουργός το 2012 είχε εισηγηθεί προγραμματικές δηλώσεις που με πολλή σαφήνεια τοποθετούνταν στην ιδέα της σύνθετης ονομασίας erga omnes», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (στον «Αθήνα 9,84») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μήνυμα Σαμαρά στο εξωτερικό…
Πέραν τούτων, ωστόσο, ξεχώρισαν μία φράση από τον χαιρετισμό του πρώην πρωθυπουργού: ότι το συλλαλητήριο θα στείλει μήνυμα «και στο εξωτερικό». Η ερμηνεία είναι ότι ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε στους εταίρους και συμμάχους να μην υπολογίζουν στο συντεταγμένο «όχι» της ΝΔ, εάν υπάρξει συμφωνία και φτάσει προς έγκριση στη Βουλή.
Υπενθυμίζουν δε, ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε (προ τριών ημερών) ότι στέλνει μήνυμα «και εντός και εκτός της χώρας» -αν και, εν προκειμένω, το μήνυμα αφορούσε σε «ενιαία και αδιαίρετη λύση», που, πάντως, δεν έχει σχέση με τη θέση των «σκληρών» για… μη λύση.
Εικόνα που, όπως λένε, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι στο εσωτερικό της ΝΔ «επικρατεί μύλος» για το εάν και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να επιλυθεί το «σκοπιανό».
Η κυβέρνηση δεν υποτιμά (αντιθέτως…) την απουσία από το συλλαλητήριο των λεγόμενων «καραμανλικών» και των στελεχών (όπως η Ντόρα Μπακογιάννη) που έχουν ταχθεί ευθέως υπέρ της σύνθετης ονομασίας, με εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού κ.λπ. Εν ολίγοις, εκτιμά ότι «το πρόβλημα το έχει η ΝΔ και όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, αυτό θα εντείνεται».
Θλίψη για τον Μίκη
Όσο για την παρουσία και (κυρίως) την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, που «πόνεσε» τους αντι-συντηρητικούς πολίτες; Επισήμως το Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν κάθε σχόλιο.
Ανεπισήμως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρέπεμψαν με θλίψη στην ανάρτηση που έκανε μετά το συλλαλητήριο ο Ηλίας Κασιδιάρης: «Ο Μίκης ξεκίνησε από την Ε.Ο.Ν. του Ιωάννου Μεταξά και έκλεισε τον κύκλο του στο συλλαλητήριο, πλάι σε Πατριώτες και Εθνικιστές! Οι ενδιάμεσες στάσεις/κυβιστήσεις παραγράφονται…».