Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με δύο γραμμές η ΝΔ για το συλλαλητήριο

Ποιοι βουλευτές θα πάνε στο Σύνταγμα, ποιοι όχι. Διακριτική, αλλά… θερμή η στάση της Πειραιώς. Οι θέσεις Μητσοτάκη, Καραμανλή και Σαμαρά για το θέμα της πΓΔΜ και τη συμμετοχή στην εκδήλωση.

Με δύο γραμμές η ΝΔ για το συλλαλητήριο

Σε ρυθμούς… συλλαλητηρίου κινούνται στη ΝΔ, η οποία επισήμως έχει δώσει ελευθέρας στα στελέχη της να παραστούν σε αυτό εφόσον το επιθυμούν, με τη στάση της πάντως να είναι εμφανώς πιο θερμή σε σχέση με την προ ημερών αντίστοιχη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κρατά αποστάσεις διαμηνύοντας ότι «σεβόμαστε και όσους πολίτες επιλέξουν να πάνε στα συλλαλητήρια, και όσους επιλέξουν να μην πάνε», όμως μετά την συμπρωτεύουσα διεμήνυσε ότι «σέβεται» και «συμμερίζεται» την ευαισθησία των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για το ζήτημα των Σκοπίων.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι αυτή η διαμαρτυρία εκφράζει «την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που δείχνει ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα», την ίδια ώρα που κάποιοι χαρακτηρίζουν το αυριανό συλλαλητήριο ως μια διαδήλωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Σε διαφορετικούς τόνους κινούνται εξάλλου οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ. Πιο ένθερμος ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, κατά την χθεσινή γιορτή της Υπαπαντής από την Καλαμάτα, τάχθηκε εμφανώς υπέρ του συλλαλητηρίου: «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τη χριστιανοσύνη και τη Μεσσηνία. Την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα», ανέφερε και ενώ κυκλοφορούν φήμες για παρουσία του στο Σύνταγμα. Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής, το μόνο που έχει διαρρεύσει αυτό το διάστημα είναι ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».

Διαφορετικές είναι και οι απόψεις των βουλευτών της ΝΔ όσον αφορά το συλλαλητήριο και ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε αυτό. «Θέλω να δω πώς θα είναι αυτή η διαδικασία οργανωτικά. Ποιοι θα είναι οργανωτές. Ανεξαρτήτως αν θα πάω εγώ ή δεν θα πάω, θα έχει δεκάδες χιλιάδες κόσμο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε προσπάθεια εκφοβισμού του λαού προκειμένου να μην συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Μετά το συλλαλητήριο, σημείωσε, «ήδη ο κ. Τσίπρας έχει έρθει έως έναν πολύ μεγάλο βαθμό στις δικές μας θέσεις. Θα ολοκληρωθεί αυτό μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής».

«Έχει κόστος»

Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει εδώ και μέρες διαμηνύσει ότι «εγώ δεν θα πάω, αλλά σέβομαι αυτούς που θα πάνε και δεν θα κουνάω το δάχτυλο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Δένδιας που δήλωσε πως η συγκεκριμένη θέση του «είναι αντιδημοφιλής και ξέρω ότι η θέση αυτή έχει κόστος. Αλλά επειδή είναι εθνικό θέμα έχω την υποχρέωση να πω στους συμπολίτες μου αυτό που αισθάνομαι πραγματικά, ανεξαρτήτως του όποιου κόστους».

Προβληματισμένος για το αν θα πάει στο Σύνταγμα ή όχι, δηλώνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Υποστήριξε πάντως ότι «χιλιάδες άνθρωποι που κατεβαίνουν στον δρόμο στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση να μην χειριστεί με ελαφρότητα και επιπολαιότητα το θέμα.

Η Σοφία Βούλτεψη έκανε γνωστό ότι «ασφαλώς και θα πάω στο συλλαλητήριο της Αθήνας», κάτι που θα πράξει και ο Κώστας Καραγκούνης «αν είμαι στην Αθήνα». Με τα συλλαλητήρια, θεωρεί ο Βασίλης Κικίλιας, «ο κόσμος εκφράζει τον πατριωτισμό του και δεν θέλει τις λύσεις που ακούγονται για την ονομασία».

Την φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια», επικαλέστηκε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, ενώ αντίθετα ο Κώστας Κατσαφάδος τόνισε πως «κι εγώ θα πήγαινα σ' αυτό το συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Βεβαίως και έχει αναγνωριστεί διεθνώς με το όνομα Μακεδονία, αλλά ακόμα και σήμερα το πρόβλημα το έχουν αυτοί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v