Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικυβερνητικό μήνυμα βλέπει η ΝΔ πίσω από το συλλαλητήριο

Το σχόλιο της Πειραιώς για τη συγκέντρωση στην Αθήνα. Η πιθανή ψηφοφορία στη Βουλή και οι βολές κατά του Νίκου Κοτζιά. Επαναφέρει το αίτημα διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Αντικυβερνητικό μήνυμα βλέπει η ΝΔ πίσω από το συλλαλητήριο

Ως συνολική δυσφορία της κοινωνίας για την κυβέρνηση και τις πολιτικές που αυτή ασκεί, ερμηνεύει η ΝΔ το χθεσινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας για την ονομασία των Σκοπίων.

Η πολυπληθής συγκέντρωση, την οποία στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη υπολόγιζε σε μισό εκατομμύριο πολιτών, αποτελεί -σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση- ένα ηχηρό μήνυμα κατά των δύο κυβερνητικών εταίρων, με αφορμή το οποίο, το επόμενο διάστημα, θα επιχειρηματολογεί υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών. «Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, αναγνωρίζοντας πως οι πολίτες «εξέφρασαν  την αγωνία τους», αλλά και χρησιμοποιώντας προσεκτική διατύπωση όσον αφορά τον ίδιο:

«Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα,  χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως, όμως, έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον», σημείωσε, ενώ έναν τόνο πιο έντονος ήταν ο σχολιασμός του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και οι παραλήπτες του επίσης! Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πλατεία Συντάγματος έδωσαν το παρών περισσότεροι από είκοσι βουλευτές της ΝΔ, προεξάρχοντος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προς επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Οι συγκεκριμένες παρουσίες θεωρούνται, εκτός των άλλων, και μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματός τους, ενόψει πιθανής ψηφοφορίας στη Βουλή για το θέμα, εφόσον προκύψει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι ένα ακόμα κομμάτι στο δύσκολο σταυρόλεξο που θα κληθεί να επιλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ενδεχόμενη πρόταση για χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία του κρατιδίου, την ίδια ώρα που η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε (real news): «Και εγώ δεν θα ήθελα τον όρο Μακεδονία, όμως το ζήτημα είναι αν αυτό είναι εφικτό». Διευκρίνιζε δε πως «εάν καταλήξουμε σε μια σοβαρή συμφωνία, η οποία θα αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους ζητήματα, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό θα ήταν αποδεκτή», μολονότι εκτιμά ότι το βασικό θέμα του αλυτρωτισμού, η μόνη συμφωνία που μπορεί να υπάρξει τώρα θα το αφήνει άλυτο.

«Πανικόβλητη»

Η κυβέρνηση, λένε στη ΝΔ, δείχνει πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια και αποδίδουν τη συγκεκριμένη αντίδραση των πολιτών στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το εθνικό θέμα των Σκοπίων. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εγκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα για διχασμό της κοινωνίας, ενώ επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία τη διάσταση απόψεων των δύο κυβερνητικών εταίρων και κατ’ επέκταση την έλλειψη κοινής κυβερνητικής γραμμής.

Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή την υποβάθμιση του μεγέθους και της επιτυχίας του συλλαλητηρίου. «Αντί ο κ. Κοτζιάς να ευχαριστήσει με σεμνότητα τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που σήμερα στο Σύνταγμα του έδωσαν δύναμη να διαπραγματευτεί από ισχυρότερη θέση, εκείνος κατέφυγε σε ένα μίζερο μικροκομματισμό, πολύ κατώτερο της ιστορικότητας των στιγμών. Κρίμα», υποστήριξε ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλα γαλάζια στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Μάκης Βορίδης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Έντονα, εξάλλου, συζητήθηκε μέσα στους κόλπους της ΝΔ η διαφορετική προσέγγιση του θέματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου. Μιλώντας χθες σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παυλόπουλος όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ τόνισε πως «ανεξαρτήτως του πόσοι το έχουν αναγνωρίσει και πώς (το όνομα), από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου αποπνέει αλυτρωτισμό. Δηλαδή, αποπνέει τάσεις που αφορούν αμφισβήτηση συνόρων και δημιουργία εντυπώσεων, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v